Het belangrijkste in het kort
Een bouwdepot is een financiële regeling die je kunt gebruiken wanneer je een nieuwbouwwoning gaat kopen of een bestaande woning gaat verbouwen. Een bouwdepot hypotheek is een vorm van financiering waarbij je het geld dat je nodig hebt voor de aankoop of verbouwing kunt lenen. Zo kun je jouw droomwoning of verbouwing realiseren zonder direct al het geld zelf op tafel te hoeven leggen.
Overzicht van deze pagina
1. Wat is en hoe werkt een bouwdepot?
Als je een woning wilt (ver)bouwen kun je gebruik maken van een bouwdepot. Je sluit hiervoor een extra rekening af bij je hypotheek waarmee je de kosten van de verbouwing van het huis kunt betalen.
Op het moment van aankoop van je nieuwe huis wordt het bedrag voor de financiering in een bouwdepot gezet, aangezien je niet het gehele bedrag in een keer nodig hebt. Het is dus eigenlijk een soort potje waaruit je de kosten van de aannemer kunt betalen. Je betaalt dan ook alleen rente over het bedrag wat je hebt opgenomen.
Je kunt vervolgens in de verschillende fases van de verbouwing gebruik maken van de lening. Indien je ervoor kiest bestaande bouw te gaan verbouwen, kun je de lening op een vergelijkbare manier gebruiken. In dat geval kun je de aannemer vanuit het bouwdepot betalen voor de werkzaamheden die er in jouw huis worden uitgevoerd. Het is vaak wel een voorwaarde dat de verbouwing een structurele verbetering van de woning moet opleveren.
2. Bouwdepot hypotheek
De bank zet het op zodat jij jouw aannemer, monteurs en leveranciers kan betalen. Denk eraan om alle facturen te bewaren en in te dienen bij jouw geldverstrekker, zodat deze kan controleren of je jouw bouwdepot daadwerkelijk gebruikt voor het aankopen of verbeteren van jouw woning. Je moet dit ook doen om gebruik te mogen maken van de fiscale voordelen.
Hoeveel hypotheek je mag nemen ligt aan de soort verbouwing die je gaat doen. Sinds 2018 mag de hypotheek die je afsluit bij het kopen van een huis niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na de bouw of verbouwing.
Als de verbouwing gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen in het huis, dan mag de lening 106% van de woningwaarde zijn. Een taxateur bepaalt wat de waarde voor en na de verbouwing is en stelt een taxatierapport op. Mocht er na twee jaar geld over zijn in het bouwdepot, dan wordt dit afgelost op je hypotheek.
Kortom, als je een bouwdepot wil berekenen, kun je het verschil maken tussen de waarde na verbouwing en de huidige waarde van de woning.
3. Bouwdepot rente
De geldverstrekker zal rente teruggeven over het bedrag in het bouwdepot, dit heet depotrente. De depotrente is normaal gesproken gelijk aan jouw hypotheekrente. Soms kan de hypotheekverstrekker je minder rente vergoeden dan het tarief dat je aan hypotheekrente betaalt. Het verschil tussen de rentevergoeding en de rente die je voor de hypotheek betaalt mag je aftrekken van de belasting door middel van hypotheekrenteaftrek.
4. Bouwdepot aanvragen
Op het moment dat je een bouwdepot gaat aanvragen zijn er een aantal stappen die je doorloopt. Allereerst is het natuurlijk van belang een specificatie te maken van de verbouwing. Oftewel, voor welk bedrag verwacht je te gaan (ver)bouwen. Daarna raden we altijd aan om met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden.
Vervolgens laat je de woning taxeren om te bepalen wat de waarde van de woning is na verbouwing. Als alles past kun je een aanvraag doen bij de geldverstrekker. Meestal hoor je na 10 dagen hoeveel je mee kan financieren middels een bouwdepot.
Veelgestelde vragen
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een aparte rekening waar je het geleende geld van de bank op kan zetten voor een nieuwbouwwoning of verbouwing. Je betaalt van deze rekening de (ver)bouwkosten. De lening wordt voor maximaal 2 jaar vastgezet.
Hoe hoog is het bedrag in een bouwdepot?
Je kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde of 106% als je de financiering gebruikt voor energiebesparende maatregelen.
Wat is de rente over een bouwdepot?
De rente over het bouwdepot wordt meestal vergoed door de bank. Soms vergoedt de bank echter 1% minder dan de hypotheekrente, dit kun je echter aftrekken van de belasting.