Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Eigenwoningforfait

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is van toepassing op het moment dat u een eigen woning heeft. Het is een fiscale bijtelling, wat inhoudt dat u een bedrag toevoegt aan uw inkomsten bij aangifte bij de Belastingdienst. U betaalt dan dus meer belasting vanwege de eigendom over een woning. U moet de eigenwoningforfait bijtellen bij het inkomen in box 1 dat u opgeeft bij de Belastingdienst.

Snel naar:


Eigenwoningforfait berekenen

U kunt zelf het eigenwoningforfait berekenen dat u betaalt over uw woning, door gebruik te maken van een handige online tool. Het eigenwoningforfait wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van uw woning, die de gemeente jaarlijks vast zal stellen. Bent u het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, bijvoorbeeld omdat u vindt dat de gemeente deze te hoog inschat? Indien een bezwaarprocedure leidt tot een lagere waarde, betaalt u op basis van die uitspraak ook een lager bedrag aan eigenwoningforfait, waardoor dit u direct voordeel op kan leveren.

Eigenwoningforfait tarieven in 2020

WOZ Waarde Eigenwoningforfait
€ 0 t/m € 12.500 0,00 %
€ 12.500 t/m € 25.000 0,20 %
€ 25.000 t/m € 50.000 0,35 %
€ 50.000 t/m € 75.000 0,45 %
€ 75.000 t/m € 1.090.000 0,60 %
€ 1.090.000 en hoger € 6.540 + 2,35 % van de waarde van de woning boven € 1.090.000

Tarieven in 2019

WOZ Waarde Eigenwoningforfait
€ 0 t/m € 12.500 0,00 %
€ 12.500 t/m € 25.000 0,25 %
€ 25.000 t/m € 50.000 0,35 %
€ 50.000 t/m € 75.000 0,50 %
€ 75.000 t/m € 1.080.000 0,65 %
€ 1.080.000 en hoger € 7.020 + 2,35 % van de waarde van de woning boven € 1.080.000

Meerdere eigenaren gedurende een jaar

Bent u slechts gedurende een deel van het jaar eigenaar van een bepaalde woning, omdat heeft u in de loop van het jaar een huis gekocht? Dan hoeft u slechts een deel van het eigenwoningforfait te betalen, alleen het deel dat staat voor de periode dat u in het huis woonde. Over de rest van het jaar moeten de vorige bewoners het eigenwoningforfait te betalen, tenzij die er niet zijn bijvoorbeeld in het geval van een nieuwbouwwoning. Uiteraard geldt dit ook op het moment dat u gedurende het jaar verhuist. U betaalt dan alleen het eigenwoningforfait over de woning voor de periode dat u de eigenaar was.

Eigenwoningforfait zonder hypotheekrenteaftrek

Heeft u een kleine eigenwoningschuld of heeft u de hypotheek op de woning volledig afgelost? Dan is het niet langer nodig om het eigenwoningforfait te betalen. Op het moment dat u minder rente betaalt dan het eigenwoningforfait dat u aan de andere kant dient bij te tellen, kunt u gebruik maken van een aftrek. Dit heeft te maken met het feit dat het eigenwoningforfait normaal gesproken compenseert voor de hypotheekrenteaftrek die u geniet. Indien daar geen sprake meer van is hoeft u dus ook de eigenwoningforfait niet (volledig) te betalen.

Pand in zakelijk eigendom

Woont u in een pand dat tot het zakelijk vermogen behoort? Gaat het bijvoorbeeld om een ondernemingsvermogen of een resultaatvermogen? Heeft u een pand gehuurd voor uw onderneming of uit uw inkomsten uit andere werkzaamheden? Houd er dan rekening mee dat u niet het eigenwoningforfait aan dient te geven, maar dat er sprake is van een woningforfait. Dit lijkt een klein verschil, maar heeft gevolgen voor de belasting die u uiteindelijk dient te betalen.

Het is daarom van belang om het eigenwoningforfait goed toe te passen namelijk alleen op het moment dat u de woning in privé-eigendom heeft. U voorkomt op die manier dat u een verkeerde aangifte doet, waardoor de kans bestaat dat er op een later moment een naheffing plaats zal vinden of dat u vooraf teveel betaalt.

Veelgestelde vragen

Wat is eigenwoningforfait?

Het is een fiscale bijtelling omdat u een eigen woning heeft. U voegt dit bedrag toe aan uw inkomsten bij de belastingaangifte waardoor u dus meer belasting betaalt.

Hoe bereken ik mijn eigenwoningforfait?

Het bedrag wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van uw woning.

Betaal ik altijd een eigenwoningforfait over het hele jaar?

Als u maar een deel van jaar eigenaar bent geweest van een woning, betaalt u alleen voor deze periode eigenwoningforfait.

Wanneer hoef ik geen eigenwoningforfait te betalen?

Als u een kleine eigenwoningschuld heeft of uw hypotheek heeft afgelost, betaalt u geen eigenwoningforfait meer. Als er geen sprake meer is van hypotheekrenteaftrek hoeft u ook geen eigendomsforfait meer te betalen.

Geldt het eigenwoningforfait ook voor panden in zakelijk eigendom?

Alleen als u een woning in privé-eigendom heeft, betaalt u eigenwoningforfait.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?