Beoordeel deze pagina
7,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Eigenwoningforfait

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Het eigenwoningforfait is van toepassing op het moment dat u een eigen woning heeft. U betaalt over het eigendom van de woning een belasting. Het is daarom van belang om uw woning op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting, als een bezit. Het eigenwoningforfait behandelt de Belastingdienst als inkomsten uit de eigen woning, waardoor u daarover belasting verschuldigd bent.

Eigenwoningforfait berekenen

U kunt zelf het eigenwoningforfait berekenen dat u betaalt over uw woning, door gebruik te maken van een handige online tool. Het eigenwoningforfait wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van uw woning, die de gemeente jaarlijks vast zal stellen. Bent u het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, bijvoorbeeld omdat u vindt dat de gemeente deze te hoog inschat? Indien een bezwaarprocedure leidt tot een lagere waarde betaalt u op basis van die uitspraak ook een lager bedrag aan eigenwoningforfait, waardoor dit u direct voordeel op kan leveren.

Meerdere eigenaren gedurende een jaar

Bent u slechts gedurende een deel van het jaar eigenaar van een bepaalde woning? Heeft u in de loop van het jaar een huis gekocht? Dan dient u slechts een deel van het eigenwoningforfait te betalen, alleen het deel dat staat voor de periode waarin u in het huis woonde. Over de rest van het jaar dient de vorige bewoners het eigenwoningforfait te betalen, of is hier nog geen sprake van in het geval van een nieuwbouwwoning. Uiteraard geldt dit ook op het moment dat u gedurende het jaar verhuist, u betaalt dan alleen het eigenwoningforfait over die woning, voor de periode waarin u de eigenaar was.

Kleine eigenwoningschuld

Heeft u een kleine eigenwoningschuld, of heeft u de hypotheek op de woning volledig afgelost? Dan is het niet langer nodig om het eigenwoningforfait te betalen. Op het moment dat u minder rente betaalt dan het eigenwoningforfait dat u aan de andere kant dient bij te tellen, kunt u gebruik maken van een aftrek. Dit heeft te maken met het feit dat het eigenwoningforfait normaal gesproken compenseert voor de hypotheekrenteaftrek die u geniet. Indien daar geen sprake meer van is hoeft u dus ook de eigenwoningforfait niet (volledig) te betalen.

Pand in zakelijk eigendom

Woont u in een pand dat tot het zakelijk vermogen behoort? Gaat het bijvoorbeeld om een ondernemingsvermogen of een resultaatvermogen? Heeft u een pand gehuurd voor uw onderneming of uit uw inkomsten uit andere werkzaamheden? Houd er dan rekening mee dat u niet het eigenwoningforfait aan dient te geven, maar dat er sprake is van een woningforfait. Dit lijkt een klein verschil, maar heeft gevolgen voor de belasting die u uiteindelijk dient te betalen. Het is daarom van belang om het eigenwoningforfait goed toe te passen, alleen op het moment dat u de woning in privé eigendom heeft. U voorkomt op die manier dat u een verkeerde aangifte doet, waardoor de kans bestaat dat er op een later moment een naheffing plaats zal vinden, of u vooraf teveel betaalt.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?