Beoordeel deze pagina
7,4/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Garant staan ouders

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Hypotheek berekenen bij garant staan ouders

Wilt u een hypotheek berekenen waarbij uw ouders garant staan? Dit is vanuit het verleden een populaire methode om net iets meer te kunnen lenen en op die manier een mooie woning aan te schaffen. Veel van de banken gaan hierin echter niet zomaar meer mee, gezien het risico dat ze graag beperken. U kunt beter uw hypotheek berekenen op basis van uw eigen inkomen, om na te gaan wat u maximaal mag lenen. Uiteraard kunt u aan de andere kant ook besluiten een familiebankconstructie op te zetten.

Ook benieuwd of uw ouders garant kunnen staan voor uw hypotheek?

Garant staan ouders

In het verleden gaven hypotheekbanken gemakkelijk wat meer krediet, op het moment dat uw ouders garant zouden staan. Men ging uit van een overwaarde op de woning van de ouders en voorzag daardoor geen problemen. De laatste jaren hebben laten zien dat de waarde van een woning ook (flink) kan dalen, waardoor veel van de banken niet zomaar meer uitlenen op het moment dat uw ouders garant kunnen staan. Op dit moment stellen banken zich heel erg terughoudend op. Er is misschien een enkele hypotheekverstrekker die hier open voor staat. Maar dan kijkt men ook heel sterk naar de inkomstenperspectieven bij het kind: is het reëel te verwachten dat het kind binnen 5 jaar de hypotheek zelf kan dragen, als je kijkt naar diens opleiding, huidige baan en het gemiddelde inkomen dat je met die baan over 5 jaar zou hebben. Maar het is en blijft in deze markt dus een grote uitzondering.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Gaat u uw hypotheek berekenen waarbij uw ouders garant staan? Houd er dan rekening mee dat zij net als u hoofdelijk aansprakelijk zullen worden voor de hypotheeklening. Dat betekent dat de hypotheekbank de maandlasten (rente + aflossing) altijd eerst op u zal proberen te verhalen. Mocht u niet langer aan uw verplichtingen kunnen voldoen, dan richt de bank zich tot uw ouders. Zij dienen de verplichten naar de hypotheekbank na te komen, op basis van de hoofdelijke aansprakelijkheid die ze aangaan op het moment dat ze garant staan.

Garant staan ouders

Familiebankconstructie opzetten voor het garant staan van de ouders

U kunt uw hypotheek berekenen waarbij uw ouders garant staan, maar u kunt ook besluiten een familiebankconstructie op te zetten. U leent dan geld bij uw ouders, waarbij u de rente vervolgens af mag trekken indien u voldoet aan de verschillende fiscale voordelen. U mag een marktconforme rente rekenen en uw ouders mogen u daar een deel van terugschenken. Op die manier kunt u er met een dergelijke constructie voor zorgen dat uw maandlast laag uit zal vallen. Vertel een hypotheekbank bij het doen van een hypotheekaanvraag altijd over een eventuele familiebankconstructie, net als uw hypotheekadviseur.

garant staan ouders voor hypotheek

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?