Beoordeel deze pagina
7,4/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Garant staan ouders

Hypotheek berekenen bij garant staan ouders

Op de huidige woningmarkt is het voor veel starters of alleenstaanden lastig om te kopen. Het kan uitkomst bieden als ouders garant kunnen staan. Zo kunt u net iets meer lenen. Helaas gaan veel geldverstrekkers hier niet zomaar mee akkoord, omdat ze het risico dat u de maandlasten niet kan betalen graag willen beperken.

Snel naar:


Ook benieuwd of uw ouders garant kunnen staan voor uw hypotheek?

Doe de maximale hypotheek berekening

Garant staan ouders

In het verleden gaven hypotheekverstrekkers gemakkelijk wat meer krediet, op het moment dat uw ouders garant zouden staan. Men ging uit van een overwaarde op de woning van de ouders en voorzag daardoor geen problemen. De afgelopen jaren hebben laten zien dat de waarde van een woning ook (flink) kan dalen, waardoor veel huizen onder water kwamen te staan. De banken willen tegenwoordig niet zomaar meer uitlenen op het moment dat uw ouders garant kunnen staan.

De banken staan nu dus erg terughoudend tegenover garantstelling. Er is wellicht een enkele hypotheekverstrekker die hier open voor staat, maar dan kijkt men ook heel sterk naar de inkomstenperspectieven bij het kind: is het reëel te verwachten dat het kind binnen 5 jaar de hypotheek zelf kan dragen, als je kijkt naar diens opleiding, huidige baan en het gemiddelde inkomen dat je met die baan over 5 jaar zou hebben. Het blijft hoe dan ook een grote uitzondering in de huidige markt.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Gaat u uw hypotheek berekenen waarbij uw ouders garant staan? Houd er dan rekening mee dat zij net als u hoofdelijk aansprakelijk zullen worden voor de hypotheeklening. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker de maandlasten (rente + aflossing) altijd eerst op u zal proberen te verhalen. Mocht u niet langer aan uw verplichtingen kunnen voldoen, dan richt de bank zich tot uw ouders. Zij dienen de verplichten naar de hypotheekverstrekker na te komen, op basis van de hoofdelijke aansprakelijkheid die ze aangaan op het moment dat ze garant staan.

Garant staan ouders

Familiebankconstructie

U kunt uw hypotheek berekenen waarbij uw ouders garant staan, maar u kunt ook besluiten een familiebankconstructie op te zetten. U leent dan geld bij uw ouders, waarbij u de rente vervolgens af mag trekken indien u voldoet aan de verschillende fiscale voordelen. U mag een marktconforme rente rekenen en uw ouders mogen u daar een deel van terugschenken. Op die manier kunt u er met een dergelijke constructie voor zorgen dat uw maandlast laag uit zal vallen. Vertel een hypotheekverstrekker bij het doen van een hypotheekaanvraag altijd over een eventuele familiebankconstructie, net als uw hypotheekadviseur.

Familiehypotheken

Er zijn banken die een speciaal hypotheekproduct bieden, waarbij uw ouders of grootouders u financieel kunnen ondersteunen bij de aankoop van een nieuw huis. Zo heeft de Rabobank een Generatiehypotheek. De (groot)ouders tekenen voor het gedeelte van de lening wat het kind op basis van het eigen inkomen nog niet kan dragen. Wel verwacht de bank dat het kind de lening in de toekomst zelf kan betalen, omdat het inkomen gaat stijgen.

Ook bij Knab kun je een familiehypotheek krijgen, maar deze hypotheek werkt weer anders dan bij de Rabobank. Als u een huis op het oog heeft wat meer kost dan uw maximaal kan lenen kunt u met een familiehypotheek bij Knab (een deel van) het geld lenen van een familielid. Via Knab legt u alle belangrijke zaken vast, zodat er geen vervelende misverstanden ontstaan in toekomst. De lening bij een familielid moet worden doorgegeven aan de Belastingdienst en het is verstandig om de hypotheek ook vast te leggen bij een notaris. Als u de familiehypotheek afsluit als aanvulling op uw lening bij de bank moet u de lening ook toetsen om te bewijzen dat u de lasten kunt dragen. Als u aan de juiste voorwaarde voldoet is de hypotheekrente van een familiehypotheek fiscaal aftrekbaar.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?