Hypotheek verhogen of tweede hypotheek

Tips & vragen

Op het moment dat jouw woning overwaarde heeft kan het zinvol zijn om de hypotheek te verhogen. Dit kan uitkomst bieden bij bijvoorbeeld een verbouwing of een grote privé uitgave. Hier lees je meer over de mogelijkheden.

1. Hoe werkt hypotheek verhogen

Op het moment dat er overwaarde op je woning is, wordt het mogelijk de hypotheek te verhogen. Als je de hypotheek wilt verhogen zijn er twee opties:

  • Een onderhandse verhoging
  • Een tweede (extra) hypotheek

Overwaarde op de woning kan ontstaan als de woning meer waard is geworden, je een gedeelte van de hypotheek hebt afgelost of als in eerste instantie de hypotheek lager was dan de marktwaarde van de woning.

Tip icoon

Tweede hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Onderhandse verhoging van je hypotheek

Wanneer je bij het afsluiten van de hypotheek ervoor gekozen hebt de hypotheek hoger in te schrijven in het kadaster dan deze daadwerkelijk was, kun je kiezen voor een onderhandse verhoging. Dit geldt ook als er al een gedeelte is afgelost.

Stel je hebt een woning gekocht van 300.000 euro, waarvan inmiddels 100.000 euro is afgelost. Is het mogelijk de hypotheek met 100.000 euro te verhogen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat jouw inkomen dit toelaat. Daarbij mag de hypotheek niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning.

Het voordeel van onderhands verhogen is dat je niet opnieuw naar de notaris hoeft. Wel komen er kosten kijken voor advies en bemiddeling. Een onderhandse verhoging kan alleen bij de huidige hypotheekverstrekker, omdat hier al een contract loopt. Let wel op dat de looptijd en rente niet veranderen, omdat deze al in het initiële contract zijn opgenomen.

hypotheek verhogen of tweede hypotheek

3. Tweede hypotheek voor verbouwing

Is het onderhands verhogen niet, dan bestaat de optie om een tweede hypotheek af te sluiten. In dit geval sluit je een extra hypotheek bij dezelfde verstrekker af met jouw huidige woning als onderpand. Houdt er rekening mee dat bij het afsluiten van een tweede hypotheek meer werk gemoeid is. Zo kan het zijn dat de woning opnieuw getaxeerd moet worden en er kosten gemaakt worden voor de notaris.

Deze kosten zijn wel vaak fiscaal aftrekbaar.

4. Hypotheek verhoging voor verbouwing

Een tweede hypotheek als verhoging voor een verbouwing of verduurzaming komt vaak voor. Op het moment dat je gaat verbouwen kun je namelijk een tweede hypotheek afsluiten waarmee de marktwaarde van de woning tot 100% gefinancierd kan worden na de verbouwing/verduurzaming. Op deze manier hoef je de verbouwing (een gedeelte) niet direct zelf te financieren. Uiteraard kun je ook geld lenen middels een doorlopend krediet/consumptief krediet, alleen krijg je dan te maken met hogere rentes.

5. Wat kost hypotheek verhogen?

Bij het verhogen van de hypotheek komen kosten kijken. Zoals eerder beschreven zijn er twee opties, namelijk:

  • Onderhandse verhoging
  • Tweede hypotheek afsluiten

In beide gevallen worden er kosten in rekening gebracht voor afsluiten van de hypotheek (advies en bemiddeling). Bij de hypotheekverstrekker zelf kost dit gemiddeld rond de €1000. Verder worden er ook taxatiekosten in rekening gebracht om te bepalen dat je woning overwaarde heeft.

Indien er een tweede hypotheek afgesloten wordt krijg je ook te maken met notaris kosten. Dit geldt niet bij een onderhandse verhoging.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee