Kopen of Huren?

Tips & vragen

Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van kopen en huren? Wij zetten ze voor u op een rij, zodat u een goed beeld krijgt van de afweging die u kunt maken. Er gaan allerlei berichten de ronde over de ‘ideale tijd’ om te kopen of de grote gevaren die het kopen van een huis met zich meebrengt. Huren zou ‘weggegooid geld’ zijn, terwijl anderen spreken van een heerlijke flexibiliteit. Bekijk de voordelen van kopen en huren, om zelf na te gaan wat in uw situatie het best past. Voor iedereen is dit natuurlijk anders.

1. Voordelen van kopen

Zelf verbouwen

De voordelen van het kopen van een eigen huis bestaan onder andere uit de mogelijkheid om de woning aan te passen aan uw eigen smaak. Een vloer kunt u ook in een huurwoning leggen maar het verwijderen of plaatsen van een muurtje is al een heel ander verhaal. Daarnaast betaalt u over het algemeen stabiele maandlasten, mits de rente gelijk blijft. U krijgt niet te maken met huurverhogingen, in plaats daarvan kunt u van een koopwoning op voorhand precies uitrekenen welke kosten u de komende jaren kunt verwachten.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Vermogen opbouwen

Het belangrijkste voordeel van een koopwoning is dat u vermogen op kunt bouwen, door aflossingen te doen. Heeft u een annuïteiten of lineaire hypotheek? Dan bouwt u automatisch iedere maand vermogen op, dankzij de aflossingen die u doet. Na 30 jaar is de woning volledig van u, waardoor deze behoort tot uw vermogen.

Kopen als hoger opgeleide

Voor hoger opgeleiden is het vaak heel aantrekkelijk om een huis te kopen. Hoger opgeleiden geven voor banken over het algemeen meer garantie en daarom kunnen zijn vaak meer lenen dan ze voorafgaand dachten. Klik hier om uw maximale hypotheek als hoger opgeleide te berekenen!

2. Nadelen van kopen

Prijsrisico

De nadelen van kopen bestaan onder andere uit de beperkte flexibiliteit, op het moment dat u wilt verhuizen. Met name wanneer de dynamiek op de woningmarkt laag is valt het niet altijd mee om uw woning vlot te verkopen. Bovendien dient u er rekening mee te houden dat de verkoopprijs relatief laag uit kan vallen, zelfs lager dan het bedrag waarvoor u de woning gekocht heeft. U loopt wat dat betreft een prijsrisico.

Onderhoud

Daarnaast bent u met een koopwoning zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Blijkt er iets mis te zijn met de riolering, of vertoont het dak mankementen? Dat zijn situaties die u zelf op dient te lossen, mits er geen sprake is van een verzekeringskwestie. Dit betekent dat u soms relatief hoge kosten moet maken. Het is bij het kopen van een woning daarom altijd van belang om een behoorlijke buffer achter de hand te houden, zodat u eventuele kostbare schades of problemen kunt (laten) oplossen.

Kosten

Ten derde betaalt u met het kopen van een woning extra belastingen en verzekeringen. U dient immers niet alleen een inboedelverzekering af te sluiten, u moet ook te zorgen voor een opstalverzekering. Het is geen dure verzekering, maar het is wel belangrijk dat u er rekening mee houdt. Belastingen voor uw eigen woning bestaan bijvoorbeeld uit het eigenwoningforfait, een belasting op basis van de WOZ-waarde van uw woning.

een woning kopen of toch huren

3. Voordelen van huren

Kosten besparen

Heeft u een laag inkomen? Dan is de kans groot dat u in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag, wat betekent dat u een compensatie ontvangt voor de maandelijkse woonlasten. De voordelen van huren komen ook tot uiting in de verantwoordelijkheid voor (groot) onderhoud, die niet bij u ligt, maar voor rekening komt van de verhuurder. U hoeft daarom geen uitgebreide reserve achter de hand te houden, voor dergelijke kosten.

Onafhankelijkheid

Bovendien krijgt u bijvoorbeeld huurbescherming, wat betekent dat een verhuurder het contract niet zomaar op kan zeggen. Dit betekent dat u relatief zorgeloos in de woning kunt wonen, zonder dat u daar de eigenaar van bent. Daarnaast bent u met een huurwoning in ieder geval niet afhankelijk van de ontwikkelingen van de huizenmarkt en kunt u een huurcontract doorgaans binnen korte tijd opzeggen.

4. Nadelen van huren

Kosten besparen

Aan de andere kant brengt ook het huren van een woning enkele nadelen met zich mee. U heeft bijvoorbeeld weinig vrijheid om veranderingen aan te brengen aan uw huis. Zou u dit toch doen? Dan is de kans groot dat u deze weer dient te herstellen op het moment dat u de huur opzegt. Bovendien bouwt u met de huurwoning geen eigendom op, u doet geen aflossingen of andere vormen van kapitaalopbouw. Dat betekent dat u alleen de huur betaalt, waar u anders dan het woongenot zowel op de korte als de lange termijn niets anders voor terugkrijgt en waar u niets mee opbouwt.

5. Samenvatting

Voordelen kopen:

 • Zelf uw huis verbouwen
 • Vermogen opbouwen
 • Meer hypotheek voor hoger opgeleiden

Nadelen kopen:

 • Minder flexibiliteit
 • Verantwoordelijkheid voor onderhoud
 • Extra kosten aan verzekering en belasting

Voordelen huren:

 • Huurtoeslag en weinig onderhoudskosten
 • Huurbescherming en onafhankelijkheid van huizenmarkt

Nadelen huren:

 • Minder vrijheid bij inrichten
 • U bouwt geen eigendom op

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee