Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Kopen of Huren?

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van kopen en huren? Wij zetten ze voor u op een rij, zodat u een goed beeld krijgt van de afweging die u kunt maken. Er gaan allerlei berichten de ronde over de ‘ideale tijd’ om te kopen of de grote gevaren die het kopen van een huis met zich meebrengt. Huren zou ‘weggegooid geld’ zijn, terwijl anderen spreken van een heerlijke flexibiliteit. Bekijk de voordelen van kopen en huren, om zelf na te gaan wat in uw situatie het best past. Voor iedereen is dit natuurlijk anders.

Een eigen huis kopen

Voordelen van kopen

De voordelen van het kopen van een eigen huis bestaan onder andere uit de mogelijkheid om de woning aan te passen aan uw eigen smaak. Een vloer kunt u ook in een huurwoning leggen, het verwijderen of plaatsen van een muurtje is al een heel ander verhaal. Zou u in een huurwoning willen investeren in een mooie nieuwe badkamer? Daarnaast betaalt u over het algemeen stabiele maandlasten, mits de rente gelijk blijft. U krijgt niet te maken met huurverhogingen, in plaats daarvan kunt u van een koopwoning op voorhand precies uitrekenen welke kosten u de komende jaren kunt verwachten.

Het meest belangrijke voordeel van een koopwoning is dat u vermogen op kunt bouwen, door aflossingen te doen. Heeft u een annuïteiten of lineaire hypotheek? Dan bouwt u automatisch iedere maand vermogen op, dankzij de aflossingen die u doet. Na 30 jaar is de woning volledig van u, waardoor deze behoort tot uw vermogen.

Voor hoger opgeleiden is het vaak heel aantrekkelijk om een huis te kopen. Hoger opgeleiden geven voor banken over het algemeen meer garantie en daarom kunnen zijn vaak meer lenen dan ze voorafgaand dachten. Klik hier voor meer informatie over de hypotheek voor hoger opgeleiden.

Nadelen van kopen

De nadelen van kopen bestaan onder andere uit de beperkte flexibiliteit, op het moment dat u wilt verhuizen. Met name wanneer de dynamiek op de woningmarkt laag is valt het niet altijd mee om uw woning vlot te verkopen. Bovendien dient u er rekening mee te houden dat de verkoopprijs relatief laag uit kan vallen, zelfs lager dan het bedrag waarvoor u de woning gekocht heeft. U loopt wat dat betreft een prijsrisico.

Daarnaast bent u met een koopwoning zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Blijkt er iets mis te zijn met de riolering, of vertoont het dak mankementen? Dat zijn dit situaties die u zelf op dient te lossen, mits er geen sprake is van een verzekeringskwestie. Dit betekent dat u relatief hoge kosten dient te maken. Het is bij het kopen van een woning daarom altijd van belang om een behoorlijke buffer achter de hand te houden, zodat u eventuele kostbare schades of problemen kunt (laten) oplossen.

Ten derde betaalt u met het kopen van een woning extra belastingen en verzekeringen. U dient immers niet alleen een inboedelverzekering af te sluiten, u moet daarnaast ook te zorgen voor een opstalverzekering. Het is geen dure verzekering, maar u dient er wel rekening mee te houden. Belastingen voor uw eigen woning bestaan bijvoorbeeld over het eigenwoningforfait, een belasting op basis van de waarde van uw woning.

Een huis huren

Voordelen van huren

Aan de andere kant heeft ook huren diverse voordelen te bieden. U geniet bijvoorbeeld huurbescherming, wat betekent dat een verhuurder het contract niet zomaar op kan zeggen. Dit betekent dat u relatief zorgeloos in de woning kunt wonen, zonder dat u daar de eigenaar van bent. Heeft u een laag inkomen? Dan is de kans groot dat u in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag, wat betekent dat u een compensatie ontvangt voor de maandelijkse woonlasten.

Daarnaast bent u met een huurwoning in ieder geval niet afhankelijk van de ontwikkelingen van de huizenmarkt en kunt u een huurcontract doorgaans binnen korte tijd opzeggen. De voordelen van huren komen tot slot in uiting in de verantwoordelijkheid voor (groot) onderhoud, die niet bij u ligt, maar voor rekening komt van de verhuurder. U hoeft daarom geen uitgebreide reserve achter de hand te houden, voor dergelijke kosten.

Als er voordelen te benoemen zijn, zijn er natuurlijk ook altijd nadelen voor kopen en huren van een woning. Het is goed om alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af en bekijk naar aanleiding van uw financiële situatie wat de kosten van kopen of huren voor u zullen zijn zodat u een gedegen besluit kunt nemen.

Nadelen van huren

Aan de andere kant brengt ook het huren van een woning enkele nadelen met zich mee. U heeft bijvoorbeeld weinig vrijheid om veranderingen aan te brengen aan uw huis. Zou u dit toch doen? Dan is de kans groot dat u deze weer dient te herstellen op het moment dat u de huur opzegt. Bovendien bouwt u met de huurwoning geen eigendom op, u doet geen aflossingen of andere vormen van kapitaalopbouw. Dat betekent dat u alleen de huur betaalt, waar u anders dan het woongenot zowel op de korte als de lange termijn niets anders voor terugkrijgt en waar u niets mee opbouwt.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?