Beoordeel deze pagina
8,9/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Passeren hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Het passeren van de hypotheek valt over het algemeen samen met de eigendomsoverdracht van de woning, ofwel het tekenen van de Akte van levering. U wordt op dat moment eigenaar van de woning of het appartementsrecht, waardoor u de hypotheek dient te laten passeren om de aankoop te kunnen financieren.

Snel naar:

Passeren bij de notaris

Het passeren van de hypotheek gebeurt bij de notaris. U bent verplicht om een notaris in te schakelen op het moment dat u een woning wilt aankopen. De notaris is bevoegd om de notariële akte op te stellen en kan u daardoor van dienst zijn met de hypotheekakte en de akte van levering voor de woning. De notaris is tijdens het passeren van de hypotheek een onafhankelijke partij. Dit betekent dat de hij of zij een voorlichtende rol heeft en in het geval van een eventueel geschil zal bemiddelen.

Transportakte van de woning tekenen

Op het moment dat u de hypotheek wilt passeren dient u over het algemeen eerst de transportakte van de woning te tekenen, die ook wel de akte van levering wordt genoemd. Het is het moment waarop het eigendom van de woning overgaat van de verkoper naar de koper. Op het moment dat u de akte van levering tekent en ook de verkopende partij dit doet, is er sprake van een overdracht. Dit betekent dat u vanaf dat moment eigenaar bent van de woning. U kunt vervolgens de hypotheek passeren om de koopsom voor de woning over te kunnen maken.

Hypotheekakte ondertekenen

Zodra de verschillende partijen de akte van levering voor de woning hebben ondertekend is het de beurt aan de hypotheekakte. U tekent deze akte om gebruik te maken van een hypothecaire lening, waarmee u de woning financiert die als onderpand zal fungeren. Vanwege de aankoop van een woning met deze lening, dient u de hypotheekakte bij de notaris te ondertekenen.

Door de hypotheekakte te passeren geeft u de woning als onderpand aan de hypotheekverstrekker en krijgt u daar de financiering voor terug. In veel van de gevallen zal de hypotheekverstrekker een volmacht afgeven aan de notaris, die de akte dan kan ondertekenen. De notaris zal de hypotheekakte opnemen in het hypothekenregister van het Kadaster.

Kosten van het passeren van de hypotheek

Houd er rekening mee dat er notariskosten verbonden zijn aan het passeren van de hypotheek. De notaris zal de hypotheekakte en de akte van levering opstellen en de gelegenheid bieden deze te komen ondertekenen. De notariskosten voor het passeren van de hypotheek zijn vrij, vergelijk dus, indien mogelijk, meerdere tarieven van notarissen. Zorg ervoor dat de notaris is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Notarissen, zodat hij of zij bevoegd is om de hypotheek te laten passeren. U kunt notariskosten eenmalig aftrekken van de belasting.

Veelgestelde vragen

Wat is het passeren van de hypotheek?

Als de overdracht heeft plaatsgevonden kunt u de hypotheek passeren om gebruik te kunnen maken van de lening om de woning te financieren.

Wat wordt er ondertekend bij de overdracht?

Voor het passeren, moet de overdracht van verkoper naar koper plaatsvinden, wat gebeurt door de transportakte ofwel de akte van levering te ondertekenen. Daarna wordt de hypotheekakte ondertekend en door de notaris ingevoerd in Kadaster en kan de hypotheek gepasseerd worden.

Wat zijn de kosten van het passeren?

U betaalt notariskosten voor het passeren van de hypotheek. Notarissen bepalen hun eigen tarief dus u kunt verschillende notarissen met elkaar vergelijken voordat u er een uitkiest. U kunt de kosten wel eenmalig aftrekken van de belasting.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?