Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Royeren hypotheek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Lost u de hypotheek op uw woning volledig af? Dan heeft u de mogelijkheid om de hypotheek te laten royeren bij het Kadaster. Let op, u heeft de mogelijkheid, maar u bent daar niet in alle gevallen toe verplicht.

De verplichting geldt alleen op het moment dat u de hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker. Het royeren van de hypotheek bij het Kadaster maakt het dan mogelijk om een nieuwe hypotheek op de woning te vestigen en daarmee gebruik te maken van de fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek.

Vrijwillig uw hypotheek royeren bij het Kadaster

Op het moment dat u uw hypotheek heeft afgelost bij uw geldverstrekker bestaat de kans dat u daarvoor administratiekosten dient te betalen. Dit zijn kosten die de geldverstrekker u in rekening brengt om de hypotheek uit de eigen administratie te verwijderen. De kans is groot dat de geldverstrekker u daarna zal vragen om de hypotheek te royeren uit de boekhouding van het Kadaster. U bent formeel niet verplicht om dit te doen, wat betekent dat het verstandig is om daar over na te denken.

Heeft u het plan om in de toekomst opnieuw een hypotheek te nemen bij dezelfde hypotheekverstrekker, of wilt u de optie nog even open houden? Het kan in dat geval de moeite waard zijn om de hypotheek nog niet te laten royeren bij het Kadaster. U voorkomt op die manier dat u opnieuw de notariskosten voor de inschrijving dient te betalen, op het moment dat u de nieuwe hypotheek wilt laten passeren. U kunt dan gebruik blijven maken van uw oude inschrijving bij het Kadaster, die u in de tussentijd niet in de weg zal zitten.

Verkoop van uw woning en kosten

Verkoopt u uw eigen woning? Dan dient u de hypotheek hoe dan ook te royeren bij het Kadaster, via een notaris. De notaris zal een controle uitvoeren en daarmee nagaan of u de hypotheek inderdaad heeft afgelost. Is dit het geval? Dan ontvangt het Kadaster van de notaris de opdracht om de hypotheek te royeren. Het royeren van een hypotheek is overigens niet gratis. De kosten zijn afhankelijk van de tarieven die de notaris hiervoor berekent, deze variëren van ongeveer €100 tot €400. Dit maakt het de moeite waard om notarissen vooraf met elkaar te vergelijken. Had u een hypotheek met hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u de notariskosten voor het royeren van de hypotheek fiscaal aftrekken.

Eigen keuze voor een notaris

Op het moment dat u de hypotheek reeds heeft afgelost en u later de woning wilt verkopen, is het verstandig om de hypotheek voor die tijd te laten royeren. Op die manier kunt u zelf bepalen bij welke notaris u dit doet. Wacht u tot de verkoop van de woning? Dan bent u gebonden aan de notaris die de koper kiest, waardoor de kosten hoger uit zouden kunnen vallen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?