Direct naar inhoud Direct naar footer
Finger pointing to book

Royeren hypotheek

  • Hypotheek royeren bij het Kadaster
  • Kosten notaris

Lost u de hypotheek op uw woning volledig af? Dan heeft u de mogelijkheid om de hypotheek te laten royeren of uitschrijven uit het Hypotheekregister van Kadaster.

Overzicht van deze pagina

Inleiding

Let op! U heeft de mogelijkheid dit te doen, maar u bent er niet altijd toe verplicht. De verplichting geldt alleen op het moment dat u de hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker of als u uw woning verkoopt. Het royeren van de hypotheek bij het Kadaster maakt het dan mogelijk om een nieuwe hypotheek op de woning te vestigen en daarmee gebruik te maken van de fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek.

1. Vrijwillig uw hypotheek royeren bij het Kadaster

Op het moment dat u uw hypotheek heeft afgelost bij uw geldverstrekker, bestaat de kans dat u daarvoor administratiekosten dient te betalen. Dit zijn kosten die de geldverstrekker u in rekening brengt om de hypotheek uit de eigen administratie te verwijderen. De kans is groot dat de geldverstrekker u daarna zal vragen om de hypotheek te royeren uit de boekhouding van het Kadaster. U bent formeel niet verplicht om dit te doen.

Heeft u het plan om in de toekomst opnieuw een hypotheek te nemen bij dezelfde hypotheekverstrekker, of wilt u de optie nog even open houden? Het kan in dat geval de moeite waard zijn om de hypotheek nog niet te laten royeren bij het Kadaster. U voorkomt op die manier dat u opnieuw de notariskosten voor de inschrijving dient te betalen, op het moment dat u de nieuwe hypotheek wilt laten passeren. U kunt dan gebruik blijven maken van uw oude inschrijving bij het Kadaster, die u in de tussentijd niet in de weg zal zitten.

2. Verkoop van uw woning

Verkoopt u uw eigen woning? Dan moet u de hypotheek hoe dan ook royeren bij het Kadaster, via een notaris. Dit is omdat het huis vrij van recht moet worden opgeleverd zodat de nieuwe bewoner er een nieuwe hypotheek op kan afsluiten. De notaris zal een controle uitvoeren en daarmee nagaan of u de hypotheek inderdaad heeft afgelost. Is dit het geval? Dan ontvangt het Kadaster van de notaris de opdracht om de hypotheek te royeren.

3. Eigen keuze en kosten voor een notaris

Het royeren van een hypotheek is overigens niet gratis. De kosten zijn afhankelijk van de tarieven die de notaris hiervoor berekent, deze variëren van ongeveer €100 tot €400. Dit maakt het de moeite waard om notarissen vooraf met elkaar te vergelijken. Had u een hypotheek met hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u de notariskosten voor het royeren van de hypotheek fiscaal aftrekken.

Op het moment dat u de hypotheek reeds heeft afgelost en u later de woning wilt verkopen, is het verstandig om de hypotheek voor die tijd te laten royeren. Op die manier kunt u zelf bepalen bij welke notaris u dit doet. Wacht u tot de verkoop van de woning? Dan bent u gebonden aan de notaris die de koper kiest, waardoor de kosten hoger uit zouden kunnen vallen.

Veelgestelde vragen

Wat is het royeren van een hypotheek?

Dit is het uitschrijven van uw hypotheek uit het Hypotheekregister van Kadaster.

Wanneer ben ik verplicht mijn hypotheek te royeren?

Als u uw huis verkoopt of uw hypotheek oversluit moet u uw hypotheek royeren zodat het huis vrij van recht is. Hierdoor kan er een nieuwe hypotheek op worden afgesloten.

Wanneer kan ik mijn hypotheek beter niet royeren?

Als u de optie open wilt houden om bij dezelfde hypotheekverstrekker een nieuwe lening af te sluiten, is het handig om te wachten met het royeren van de hypotheek. Zo voorkomt u dat u opnieuw notariskosten moet betalen voor de inschrijving in Kadaster.

Hoe hoog zijn de notariskosten voor het royeren?

De kosten voor het royeren zijn afhankelijk van de notaris. Het is dus van belang deze met elkaar te vergelijken. De kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Andere mensen vonden dit ook interessant

  • Rabobank logo
  • ABN AMRO logo
  • Tulp Hypotheken logo
  • Aegon logo
  • Nationale Nederlanden logo
  • Tellius logo
  • Triodos Bank logo
  • SNS Bank logo
  • HypoTrust logo
  • Merius Hypotheken logo
  • Venn Hypotheken logo