Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Royeren hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Lost u de hypotheek op uw woning volledig af? Dan heeft u de mogelijkheid om de hypotheek te laten royeren of uitschrijven uit het Hypotheekregister van Kadaster.

Let op! U heeft de mogelijkheid dit te doen, maar u bent er niet altijd toe verplicht.

De verplichting geldt alleen op het moment dat u de hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker of als u uw woning verkoopt. Het royeren van de hypotheek bij het Kadaster maakt het dan mogelijk om een nieuwe hypotheek op de woning te vestigen en daarmee gebruik te maken van de fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek.

Snel naar:

Vrijwillig uw hypotheek royeren bij het Kadaster

Op het moment dat u uw hypotheek heeft afgelost bij uw geldverstrekker, bestaat de kans dat u daarvoor administratiekosten dient te betalen. Dit zijn kosten die de geldverstrekker u in rekening brengt om de hypotheek uit de eigen administratie te verwijderen. De kans is groot dat de geldverstrekker u daarna zal vragen om de hypotheek te royeren uit de boekhouding van het Kadaster. U bent formeel niet verplicht om dit te doen.

Heeft u het plan om in de toekomst opnieuw een hypotheek te nemen bij dezelfde hypotheekverstrekker, of wilt u de optie nog even open houden? Het kan in dat geval de moeite waard zijn om de hypotheek nog niet te laten royeren bij het Kadaster. U voorkomt op die manier dat u opnieuw de notariskosten voor de inschrijving dient te betalen, op het moment dat u de nieuwe hypotheek wilt laten passeren. U kunt dan gebruik blijven maken van uw oude inschrijving bij het Kadaster, die u in de tussentijd niet in de weg zal zitten.

Verkoop van uw woning

Verkoopt u uw eigen woning? Dan moet u de hypotheek hoe dan ook royeren bij het Kadaster, via een notaris. Dit is omdat het huis vrij van recht moet worden opgeleverd zodat de nieuwe bewoner er een nieuwe hypotheek op kan afsluiten. De notaris zal een controle uitvoeren en daarmee nagaan of u de hypotheek inderdaad heeft afgelost. Is dit het geval? Dan ontvangt het Kadaster van de notaris de opdracht om de hypotheek te royeren.

Eigen keuze en kosten voor een notaris

Het royeren van een hypotheek is overigens niet gratis. De kosten zijn afhankelijk van de tarieven die de notaris hiervoor berekent, deze variëren van ongeveer €100 tot €400. Dit maakt het de moeite waard om notarissen vooraf met elkaar te vergelijken. Had u een hypotheek met hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u de notariskosten voor het royeren van de hypotheek fiscaal aftrekken.

Op het moment dat u de hypotheek reeds heeft afgelost en u later de woning wilt verkopen, is het verstandig om de hypotheek voor die tijd te laten royeren. Op die manier kunt u zelf bepalen bij welke notaris u dit doet. Wacht u tot de verkoop van de woning? Dan bent u gebonden aan de notaris die de koper kiest, waardoor de kosten hoger uit zouden kunnen vallen.

Veelgestelde vragen

Wat is het royeren van een hypotheek?

Dit is het uitschrijven van uw hypotheek uit het Hypotheekregister van Kadaster.

Wanneer ben ik verplicht mijn hypotheek te royeren?

Als u uw huis verkoopt of uw hypotheek oversluit moet u uw hypotheek royeren zodat het huis vrij van recht is. Hierdoor kan er een nieuwe hypotheek op worden afgesloten.

Wanneer kan ik mijn hypotheek beter niet royeren?

Als u de optie open wilt houden om bij dezelfde hypotheekverstrekker een nieuwe lening af te sluiten, is het handig om te wachten met het royeren van de hypotheek. Zo voorkomt u dat u opnieuw notariskosten moet betalen voor de inschrijving in Kadaster.

Hoe hoog zijn de notariskosten voor het royeren?

De kosten voor het royeren zijn afhankelijk van de notaris. Het is dus van belang deze met elkaar te vergelijken. De kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?