Sociale koopwoning

Tips & vragen

Veel mensen willen een eigen woning kopen, maar helaas is dat niet altijd voor iedereen weggelegd. Zeker in duurdere steden kan het lastig zijn om als starter of met een lager inkomen een huis te kopen. De sociale koopwoning maakt het mogelijk voor woningzoekenden met een beperkt inkomen om toch een eigen woning te kopen. Zo kunnen ook lagere inkomens profiteren van de voordelen van een koopwoning.

1. Sociale koopwoningen

Een sociale koopwoning is een woning die gesubsidieerd is door de overheid. Het is een mogelijkheid voor gemeenten om meer koopwoningen voor starters en lagere inkomens te bouwen. Zodat ook zij een betaalbaar huis kunnen kopen en kunnen profiteren van de voordelen van een koopwoning. Er zit wel een grens aan de maximale waarde van een sociale koopwoning. In 2019 was die grens €200.000, maar in 2020 ligt de grens op €310.000, omdat de prijsgrens gelijk wordt getrokken met de hogere NHG-grens. Zo blijft het voor gemeenten mogelijk om starters en lagere inkomens aan een huis te helpen.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

Wil je gebruik maken van een sociale koopwoning? Dan moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is er een inkomensgrens om te zorgen dat de woningen alleen worden verkocht aan mensen die op de particuliere woningmarkt weinig kans hebben. Vaak moet de koper tevens een sociale huurwoning in dezelfde gemeente achterlaten. Zo komt er ook weer een huis vrij voor een andere wachtende in de sociale huursector.

2. Korting op woning

Een woningcorporatie heeft de mogelijkheid om je tot maximaal 50% van de taxatiewaarde als aankoopkorting aan te bieden. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen met een taxatiewaarde van €200.000? Dan mag de corporatie je een korting van €100.000 aanbieden. Dit betekent wel dat de woning voor 50% eigendom blijft van de corporatie. De grens ligt op 50%, omdat dit het minimale percentage is waarmee je nog eigenaar kunt worden van de woning. Op het moment dat je de woning verkoopt zal de corporatie de geboden korting van de verkoopprijs afhalen.

sociale koopwoning

3. De winst- en verliesdeling

Op het moment dat je de sociale koopwoning verkoopt is er doorgaans sprake van een winst- en verliesdeling. Is er sprake van een verlies ten opzichte van de oorspronkelijke koopprijs? Dan wordt dit 50-50 verdeeld, wat betekent dat er sprake is van een dempende werking. Die dempende werking geldt ook bij winst, al kun je samen met de verkopende partij overeenkomen hoe de verdeling zal zijn. In de praktijk is dit vaak ook 50-50, waardoor een overwaarde van €50.000 je een winst van €25.000 op de woning op zal leveren.

4. Terugkoopgarantie

Bij een sociale koopwoning is er sprake van een terugkoopgarantie, wat betekent dat de woningcorporatie bij verkoop altijd de mogelijkheid heeft om de woning van je terug te kopen. Deze terugkoopgarantie geldt alleen voor de woningcorporatie. Zij mogen de woning terugkopen, maar zijn daar niet toe verplicht. Er is dus geen garantie voor de huiseigenaar dat het huis per definitie verkocht wordt. Als je besluit dat je het huis wil verkopen dien je deze eerst aan te bieden aan de woningcorporatie. Als zij de sociale koopwoning niet terug willen kopen kun je op zoek gaan naar een andere koper.

5. Mogelijke NHG

Ook bij een sociale koopwoning kun je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat je op een veilige en betrouwbare manier gebruik kunt maken van een relatief goedkope hypotheek, omdat de NHG zekerheid biedt voor de bank. Je kunt daardoor een hypotheek afsluiten tegen een scherpe hypotheekrente.

6. Eigen bewoning en hypotheekrenteaftrek

De sociale koopwoning is alleen beschikbaar voor eigen bewoning, wat betekent dat je ingeschreven dient te staan op het adres van de sociale koopwoning, in de Gemeentelijke Basis Administratie. je kunt het huis niet verhuren aan derden. Bij een sociale koopwoning heeft je wel gewoon recht op hypotheekrenteaftrek mits je daar, op basis van de hypotheekvorm die je kiest, recht op heeft.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee