Beoordeel deze pagina
8,3/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Sociale koopwoning

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wilt u gebruik maken van een sociale koopwoning, of bent u benieuwd naar wat dit inhoudt? Het maakt het mogelijk om met een meer beperkt inkomen, toch een eigen woning te kopen en te profiteren van de voordelen die dit met zich meebrengt. U kunt profiteren van een korting op de aankoopwaarde, een terugkoopgarantie en uiteraard de hypotheekrenteaftrek. Een sociale koopwoning maakt het onder andere voor veel huurders mogelijk om een eigen woning te kopen.

Tot 50% korting en winst- en verliesdeling

Wilt u gebruik maken van een sociale koopwoning? Een woningcorporatie heeft u de mogelijkheid om tot maximaal 50% van de taxatiewaarde als aankoopkorting aan te bieden. Wilt u bijvoorbeeld een huis kopen met een taxatiewaarde van €200.000? Dan mag de corporatie u een korting van €100.000 aanbieden, die staat voor het deel dat eigendom blijft van de corporatie. De grens ligt op 50%, omdat dit het minimale percentage is waarmee u nog eigenaar kunt worden van de woning. Op het moment dat u de woning verkoopt zal de corporatie de geboden korting van de verkoopprijs afhalen.

Op het moment dat u de sociale koopwoning verkoopt is er doorgaans sprake van een winst- en verliesdeling. Is er sprake van een verlies ten opzichte van de oorspronkelijke koopprijs? Dan wordt dit 50-50 verdeeld, wat betekent dat er sprake is van een dempende werking. Die dempende werking geldt ook bij winst, al kunt u samen met de verkopende partij overeenkomen hoe de verdeling zal zijn. In de praktijk is dit vaak ook 50-50, waardoor een overwaarde van €25.000 u een winst van €12.500 op de woning op zal leveren.

Terugkoopgarantie en mogelijke NHG

Er is daarnaast sprake van een terugkoopgarantie, wat betekent dat de woningcorporatie de mogelijkheid heeft om de woning van u terug te kopen. Op het moment dat u de woning wilt verkopen dient u deze eerst aan te bieden aan de corporatie. De corporatie is echter niet verplicht om de sociale koopwoning terug te kopen, indien deze de woning niet wil kopen kunt u zelf op zoek gaan naar een andere koper.

Het is bij de aankoop van een sociale koopwoning goed mogelijk om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat u op een veilige en betrouwbare manier gebruik kunt maken van een relatief goedkope hypotheek, omdat de NHG zekerheid biedt voor de bank die u daarvoor een scherpe hypotheekrente in rekening zal brengen.

Eigen bewoning en hypotheekrenteaftrek

De sociale koopwoning is alleen beschikbaar voor eigen bewoning, wat betekent dat ingeschreven dient te staan op het adres van de sociale koopwoning, in de Gemeentelijke Basis Administratie. U heeft wel gewoon recht op hypotheekrenteaftrek, mits u daar op basis van de hypotheekvorm die u kiest en andere regelingen normaal gesproken recht op zou hebben. Op die manier kan een sociale koopwoning een interessante optie vormen voor mensen met een beperkte beurs.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?