Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Subsidies en regelingen

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Er zijn verschillende subsidies en regelingen om het kopen van een huis toegankelijker te maken. Op deze pagina zetten we de subsidies en regelingen op een rijtje. Onder andere de SEEH, Starterslening, koopgarant regeling en koopstart komen aan bod.

Snel naar:

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Als u overweegt om energiebesparende maatregelen te nemen in uw woning is het belangrijk om te kijken naar de subsidie die de Rijksoverheid ter beschikking stelt voor het verduurzamen van woningen. Het is belangrijk om te weten dat deze subsidie pas achteraf aangevraagd kan worden en dat een vereiste is dat er minimaal twee energiebesparende maatregelen worden genomen. Ook wordt elke woning maar een keer gesubsidieerd. Het is ook mogelijk om als Vereniging van Eigenaren subsidie aan te vragen. Dit kan voor maatregelen zoals isolatie en HR++ glas. Er kan echter ook subsidie worden aangevraagd door de VvE voor een meerjarenonderhoudsplan. Voor VvE’s is het wel mogelijk om voorafgaand subsidie aan te vragen. U kunt met een combinatie van de subsidie en een hypothecaire lening de energiebesparende maatregelingen in uw huis financieren.

Starterslening

De starterslening is bedoeld om het gat te overbruggen tussen de koopsom en de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. De starterslening bestaat uit een annuïtaire lening en een combinatie lening, die oploopt. Dit houdt in dat u eigenlijk de combinatielening afsluit om de eerste lening te kunnen aflossen. U betaalt in de eerste drie jaar dan ook geen aflossingsbedrag maar de combinatielening loopt in plaats daarvan op. Na de eerste drie jaar begint u met afbetalen. Als u dan volledige rente en/of aflossing betaalt, lost u zowel de starterslening als de combinatielening geleidelijk af.

Over de starterslening heeft u recht op hypotheekrenteaftrek, maar over de combinatielening niet. Bovendien bent u verplicht om Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten en moet u dus aan deze voorwaarden voldoen. Lees hier meer over de voorwaarden voor NHG.

Koopgarant en Koopstart

Met de Koopgarant regeling kunnen starters op de woningmarkt en huurders goedkoper een woning kopen. De regeling wordt ook wel ‘kopen onder voorwaarden’ genoemd. Woningcorporaties en projectontwikkelaars bieden woningen met koopgarant aan en krijgen hun licentie van Stichting OpMaat. De huizen worden dan voor een lagere verkoopprijs en met terugkoopgarantie aangeboden. De woningcorporatie is dan verplicht het huis terug te kopen en de korting wordt vervolgens verrekend samen met de daling of stijging van de woonwaarde. Zowel nieuwbouwhuizen als bestaande woningen kunnen met koopgarant worden aangeboden. Hiermee wordt het kopen van een woning mogelijk voor lagere en middeninkomens.

Voorheen bestond er ook koopsubsidie voor starters om het eigenwoningbezit te bevorderen. Dit was een maandelijks bedrag dat werd ontvangen door starters, deze subsidie is op 1 januari 2010 stopgezet.

Een woning kopen met koopstart betekent dat u korting krijgt op de marktwaarde. Deze regeling is ontworpen zodat mensen met lagere inkomens toch een huis kunnen kopen. U krijgt met deze fikse korting veel meer mogelijkheden. De koopstart wordt aangeboden door een woningcorporatie of projectontwikkelaar. De korting die u ontvangt bij aankoop moet worden terugbetaald als u het huis weer verkoopt. De waardestijging of -daling die misschien in de tussentijd heeft plaatsgevonden wordt verdeeld tussen u en de woningcorporatie of projectontwikkelaar.

Veelgestelde vragen

Welke subsidie krijg ik voor duurzame maatregelen in mijn huis?

Voor het verduurzamen van uw huis kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. U kunt dit pas aanvragen nadat u de maatregelen heeft uitgevoerd. Ook een Vereniging van Eigenaren kan deze subsidie aanvragen.

Wat voor regeling kan ik als starter aangaan?

Als starter kunt u gebruik maken van een starterslening en een combinatielening. U heeft dan de eerste drie jaar geen maandlasten.

Wat voor kortingsregelingen zijn Koopgarant en Koopstart?

Met koopgarant en Koopstart krijgt u korting op de koopsom op het moment dat u de woning van een woningbouwcorporatie of projectontwikkelaar koopt. Die korting wordt later terugbetaald. De waardedaling of -stijging wordt verdeeld onder de twee partijen en bij Koopgarant is de woningcorporatie verplicht de woning terug te kopen als u wilt verhuizen.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?