Het belangrijkste in het kort
Een taxatierapport wordt vaak gevraagd door hypotheekverstrekkers om de echte waarde van uw huis te laten vaststellen. Dit wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur.
Overzicht van deze pagina
1. Wat is een taxatierapport?
In het taxatierapport worden verschillende waardes van het huis berekend: de marktwaarde, WOZ-waarde en de herbouwwaarde. De marktwaarde is de woningwaarde als u geen haast heeft en niet gedwongen bent uw huis te verkopen. De WOZ-waarde, of Waardering Onroerende Zaken, heeft u nodig voor de belasting en wordt vastgesteld door de gemeente. De herbouwwaarde, tenslotte, is het bedrag dat nodig is indien u overgaat tot het herbouwen van uw huis.
2. Onderdelen van het taxatierapport
Er zijn verschillende zaken die de waarde van een woning bepalen en die dus onderdeel zijn van het taxatierapport van uw huis:
- De omgeving en ligging van uw huis
- Het soort woning
- De staat en het onderhoud van de woning
- De oppervlakte en inhoud van de woning
- De indeling van de woning
- Een update van het bestemmingsplan
- Een controle van de gegevens in Kadaster
- De grootte, aard en inrichting van het terrein rondom het huis
- Het eigendom van de ondergrond (erfpacht)
- De bereikbaarheid van de woning en de parkeergelegenheid bij het huis
- De bouwkundige en installatietechnische kwaliteit van het huis
- De marktsituatie van de woning
3. Wat zijn de taxatiekosten?
Bij de aankoop van een nieuwe woning komen aankoopkosten kijken. Een onderdeel van deze kosten is voor het opmaken van een taxatierapport door een taxateur. Om te bepalen of de vraagprijs overeenkomt met de waarde van het huis, is het belangrijk om een taxatierapport op te stellen. Ook is het vaak een vereiste bij het afsluiten van een hypotheek. Als u een NHG-lening afsluit, bent u verplicht een taxatierapport in te leveren.
De kosten voor een taxatierapport staan vaak niet vast en zijn onderhandelbaar. Vaak gaat het om een percentage van de waarde van het huis en zijn de kosten dus hoger als de waarde van uw woning hoger is. Het kan echter ook zijn dat de taxateur een vast bedrag heeft bepaald. Dan weet u dus van tevoren hoeveel u kwijt bent aan taxatiekosten
Ook moet er soms extra onderzoek worden gedaan door de taxateur. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de eigendomspapieren om vast te stellen of de verkoper inderdaad de rechtmatige eigenaar van het huis is. De kosten voor dit en ander onderzoek verschillen per gemeente. Daarnaast moet ook de taxateur zelf worden gecontroleerd. Dit gebeurt door een validatie-instituut. Kortom, houd er rekening mee dat er kosten komen kijken bij het taxeren van uw woning die niet altijd vooraf zijn vastgesteld.
4. Acceptatie taxatierapport bij de hypotheekverstrekker
Wanneer het taxatierapport voldoet aan het model dat is opgesteld voor de nationale hypotheek garantie (NHG), dan wordt dit taxatierapport ook geaccepteerd bij de hypotheekverstrekker.
U kunt uit meerdere taxateurs kiezen maar let goed op dat het taxatierapport aan de eisen van de hypotheekverstrekker voldoet. Het is altijd beter om bij een erkend taxateur uw taxatierapport te laten opstellen. Dit kunt u controleren door te letten op de keurmerken zoals Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), SVM NIVO, VastgoedPro of VBO Makelaar. Dan weet u zeker dat het opgemaakte rapport wordt geaccepteerd door de hypotheekverstrekker.
Bij het uitkiezen van een taxateur moet u erop letten dat hij of zijn genoeg kennis heeft van de lokale woningmarkt om alle onderdelen van het taxatierapport goed te kunnen beoordelen. De taxateur mag verder natuurlijk niet uw aankoopmakelaar zijn of die van de verkoper. Let ook op dat het taxatierapport meestal niet ouder mag zijn dan 6 maanden.