Beoordeel deze pagina
10/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede huis kopen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Erg vaak hoort u het niet, maar het is wel degelijk mogelijk! Veel Nederlanders hebben een tweede huis of zelfs meerdere huizen tot hun beschikking. Dit is dan vaak gericht op plezier door bijvoorbeeld een vakantiehuis waar ze zelf iedere vakantie verblijven. Echter hoeft een extra huis niet altijd alleen maar voor rijke mensen te zijn weggelegd. Zo kunt u bijvoorbeeld al voor een relatief laag startkapitaal een appartement of klein huis kunnen aanschaffen. Daarnaast kan er ook een hypotheek worden afgesloten voor deze aanschaf. Bent u van plan een tweede huis te kopen? Lees verder over de voor- en nadelen van het kopen van een tweede huis.

tweede hypotheek berekenen

Een tweede huis als investering

Wanneer u een extra huis gaat kopen, kan dit om financiële redenen zijn. Zo zou het kunnen zijn dat u een financiële meevaller heeft gehad door bijvoorbeeld een prijs te winnen of een erfenis. In dit geval kunt u een tweede huis aanschaffen om het te verhuren. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld een studentencomplex, een huis in het centrum van uw stad of dorp, of een huis op een andere plek in Nederland. Bij deze opties kunt u als huisbaas een vaste huurprijs vragen waardoor uw kapitaal geleidelijk aan terug komt en er uiteindelijk winst op gemaakt kan worden. Daarnaast kan ook de prijs van het huis vergroot worden als de grond meer waard wordt, of als u een echte klusjesman bent en het zelf op gaat knappen. In dit laatste geval wordt er veelal gekozen voor een bouwval, waarin er nog erg veel opgeknapt dient te worden. Dit heeft als grootste voordeel dat er dan ook nog veel waarde toegevoegd kan worden. Het is mogelijk dat het tweede huis meer waard wordt. Denk daarom goed na over de waarde die u wel en niet kunt inbrengen wanner u een huis compleet gaat verbouwen.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten

Een vakantiehuis in de zon

Een andere vorm van een tweede huis kopen, kan door middel van een vakantiehuis in de zon. Hebt u er al eens over nagedacht om een huis in bijvoorbeeld Spanje aan te schaffen? Dit kan grote voordelen hebben voor bijvoorbeeld de uitgaves aan vakanties. Doordat u een huis aanschaft in een zonnig land, kunt u te allen tijde (goedkoop) op vakantie. Daarnaast is er ook altijd nog de mogelijkheid om dit huis te verhuren. Zo kunt u het gebruiken voor eigen vakanties, door bijvoorbeeld buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan naar uw eigen huis in de zon. Daarnaast kunt u het huis in het hoogseizoen of tijdens de schoolvakanties verhuren aan derde. Op deze manier kunt u er zowel geld aan verdienen, als mee besparen! Voor het verhuren van uw vakantiehuis zijn veel processen aan verbonden, denk hier goed over na. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er een inbraak plaats vindt tijdens het verblijf van gasten. Hier zijn verzekeringen en dergelijke voor nodig, die zult u dan ook van te voren goed hebben moeten afsluiten!

Voordelen van een tweede huis

De voordelen aan een tweede huis kunnen natuurlijk erg verschillen. Zo kunt u het gebruiken om geld mee te verdienen. In dit geval zijn de voordelen vooral financieel. Het zorgt er namelijk voor dat als u het huis verhuurt, u dit maandelijks op uw bankrekening gestort krijgt. Dit kan voor u dan als een extra inkomen gezien worden. Daarnaast kan het huis ook worden gebruikt voor vakanties. Deze kan zich bevinden in het buitenland, maar ook in Nederland is het heerlijk vertoeven. Het voordeel van een extra huis in Nederland is dat u het gemakkelijk met de auto kan bereiken en daarnaast ook in de weekenden gebruik van kan maken. Zijn uw kinderen al iets ouder? Een tweede huis kan dan ook voor hen een fijne plek zijn om vakantie te vieren met hun vrienden of hun gezin!

Een tweede huis voor werkredenen

Heeft u een baan aangeboden gekregen in de randstad, maar woont u op dit moment nog in Maastricht? U kunt er in dit geval ook voor kiezen om een appartement aan te schaffen vlakbij uw werk. In dit geval hoeft uw gezin niet te verhuizen naar de randstad en kunt u toch die felbegeerde baan aannemen. Het voordeel hiervan is, is dat u niet iedere dag dat hele stuk op en neer hoeft te reizen voor uw werk. Dit zal zowel tijd als geld besparen. Daarnaast kunnen uw vrouw en kinderen in de streek blijven wonen waar ze aan gewend zijn. Voor veel Nederlanders is dit natuurlijk niet ideaal, maar kan zeker oplossing bieden en daarom is het zeker het overwegen waard. Ook is het mogelijk om een verhuurhypotheek af te sluiten, lees meer over wat is een verhuurhypotheek.

Een tweede huis kopen: De financiering

Kopen van een tweede huis

Bij de aanschaf van een huis komt een grote financiering kijken. Zo is een huis bij bijna iedere Nederlander de grootste aanschaf die ze in hun leven doen. Daarnaast zijn er ook verschillende manieren waarop een huis gekocht kan worden. Er kan gekozen worden voor het gehele bedrag in één keer te betalen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Een andere manier van financieren is via een tweede hypotheek. Deze hypotheek kan apart afgesloten worden via het tweede huis, maar kan ook via het eerste huis lopen. In beide gevallen is de hypotheekrente van het nieuwe huis niet aftrekbaar. Dit maakt het dan ook een duurdere hypotheek doordat het als een consumptieve lening gezien wordt door de overheid. De eventuele huuropbrengsten die kunnen worden binnengehaald door een huis, zijn daarentegen niet belast. Dit kan dan ook weer op zijn beurt financieel aantrekkelijk zijn. Kiest u voor een woning als investering? Dan is het van groot belang om te kijken naar de manier van financiering. Zo kan het dus voorkomen dat de hypotheek te hoog uit valt en kan het daardoor wellicht niet goed uitpakken.

De valkuilen bij het kopen van een tweede huis

Naast alle voordelen van een tweede huis, zijn er ook zeker een aantal dingen waarop u dient te letten. Zo is van een tweede hypotheek, zoals eerder al gezegd, de hypotheekrente niet aftrekbaar. Daarnaast kunnen er ook nog veel problemen ontstaan doordat er niet goed genoeg onderzoek gedaan wordt. Dit kan tot gevolg hebben dat het huis niet blijkt te zijn wat u op voorhand dacht, de hypotheekrente hoger uitvalt dan u dacht, het verhuren van het huis minder soepel gaat dan u had berekend, etc. Om goed voorbereid te zijn kunt u alvorens het aanschaffen van het huis een hypotheekrente berekening doen. Dit zal er voor zorgen dat u precies weet wat de kosten zullen gaan zijn in de toekomst. Daarnaast is het van groot belang om alle negatieve mogelijkheden goed in kaart te brengen, zodat u er goed op voor kunt bereiden. Een tweede huis kopen kan voor veel mensen dan ook erg aantrekkelijk zijn!

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?