Beoordeel deze pagina
7,8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede huis kopen

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op woensdag 06 januari 2021

Veel Nederlanders dromen van een tweede huis. Een recreatiewoning bij de zee of wellicht zelfs een vakantiewoning in het buitenland. Voor veel mensen blijft het bij dromen, maar een extra huis is niet alleen maar weggelegd voor rijke mensen. Zo kun je bijvoorbeeld al met relatief laag startkapitaal een appartement of klein huis aanschaffen en er kan een tweede hypotheek worden afgesloten voor de aanschaf. Op deze pagina lees je alles over de voor- en nadelen van het kopen van een tweede huis.

1. Een tweede huis als investering

Wanneer je een extra huis gaat kopen, kan dit om financiële redenen zijn. Zo zou het kunnen zijn dat je onverwacht veel geld ter beschikking hebt door bijvoorbeeld een erfenis. In dit geval kan het financieel aantrekkelijk zijn om te investeren in een tweede huis. Je kunt een woning kopen voor verhuur in plaats van het geld op een rekening zetten. Bijvoorbeeld een studentencomplex, een huis in je eigen woonplaats, of een huis op een andere plek in Nederland. Bij deze opties kun je als huisbaas een vaste huurprijs vragen waardoor je kapitaal geleidelijk aan terugkomt en er uiteindelijk winst gemaakt kan worden.

Tip afbeelding
TIP!
Bereken je tweede hypotheek
Weet wat je kan lenen
Binnen 2 minuten gedaan
Gratis en vrijblijvend
Analyse door een expert

Een andere mogelijkheid is het kopen van een woning die nog moet worden opgeknapt. Zo kun je de waarde van de woning in relatief korte tijd verhogen en het pand uiteindelijk met winst verkopen. Het levert het grootste voordeel op wanneer er nog veel waarde kan worden toegevoegd. Denk daarom goed na over de koop van een huis dat je compleet gaat verbouwen.

2. Een tweede huis als vakantiewoning

Een tweede huis kan ook bestaan in de vorm van een vakantiewoning. Heb je er al eens over nagedacht om een huis in Portugal aan te schaffen? Of wellicht wil je liever een chalet in Oostenrijk voor de wintermaanden. Wat je voorkeur ook heeft, een vakantiewoning kan grote voordelen hebben. Niet alleen bespaar je een hoop geld op vakanties, maar het kopen van een vakantiewoning biedt ook de mogelijkheid om te gaan verhuren. Zo kun je de woning gebruiken voor eigen vakanties en het huis verhuren aan derden. Op deze manier kun je er zowel geld aan verdienen, als mee besparen! Aan het verhuren van je vakantiewoning zijn wel regels en beperkingen verbonden.

Deze regels zullen per land verschillen dus het is goed om hier vooraf over na te denken en meer informatie te verzamelen. Ook moet je denken aan verzekeringen en vergunningen. Er kan bijvoorbeeld een inbraak plaatsvinden tijdens je afwezigheid of tijdens het verblijf van derden. Hiervoor moet je verzekeringen afsluiten.

3. Een tweede huis voor werk

Heb je een baan aangeboden gekregen in de randstad, maar woon je op dit moment nog in Maastricht? Sommige forenzen kiezen ervoor een appartement te kopen in de stad waar ze werken. Het biedt voordelen om een tweede huis te hebben in de buurt van je werk. Jij (en je gezin) hoeft niet weg uit je woonplaats en je kunt toch die felbegeerde baan aannemen zonder dat je uren in de auto zit elke dag. Dit zal zowel tijd als geld besparen. Voor veel Nederlanders is dit natuurlijk niet ideaal, maar kan een oplossing bieden en daarom is het zeker het overwegen waard.

Tweede huis voor werk kopen

4. Een tweede huis voor verhuur

Als je ervoor kiest om een tweede huis te kopen om te gaan verhuren moet je op veel zaken letten. Een tweede huis is niet goedkoop. Waar je bij je eerste woning bijvoorbeeld 2% rente betaalt over je hypotheekschuld zal dat bij een tweede hypotheek of een verhuurhypotheek het dubbele zijn. Bij een tweede huis van € 200.000, wat je deels financiert met een hypotheek van €140.000 tegen 4% rente, zal je jaarlijks €5600 betalen aan hypotheekrente. Als je dezelfde woning vervolgens kan verhuren voor € 850 per maand, leveren de huurinkomsten je jaarlijks € 10.200 op. Als je geen andere kosten zou hebben, zou de tweede woning dus € 4600 per jaar opleveren.

Helaas komen er wel een hoop andere kosten kijken bij een tweede huis. Zo valt de tweede woning fiscaal in box 3 waardoor je vermogensrendementsheffing betaalt. Je betaalt dit rendement alleen over de woningwaarde min de hypotheek.

In dit voorbeeld zou dat betekenen dat je rendement betaalt over de € 60.000 (€ 200.000 - € 140.000) die met eigen middelen is betaald. Met een rentetarief van 1,34% betaal je jaarlijks €804 aan vermogensrendementsheffing. Van de €4600 winst blijft dan nog €3796 over, maar daarmee ben je er nog niet. Als huiseigenaar heb je ook te maken met gemeentelijke belastingen en als huurbaas ben je bovendien verantwoordelijk voor eventuele onderhoudskosten.

Tweede huis kopen

Kortom, de jaarlijkse winst die verhuur van de woning oplevert, kan lager uitvallen dan je in eerste instantie verwacht. Het is daarom goed om voorafgaand aan een investering goed te onderzoeken wat het je oplevert en wat de valkuilen van verhuur zijn.

5. De hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis

Bij het kopen van een tweede woning en het afsluiten van een tweede hypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek zoals bij je eerste hypotheek. De hypotheekrenteaftrek geldt namelijk alleen voor je ‘eigen woning’ waar je woont. Dit maakt het dan ook een duurdere hypotheek doordat het als een consumptieve lening gezien wordt door de overheid. De eventuele huuropbrengsten die kunnen worden binnengehaald door een huis, zijn daarentegen niet belast. Dit kan dan ook weer op zijn beurt financieel aantrekkelijk zijn.

6. De hypotheek voor een tweede huis

Wanneer je een tweede woning gaat kopen voor verhuur, recreatie of als belegging moet je de financiering regelen. Slechts een klein deel van de Nederlanders met een tweede woning koopt de woning met eigen financiële middelen. Het grootste deel sluit een (tweede) hypotheek af (om een deel van) de tweede woning te financieren. De mogelijkheden van financiering lopen uiteen en zijn mede afhankelijk van de financiering rondom je eerste woning.

De financiering voor een tweede huis is vaak moeilijker dan bij een eerste huis. Hypotheekverstrekkers zullen meer eisen stellen aan je financiën. Ook zal er vaak een gedeelte eigen financiële middelen moeten worden ingebracht voor de aankoop om de financiering rond te krijgen. Daarom is een tweede huis niet voor iedereen weggelegd. Om erachter te komen wat voor je mogelijk is, kunt je in gesprek gaan met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Tip afbeelding
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

Sommige banken bieden een speciale hypotheek voor recreatiewoningen aan. Bij onder andere SNS Bank en BLG Wonen kun je zo’n hypotheek afsluiten. De recreatiewoning moet wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de woning in Nederland staan, mag de woning niet verplaatsbaar zijn en moet de woning als recreatiewoning in het bestemmingsplan staan. Tevens worden ook de mogelijkheden tot verhuur beperkt bij een recreatiewoning hypotheek en moet je minimaal 30% van de woningwaarde met eigen middelen financieren.

7. De financiering van een tweede huis

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van een tweede woning. Naast de tweede hypotheek kan men er ook voor kiezen om de overwaarde op hun eerste woning te gebruiken. De hypotheek wordt in dat geval verhoogd, zodat ook de tweede woning gefinancierd kan worden. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet je in dat geval wel de tweede woning als tweede onderpand voor de hypotheek aanmerken.

Ook een persoonlijke lening behoort tot de mogelijkheden. Een hypotheek voor een tweede woning wordt als een consumptieve lening aangemerkt dus er zijn geen financiële voordelen ten opzichte van de persoonlijke lening, zoals de hypotheekrenteaftrek. Het nadeel van een persoonlijke lening is de relatief korte looptijd, waardoor de maandlasten hoog uitvallen ten opzichte van een hypotheek.

8. De valkuilen bij het kopen van een tweede huis

Naast alle voordelen van een tweede huis, zijn er ook zeker een aantal dingen waarop je dient te letten. Zo is van een tweede hypotheek, zoals eerder al gezegd, de hypotheekrente niet aftrekbaar. Daarnaast kunnen er ook nog veel problemen ontstaan doordat er niet goed genoeg onderzoek gedaan wordt. Dit kan tot gevolg hebben dat het tweede huis niet blijkt te zijn wat je op voorhand dacht, de hypotheekrente hoger uitvalt dan je had verwacht en het verhuren van het huis minder soepel gaat dan wat je voor ogen had.

Om goed voorbereid te zijn kunt je alvorens het aanschaffen van het huis een hypotheekrente berekening doen. Dit zal er voor zorgen dat je precies weet wat de kosten zullen gaan zijn in de toekomst. Daarnaast is het van groot belang om alle negatieve mogelijkheden goed in kaart te brengen, zodat je jezelf er goed op voor kunt bereiden. Met een onafhankelijk hypotheekadviseur kun je alles doornemen en krijg je een compleet beeld van de mogelijkheden.

Tweede huis kopen

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?