Beoordeel deze pagina
9/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede huis kopen

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Veel Nederlanders dromen van een tweede huis. Een recreatiewoning bij de zee of wellicht zelfs een vakantiewoning in het buitenland. Voor veel mensen blijft het bij dromen, maar een extra huis is niet alleen maar weggelegd voor rijke mensen. Zo kunt u bijvoorbeeld al met relatief laag startkapitaal een appartement of klein huis aanschaffen en er kan een tweede hypotheek worden afgesloten voor de aanschaf. Op deze pagina leest u alles over de voor- en nadelen van het kopen van een tweede huis.

Snel naar:


Een tweede huis als investering

Wanneer u een extra huis gaat kopen, kan dit om financiële redenen zijn. Zo zou het kunnen zijn dat u onverwacht veel geld ter beschikking heeft door bijvoorbeeld een erfenis. In dit geval kan het financieel aantrekkelijk zijn om te investeren in een tweede huis. U kunt een woning kopen voor verhuur in plaats van het geld op een rekening zetten. Bijvoorbeeld een studentencomplex, een huis in uw eigen woonplaats, of een huis op een andere plek in Nederland. Bij deze opties kunt u als huisbaas een vaste huurprijs vragen waardoor uw kapitaal geleidelijk aan terugkomt en er uiteindelijk winst gemaakt kan worden.

Een andere mogelijkheid is het kopen van een woning die nog moet worden opgeknapt. Zo kunt u de waarde van de woning in relatief korte tijd verhogen en het pand uiteindelijk met winst verkopen. Het levert het grootste voordeel op wanneer er nog veel waarde kan worden toegevoegd. Denk daarom goed na over de koop van een huis dat u compleet gaat verbouwen.

Een tweede huis als vakantiewoning

Een tweede huis kan ook bestaan in de vorm van een vakantiewoning. Hebt u er al eens over nagedacht om een huis in Portugal aan te schaffen? Of wellicht wil u liever een chalet in de Oostenrijk voor de wintermaanden. Wat uw voorkeur ook heeft, een vakantiewoning kan grote voordelen hebben. Niet alleen bespaart u een hoop geld op vakanties, maar het kopen van een vakantiewoning biedt ook de mogelijkheid om te gaan verhuren. Zo kunt u de woning gebruiken voor eigen vakanties en het huis verhuren aan derden. Op deze manier kunt u er zowel geld aan verdienen, als mee besparen! Aan het verhuren van uw vakantiewoning zijn wel regels en beperkingen verbonden.

Deze regels zullen per land verschillen dus het is goed om hier vooraf over na te denken en meer informatie te verzamelen. Ook moet u denken aan verzekeringen en vergunningen. Er kan bijvoorbeeld een inbraak plaatsvinden tijdens uw afwezigheid of tijdens het verblijf van derden. Hiervoor moet u verzekeringen afsluiten.

Een tweede huis voor werk

Heeft u een baan aangeboden gekregen in de randstad, maar woont u op dit moment nog in Maastricht? Sommige forenzen kiezen ervoor een appartement te kopen in de stad waar ze werken. Het biedt voordelen om een tweede huis te hebben in de buurt van uw werk. U (en uw gezin) hoeft niet weg uit uw woonplaats en u kunt toch die felbegeerde baan aannemen zonder dat u uren in de auto zit elke dag. Dit zal zowel tijd als geld besparen. Voor veel Nederlanders is dit natuurlijk niet ideaal, maar kan een oplossing bieden en daarom is het zeker het overwegen waard.

Een tweede huis voor verhuur

Als u ervoor kiest om een tweede huis te kopen om te gaan verhuren moet u op veel zaken letten. Een tweede huis is niet goedkoop. Waar u bij uw eerste woning bijvoorbeeld 2% rente betaalt over uw hypotheekschuld zal dat bij een tweede hypotheek of een verhuurhypotheek het dubbele zijn. Bij een tweede huis van € 200.000, wat u deels financiert met een hypotheek van €140.000 tegen 4% rente, zal u jaarlijks €5600 betalen aan hypotheekrente. Als u dezelfde woning vervolgens kan verhuren voor € 850 per maand, leveren de huurinkomsten u jaarlijks € 10.200 op. Als u geen andere kosten zou hebben, zou de tweede woning dus € 4600 per jaar opleveren.

Helaas komen er wel een hoop andere kosten kijken bij een tweede huis. Zo valt de tweede woning fiscaal in box 3 waardoor u vermogensrendementsheffing betaalt. U betaalt dit rendement alleen over de woningwaarde min de hypotheek.

In dit voorbeeld zou dat betekenen dat u rendement betaalt over de € 60.000 (€ 200.000 - € 140.000) die met eigen middelen is betaald. Met een rentetarief van 1,34% betaalt u jaarlijks €804 aan vermogensrendementsheffing. Van de €4600 winst blijft dan nog €3796 over, maar daarmee bent u er nog niet. Als huiseigenaar heeft u ook te maken met gemeentelijke belastingen en als huurbaas bent u bovendien verantwoordelijk voor eventuele onderhoudskosten.

Kortom, de jaarlijkse winst die verhuur van de woning oplevert, kan lager uitvallen dan u in eerste instantie verwacht. Het is daarom goed om voorafgaand aan een investering goed te onderzoeken wat het u oplevert en wat de valkuilen van verhuur zijn.

Tweede huis kopen

De hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis

Bij het kopen van een tweede woning en het afsluiten van een tweede hypotheek heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek zoals bij uw eerste hypotheek. De hypotheekrenteaftrek geldt namelijk alleen voor uw ‘eigen woning’ waar u woont. Dit maakt het dan ook een duurdere hypotheek doordat het als een consumptieve lening gezien wordt door de overheid. De eventuele huuropbrengsten die kunnen worden binnengehaald door een huis, zijn daarentegen niet belast. Dit kan dan ook weer op zijn beurt financieel aantrekkelijk zijn.

De hypotheek voor een tweede huis

Wanneer u een tweede woning gaat kopen voor verhuur, recreatie of als belegging moet u de financiering regelen. Slechts een klein deel van de Nederlanders met een tweede woning koopt de woning met eigen financiële middelen. Het grootste deel sluit een (tweede) hypotheek af (om een deel van) de tweede woning te financieren. De mogelijkheden van financiering lopen uiteen en zijn mede afhankelijk van de financiering rondom uw eerste woning. De financiering voor een tweede huis is vaak moeilijker dan bij een eerste huis. Hypotheekverstrekkers zullen meer eisen stellen aan uw financiën. Ook zal er vaak een gedeelte eigen financiële middelen moeten worden ingebracht voor de aankoop om de financiering rond te krijgen. Daarom is een tweede huis niet voor iedereen weggelegd. Om erachter te komen wat voor u mogelijk is, kunt u in gesprek gaan met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Sommige banken bieden een speciale hypotheek voor recreatiewoningen. Bij onder andere SNS Bank en BLG Wonen kunt u zo’n hypotheek afsluiten. De recreatiewoning moet wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de woning in Nederland staan, mag de woning niet verplaatsbaar zijn en moet de woning als recreatiewoning in het bestemmingsplan staan. Tevens worden ook de mogelijkheden tot verhuur beperkt bij een recreatiewoning hypotheek en moet u minimaal 30% van de woningwaarde met eigen middelen financieren.

De financiering van een tweede huis

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van een tweede woning. Naast de tweede hypotheek kan men er ook voor kiezen om de overwaarde op hun eerste woning te gebruiken. De hypotheek wordt in dat geval verhoogd, zodat ook de tweede woning gefinancierd kan worden. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet u in dat geval wel de tweede woning als tweede onderpand voor de hypotheek aanmerken.

Ook een persoonlijke lening behoort tot de mogelijkheden. Een hypotheek voor een tweede woning wordt als een consumptieve lening aangemerkt dus er zijn geen financiële voordelen ten opzichte van de persoonlijke lening, zoals de hypotheekrenteaftrek. Het nadeel van een persoonlijke lening is de relatief korte looptijd, waardoor de maandlasten hoog uitvallen ten opzichte van een hypotheek.

De valkuilen bij het kopen van een tweede huis

Naast alle voordelen van een tweede huis, zijn er ook zeker een aantal dingen waarop u dient te letten. Zo is van een tweede hypotheek, zoals eerder al gezegd, de hypotheekrente niet aftrekbaar. Daarnaast kunnen er ook nog veel problemen ontstaan doordat er niet goed genoeg onderzoek gedaan wordt. Dit kan tot gevolg hebben dat het tweede huis niet blijkt te zijn wat u op voorhand dacht, de hypotheekrente hoger uitvalt dan u had verwacht en het verhuren van het huis minder soepel gaat dan wat u voor ogen had.

Om goed voorbereid te zijn kunt u alvorens het aanschaffen van het huis een hypotheekrente berekening doen. Dit zal er voor zorgen dat u precies weet wat de kosten zullen gaan zijn in de toekomst. Daarnaast is het van groot belang om alle negatieve mogelijkheden goed in kaart te brengen, zodat u zich er goed op voor kunt bereiden. Met een onafhankelijk hypotheekadviseur kunt u alles doornemen en krijgt u een compleet beeld van de mogelijkheden.

Het tweede huis kijken

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?