Voorlopige teruggave hypotheek

Tips & vragen

Vaak is het mogelijk door aftrekposten geld terug te krijgen van de belastingdienst. Het bedrag dat je teveel hebt betaald aan belasting wordt jaarlijks uitgekeerd. Het is echter ook mogelijk om een voorschot op deze teruggave te krijgen, dit heet voorlopige teruggave.

1. Wat is een teruggave?

De teruggave zorgt ervoor dat je al direct bij de uitbetaling van jouw salaris de kans hebt om teveel betaalde belasting terug te krijgen. Het is soms zelfs niet eens nodig om de belasting te betalen dankzij een korting die je dan krijgt.

De voorlopige teruggave leidt doorgaans niet tot een bedrag op je rekening, het zorgt er meestal voor dat je minder belasting hoeft te betalen. Met name wanneer je een koophuis hebt, is de kans groot dat je door middel van de voorlopige teruggave ervoor kunt zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Voorschot op de belastingteruggave

We betalen in Nederland belasting over ons inkomen en eventuele aftrekposten kunnen dat bedrag verlagen. Aan het eind van het jaar dienen we aangifte van inkomstenbelasting te doen, waarin we onder andere de aftrekposten op kunnen geven. Dat zou betekenen dat je iedere maand de volledige belasting dient te betalen, om daar na een jaar vervolgens een deel van terug te krijgen.

Dankzij de hypotheekrenteaftrek kunnen veel mensen gebruik maken van de voorlopige teruggave. Er vindt als het ware een verrekening plaats.

hoe werkt de voorlopige teruggave bij een hypotheek

3. Hypotheekrenteaftrek en voorlopige teruggave

Met name de hypotheekrenteaftrek zorgt er bij veel mensen voor dat zij gebruik kunnen maken van de voorlopige teruggave.

Voorbeeld

Stel dat je op basis van jouw bruto inkomen bijvoorbeeld €800 belasting per maand betaalt. Aan de andere kant heb je een hypotheek, waarover je €600 aan rente betaalt. Op basis van 42% inkomstenbelasting levert dat een hypotheekrenteaftrek op van €252. Je kunt die €252 in mindering laten brengen op de €800 belasting, waardoor er een netto belasting van €548 per maand overblijft.

Je betaalt op die manier als het ware de netto lasten voor jouw hypotheek. Verder kun je alle kosten die je maakt om de hypotheek te regelen ook aftrekken van de belasting. Denk hierbij aan advies- en bemiddelingskosten, NHG kosten , taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheekakte, ofwel de aankoopkosten.

4. Andere aftrekbare kosten

Er zijn naast de hypotheekrenteaftrek nog aftrekbare kosten mogelijk. Deze kunnen van invloed zijn op de hoogte van je voorlopige teruggave. Het gaat dan bijvoorbeeld om de alimentatie of eventuele reiskosten voor woon/werkverkeer. Het is verstandig om de verschillende aftrekposten goed in te schatten en op die manier na te gaan hoe de voorlopige teruggave er voor je uit zal gaan zien. Je voorkomt op die manier dat je teveel belasting betaalt. Pas aan de andere kant wel op met een te hoge voorlopige teruggave, dat kan er immers toe leiden dat je uiteindelijk belasting bij dient te betalen.

5. Veelgestelde vragen

Wat is een voorlopige teruggave?

Een voorlopige teruggave is een voorschot op het bedrag dat je teveel hebt betaald aan de belastingdienst.

Wanneer krijg ik een voorlopige teruggave?

Je krijgt de belastingteruggave normaal jaarlijks uitgekeerd, maar bij de voorlopige teruggave kun je soms al korting krijgen op je belasting waardoor je meteen minder betaalt.

Wanneer heb ik recht op een voorlopige teruggave?

Als je teveel belasting betaalt doordat je gebruik maakt van bepaalde aftrekposten.

Wat kan ik aftrekken van de belasting?

Er zijn veel verschillende aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek, taxatiekosten, NHG kosten maar ook alimentatie of reiskosten naar werk zijn soms aftrekbaar.

Is er een risico verbonden aan de voorlopige teruggave?

Als je een te hoog bedrag aan aftrekposten berekend, kan het zijn dat je teveel belastingteruggave opvraagt. Als dat gebeurt moet je later weer belasting bijbetalen. Dit is dus een risico als je de voorlopige teruggave aanvraagt.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee