Beoordeel deze pagina
8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Voorlopige teruggave

Wat is een voorlopige teruggave?

Vaak is het mogelijk door aftrekposten geld terug te krijgen van de belastingdienst. Het bedrag dat u teveel hebt betaald aan belasting wordt jaarlijks uitgekeerd. Het is echter ook mogelijk om een voorschot op deze teruggave te krijgen en dit heet voorlopig teruggave. De voorlopige teruggave zorgt ervoor dat u al direct tijdens de uitkering van uw salaris de kans heeft om teveel betaalde belasting terug te krijgen. Het is soms zelfs niet eens nodig om de belasting te betalen dankzij een korting die u dan krijgt.

Snel naar:


Ook benieuw hoeveel u kunt lenen voor een hypotheek in 2019?

Bereken nu de maximale hypotheek in 2019

Wat dat betreft leidt de voorlopige teruggave doorgaans niet tot een bedrag op uw rekening, het zorgt er meestal voor dat u minder belasting hoeft te betalen. Met name wanneer u een koophuis heeft, is de kans groot dat u er door middel van de voorlopige teruggave voor kunt zorgen dat u minder belasting hoeft te betalen.

Voorschot op de belastingteruggave

We betalen in Nederland belasting over ons inkomen en eventuele aftrekposten kunnen dat bedrag verlagen. Aan het eind van het jaar dienen we aangifte van inkomstenbelasting te doen, waarin we onder andere de aftrekposten op kunnen geven. Dat zou betekenen dat u iedere maand de volledige belasting dient te betalen, om daar na een jaar vervolgens een deel van terug te krijgen. Dankzij de hypotheekrenteaftrek kunnen veel mensen gebruik maken van de voorlopige teruggave. Er vindt als het ware een verrekening plaats.

Hypotheekrenteaftrek en voorlopige teruggave

Met name de hypotheekrenteaftrek zorgt er bij veel mensen voor dat zij gebruik kunnen maken van de voorlopige teruggave.

Voorbeeld:

Stel dat u op basis van uw bruto inkomen bijvoorbeeld €800 belasting per maand betaalt. Aan de andere kant heeft u een hypotheek, waarover u €600 aan rente betaalt. Op basis van 42% inkomstenbelasting levert dat een hypotheekrenteaftrek op van €252. U kunt die €252 in mindering laten brengen op de €800 belasting, waardoor er een netto belasting van €548 per maand overblijft.

U betaalt op die manier als het ware de netto lasten voor uw hypotheek. Verder kunt u alle kosten die u maakt om de hypotheek te regelen ook aftrekken van de belasting. Denk hierbij aan advies- en bemiddelingskosten, NHG kosten , taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheekakte, ofwel de aankoopkosten.

Andere aftrekbare kosten

Er zijn naast de hypotheekrenteaftrek nog aftrekbare kosten mogelijk, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw voorlopige teruggave. Het gaat dan bijvoorbeeld om de alimentatie of eventuele reiskosten naar uw werk. Het is verstandig om de verschillende aftrekposten goed in te schatten en op die manier na te gaan hoe de voorlopige teruggave er voor u uit zal gaan zien. U voorkomt op die manier dat u teveel belasting betaalt. Pas aan de andere kant wel op met een te hoge voorlopige teruggave, dat kan er immers toe leiden dat u uiteindelijk belasting bij dient te betalen.

Veelgestelde vragen

Wat is een voorlopige teruggave?

Een voorlopige teruggave is een voorschot op het bedrag dat u teveel hebt betaald aan de belastingdienst.

Wanneer krijg ik een voorlopige teruggave?

U krijgt de belastingteruggave normaal jaarlijks uitgekeerd, maar bij de voorlopige teruggave kunt u soms al korting krijgen op uw belasting waardoor u meteen minder betaalt.

Wanneer heb ik recht op een voorlopige teruggave?

Als u teveel belasting betaalt doordat u gebruik maakt van bepaalde aftrekposten.

Wat kan ik aftrekken van de belasting?

Er zijn veel verschillende aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek, taxatiekosten, NHG kosten maar ook alimentatie of reiskosten naar werk zijn soms aftrekbaar.

Is er een risico verbonden aan de voorlopige teruggave?

Als u een te hoog bedrag aan aftrekposten berekend, kan het zijn dat u teveel belastingteruggave opvraagt. Als dat gebeurt moet u later weer belasting bijbetalen. Dit is dus een risico als u de voorlopige teruggave aanvraagt.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?