Depotrente en een Nieuwbouwwoning

Tips & vragen

Depotrente speelt een rol op het moment dat je een nieuwbouwwoning gaat kopen, of wanneer je plannen maakt om dit te doen. Dat heeft te maken met het bouwdepot dat je kunt gebruiken om de kosten voor de bouw van een woning te betalen. Op basis van het bedrag in dit depot is er sprake van een bepaalde rente die je ontvangt over het bedrag dat je nog niet hebt gebruikt om de bouw van de woning te financieren, dit heet depotrente.

1. Nieuwbouwwoning en depotrente

Een nieuwbouwwoning koop je over het algemeen vanaf de tekening, er is dan nog geen sprake van een daadwerkelijke woning. Dat betekent dus ook dat het nog niet mogelijk is om voor de volledige woning te betalen. In plaats daarvan zullen de kosten voor de bouw van de woning in delen plaatsvinden.

De lening die je afsluit om de verbouwing te bekostigen wordt voor twee jaar in een bouwdepot gezet. Op deze manier kun je de aannemer of projectontwikkelaar in stappen betalen, op basis van een vooraf afgesproken tijdslijn. Je koopt in eerste instantie bijvoorbeeld alleen de grond, vervolgens de eerste verdieping en uiteindelijk de volledige woning. Je kunt hier al wel een hypotheek voor afsluiten, voor de koopsom op basis van de grond en de termijnen die je zal gaan betalen.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Geld in een bouwdepot

Het geld dat je leent bij een bank of een andere hypotheekverstrekker komt in een bouwdepot terecht, een pot die je kunt gebruiken om de nota’s voor de verbouwing te betalen. Vanaf de depotrekening kun je, aan de hand van de bouwtermijnen zoals de aannemer die hanteert, de rekeningen betalen voor de bouw van de woning. Direct vanaf het begin betaal je hypotheekrente over de lening die je afsluit. De depotrente zorgt ervoor dat je een compensatie ontvangt op basis van het bedrag dat je de bouwer nog niet hoeft te betalen.

Depotrente

3. Depotrente ontvangen

Zodra de bouw van start gaat heb je alleen voor de grond betaalt, wat betekent dat het grootste deel van het geleende bedrag nog in het bouwdepot zal staan. Je betaalt hypotheekrente over dit volledige bedrag. Daar tegenover krijg je een vergoeding voor het geld dat je nog niet nodig hebt, dit noemen we de depotrente. Dat betekent dat je effectief alleen de rente betaalt over het bedrag dat je al aan verbouwing heeft uitgegeven. Dit drukt de kosten van het geld in het bouwdepot, waardoor de woninglasten slechts langzaam op zullen lopen.

Vaak is de depotrente 1% minder dan de hypotheekrente die je betaalt. Het verschil hiertussen is echter wel aftrekbaar van de belasting.

4. Veelgestelde vragen

Wat is depotrente?

Depotrente is de rente die je krijgt op het nog niet uitgegeven bedrag in het bouwdepot.

Wat is een bouwdepot?

Dit is een lening die je voor twee jaar afsluit voor de financiering van de verbouwing van je woning.

Hoe hoog is de depotrente?

De depotrente is vaak 1% minder dan de hypotheekrente die je betaalt. het verschil is echter wel aftrekbaar van de belasting.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee