Beoordeel deze pagina
8,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Depotrente

Snel naar:


Depotrente speelt een rol op het moment dat u een nieuwbouwwoning gaat kopen, of wanneer u plannen maakt om dit te doen. Dat heeft te maken met het bouwdepot dat u kunt gebruiken om de kosten voor de bouw van een woning te betalen. Op basis van het bedrag in dit depot is er sprake van een bepaalde rente die u ontvangt over het bedrag dat u nog niet heeft gebruikt om de bouw van de woning te financieren, dit heet depotrente.

Ook benieuwd hoeveel u kunt lenen voor een extra hypotheek? Doe nu de tweede hypotheekberekening online!

Nieuwbouwwoning en depotrente

Een nieuwbouwwoning koopt u over het algemeen vanaf de tekening, er is dan nog geen sprake van een daadwerkelijke woning. Dat betekent dus ook dat het nog niet mogelijk is om voor de volledige woning te betalen. In plaats daarvan zullen de kosten voor de bouw van uw woning in delen plaatsvinden. De lening die u afsluit om de verbouwing te bekostigen wordt voor twee jaar in een bouwdepot gezet. Op deze manier kunt u de aannemer of projectontwikkelaar in stappen betalen, op basis van een vooraf afgesproken tijdslijn. U koopt in eerste instantie bijvoorbeeld alleen de grond, vervolgens de eerste verdieping en uiteindelijk de volledige woning. U kunt hier aan de andere kant al wel een hypotheek voor afsluiten, voor de koopsom op basis van de grond en de termijnen die u zal gaan betalen.

Geld in een bouwdepot

Het geld dat u leent bij een bank of een andere hypotheekverstrekker komt in een bouwdepot terecht, een pot die u kunt gebruiken om de nota’s voor de verbouwing te betalen. Vanaf de depotrekening kunt u de rekeningen betalen voor de bouw van de woning, aan de hand van de bouwtermijnen zoals de aannemer die hanteert. Direct vanaf het begin betaalt u hypotheekrente over de lening die u afsluit. De depotrente zorgt ervoor dat u een compensatie ontvangt op basis van het bedrag dat u de bouwer nog niet hoeft te betalen.

Depotrente ontvangen

Zodra de bouw van start gaat heeft u alleen voor de grond betaalt, wat betekent dat het grootste deel van het geleende bedrag nog in het bouwdepot zal staan. U betaalt hypotheekrente over dit volledige bedrag. U krijgt echter een vergoeding voor het geld dat u nog niet nodig heeft, dit noemen we de depotrente. Dat betekent dat u effectief alleen de rente betaalt over het bedrag dat u al aan verbouwing heeft uitgegeven. Dit drukt de kosten van het geld in het bouwdepot, waardoor de woninglasten slechts langzaam op zullen lopen. Vaak is de depotrente 1% minder dan de hypotheekrente die u betaalt. Het verschil hiertussen is echter wel aftrekbaar van de belasting.

Klik hier voor meer informatie over het bouwdepot!

Veelgestelde vragen

Wat is depotrente?

Depotrente is de rente die u krijgt op het nog niet uitgegeven bedrag in uw bouwdepot.

Wat is een bouwdepot?

Dit is een lening die u voor twee jaar afsluit voor de financiering van de verbouwing van uw woning.

Hoe hoog is de depotrente?

De depotrente is vaak 1% minder dan de hypotheekrente die u betaalt. het verschil is echter wel aftrekbaar van de belasting.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?