Beoordeel deze pagina
8,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Depotrente

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Depotrente speelt een rol op het moment dat u een nieuwbouwwoning gaat kopen, of wanneer u plannen maakt om dit te doen. Dat heeft te maken met het bouwdepot dat u kunt gebruiken om de kosten voor de bouw van een woning te betalen. Op basis van het bedrag in dit depot is er sprake van een bepaalde rente die u ontvangt over het bedrag dat u nog niet heeft gebruikt om de bouw van de woning te financieren, dit heet depotrente.

Snel naar:

Nieuwbouwwoning en depotrente

Een nieuwbouwwoning koopt u over het algemeen vanaf de tekening, er is dan nog geen sprake van een daadwerkelijke woning. Dat betekent dus ook dat het nog niet mogelijk is om voor de volledige woning te betalen. In plaats daarvan zullen de kosten voor de bouw van uw woning in delen plaatsvinden. De lening die u afsluit om de verbouwing te bekostigen wordt voor twee jaar in een bouwdepot gezet. Op deze manier kunt u de aannemer of projectontwikkelaar in stappen betalen, op basis van een vooraf afgesproken tijdslijn. U koopt in eerste instantie bijvoorbeeld alleen de grond, vervolgens de eerste verdieping en uiteindelijk de volledige woning. U kunt hier aan de andere kant al wel een hypotheek voor afsluiten, voor de koopsom op basis van de grond en de termijnen die u zal gaan betalen.

Geld in een bouwdepot

Het geld dat u leent bij een bank of een andere hypotheekverstrekker komt in een bouwdepot terecht, een pot die u kunt gebruiken om de nota’s voor de verbouwing te betalen. Vanaf de depotrekening kunt u de rekeningen betalen voor de bouw van de woning, aan de hand van de bouwtermijnen zoals de aannemer die hanteert. Direct vanaf het begin betaalt u hypotheekrente over de lening die u afsluit. De depotrente zorgt ervoor dat u een compensatie ontvangt op basis van het bedrag dat u de bouwer nog niet hoeft te betalen.

Depotrente ontvangen

Zodra de bouw van start gaat heeft u alleen voor de grond betaalt, wat betekent dat het grootste deel van het geleende bedrag nog in het bouwdepot zal staan. U betaalt hypotheekrente over dit volledige bedrag. U krijgt echter een vergoeding voor het geld dat u nog niet nodig heeft, dit noemen we de depotrente. Dat betekent dat u effectief alleen de rente betaalt over het bedrag dat u al aan verbouwing heeft uitgegeven. Dit drukt de kosten van het geld in het bouwdepot, waardoor de woninglasten slechts langzaam op zullen lopen. Vaak is de depotrente 1% minder dan de hypotheekrente die u betaalt. Het verschil hiertussen is echter wel aftrekbaar van de belasting.

Veelgestelde vragen

Wat is depotrente?

Depotrente is de rente die u krijgt op het nog niet uitgegeven bedrag in uw bouwdepot.

Wat is een bouwdepot?

Dit is een lening die u voor twee jaar afsluit voor de financiering van de verbouwing van uw woning.

Hoe hoog is de depotrente?

De depotrente is vaak 1% minder dan de hypotheekrente die u betaalt. het verschil is echter wel aftrekbaar van de belasting.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?