Beoordeel deze pagina
8,6/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrenteaftrek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

De hypotheekrenteaftrek maakt het fiscaal aantrekkelijk om een woning te financieren met een hypotheek. Je betaalt over de hypotheek een bepaalde rente. Dankzij de hypotheekrenteaftrek kun je de bruto lasten terugbrengen omdat je de rente die je betaalt van je inkomen af kan trekken waardoor de belasting die je betaalt omlaag gaat. Het is bij ons mogelijk om met de hypotheekrenteaftrek berekeningen te maken voor de hoogte van je hypotheek.

1. Wat is hypotheekrenteaftrek?

We betalen in Nederland inkomstenbelasting over ons belastbaar inkomen. De hypotheekrenteaftrek maakt het mogelijk om de betaalde hypotheekrente af te trekken van het belastbaar inkomen. De daling van het belastbaar inkomen door deze aftrekking zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt, waardoor de aftrek een fiscaal voordeel oplevert.

2. Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Houd er rekening mee dat je aan verschillende voorwaarden dient te voldoen om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Het is sinds 1 januari 2013 bijvoorbeeld verplicht om een hypotheek af te sluiten waarmee je de totale lening in maximaal 30 jaar tijd aflost. Bovendien moet je direct beginnen met de eerste aflossingen. In de praktijk betekent dit dat je gebruik dient te maken van een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Daarnaast kun je alleen hypotheekrenteaftrek toepassen voor je eerste woning, die geldt als je hoofdverblijf.

Tip afbeelding
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

3. Bijleenregeling

De bijleenregeling is in 2004 ingevoerd als gevolg van het misbruiken van de hypotheekrenteaftrek bij verhuizing. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat de nieuwe woning volledig wordt gefinancierd door de hypotheek terwijl de overwaarde van het oude huis ergens anders voor wordt gebruikt. Als je jouw huis verkoopt geldt dat als je binnen 3 jaar een nieuw huis koopt, de overwaarde van de verkoop van het oude huis geïnvesteerd moet worden. In plaats hiervan kun je ook een bijleenregeling aangaan. In dit geval ga je een lening aan voor de aankoopprijs van het nieuwe huis. Je hebt dan geen recht op hypotheekrenteaftrek over het deel van de lening ter grootte van de overwaarde.

Hypotheekrenteaftrek

4. Overgangsrecht

Als je een hypotheek op je hoofdwoning van voor 31 december 2012 hebt, of als je een hypotheek van voor 31 december 2012 oversluit en er geen aflossing is gedaan na die tijd, valt je hypotheek onder het overgangsrecht. Voor het bedrag van de hypotheek gelden dan de oude regels zonder de verplichting om de hypotheek annuïtair of lineair af te lossen. Als je een hypotheek afsluit die hoger is dan de hypotheek die je ervoor had, gelden de nieuwe regels voor het hogere hypotheekdeel.

5. Hypotheekrenteaftrek berekeningen

Ook met de hypotheekberekeningen is het belangrijk rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek. Dit kan je vele voordelige cijfers opleveren. De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ook je hypotheek berekenen met de hypotheekrenteaftrek? Lees snel hieronder verder hoe je de hoogte van de hypotheekrenteaftrek kunt berekenen.

6. Hoogte van de hypotheekrenteaftrek

De hoogte van de renteaftrek is afhankelijk van de hoeveelheid belasting die je betaalt over je inkomen. Betaal je een groot bedrag aan belasting, op basis van 52%? De aftrek vindt dan plaats in de hoogste box, waardoor de hypotheekrenteaftrek relatief hoog is. Heb je een lager inkomen en betaal je daar bijvoorbeeld 37% belasting over? In dat geval valt de hypotheekrenteaftrek in de laagste schaal en kun je rekenen op een beperkte aftrek. De renteaftrek helpt je belastbare inkomen omlaag te brengen, waardoor de hoogte van dit inkomen bepaalt hoe hoog de hypotheekrenteaftrek uitvalt. De overheid verlaagt de maximale hypotheekrente aftrek ieder jaar een beetje verder, tot maximaal 38% in 2023. Er vindt een daling van 0,5% per jaar plaats; iets dat vooral de hogere inkomens raakt.

Tip afbeelding
TIP!
Bereken je maximale hypotheek
Weet wat je kan lenen
Binnen 2 minuten gedaan
Gratis en vrijblijvend
Analyse door een expert

7. Woning verhuren of leegstand

Wil je jouw woning verhuren, bijvoorbeeld omdat het niet goed lukt om deze te verkopen? Houd er rekening mee dat je dan geen recht meer hebt op de aftrek. In dit geval, namelijk, leidt de woning tot inkomen uit beleggen en sparen (box 3), niet meer tot inkomen uit werk en woning (box 1). Pas wanneer je de woning weer zelf betrekt of je de huur opzegt kun je aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. Staat de woning leeg? Alleen wanneer dit is vanwege je doel de woning te verkopen kun je onder voorwaarden gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?