Beoordeel deze pagina
8,6/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrenteaftrek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

De hypotheekrenteaftrek maakt het fiscaal aantrekkelijk om een woning te financieren met een hypotheek. U betaalt over de hypotheek een bepaalde rente, dankzij de hypotheekrenteaftrek kunt u de bruto lasten terugbrengen op basis van de belasting die u aan de andere kant over uw inkomen betaalt. Ook is het bij ons mogelijk om met de hypotheekrenteaftrek berekeningen te maken voor de hoogte van uw hypotheek.

We betalen in Nederland inkomstenbelasting over ons belastbaar inkomen. De renteaftrek maakt het mogelijk om de betaalde hypotheekrente in mindering te brengen op het belastbaar inkomen. De daling van het belastbaar inkomen zorgt ervoor dat u minder belasting betaalt, waardoor de aftrek een fiscaal voordeel oplevert.

Vergelijk alle hypotheekrentes van alle aanbieders bij onze hypotheekvergelijking.

Start uw hypotheekrente vergelijking

hypotheekrenteaftrek

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Houd er rekening mee dat u aan verschillende voorwaarden dient te voldoen om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Het is sinds 1 januari 2013 bijvoorbeeld verplicht om een hypotheek af te sluiten waarmee u de totale financiering in maximaal 30 jaar tijd aflost. Bovendien dient u direct te starten met de eerste aflossingen. In de praktijk betekent dit dat u gebruik dient te maken van een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Daarnaast kunt u alleen hypotheekrenteaftrek toepassen voor uw eerste woning, die geldt als uw hoofdverblijf.

Hypotheekrenteaftrek berekeningen

Ook met de hypotheek berekeningen is het belangrijk rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek. Dit kan u vele voordelige cijfers opleveren. De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook uw berekening met de hypotheekrenteaftrek? Lees snel hier onder verder hoe u de hoogte van de hypotheekrenteaftrek kunt berekenen.

Hoogte van de hypotheekrenteaftrek

De hoogte van de renteaftrek is afhankelijk van de hoeveelheid belasting die u betaalt over uw inkomen. Betaalt u een groot bedrag aan belasting, op basis van 52%? De aftrek vindt dan plaats in de hoogste box, waardoor de hypotheekrenteaftrek relatief hoog is. Heeft u een lager inkomen en betaalt u daar bijvoorbeeld 37% belasting over? In dat geval valt de hypotheekrenteaftrek in de laagste schaal en kunt u rekenen op een beperkte aftrek. De renteaftrek helpt uw belastbare inkomen omlaag te brengen, waardoor de hoogte van dit inkomen bepaalt hoe hoog de hypotheekrente aftrek uitvalt. De overheid verlaagt de maximale hypotheekrente aftrek ieder jaar een beetje verder, tot maximaal 38%. Er vindt een daling van 0,5% per jaar plaats; iets dat vooral de hogere inkomens raakt.

hypotheekrenteaftrek berekenen

Woning verhuren of leegstand

Wilt u uw woning verhuren, bijvoorbeeld omdat het niet goed lukt om deze te verkopen? Houd er rekening mee dat u dan geen recht meer heeft op de aftrek. In dat geval leidt de woning tot inkomen uit beleggen en sparen (box 3), niet meer tot inkomen uit werk en woning (box 1). Pas wanneer u de woning weer zelf betrekt of u de huur opzegt kunt u aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. Staat de woning leeg? Alleen wanneer dit is vanwege uw doel de woning te verkopen kunt u onder voorwaarden gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?