Beoordeel deze pagina
8,6/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrenteaftrek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

De hypotheekrenteaftrek maakt het fiscaal aantrekkelijk om een woning te financieren met een hypotheek. U betaalt over de hypotheek een bepaalde rente. Dankzij de hypotheekrenteaftrek kunt u de bruto lasten terugbrengen omdat u de rente die u betaalt van uw inkomen af kan trekken waardoor de belasting die u betaalt omlaag gaat. Het is bij ons mogelijk om met de hypotheekrenteaftrek berekeningen te maken voor de hoogte van uw hypotheek.

Snel naar:


Wat is hypotheekrenteaftrek?

We betalen in Nederland inkomstenbelasting over ons belastbaar inkomen. De hypotheekrenteaftrek maakt het mogelijk om de betaalde hypotheekrente af te trekken van het belastbaar inkomen. De daling van het belastbaar inkomen door deze aftrekking zorgt ervoor dat u minder belasting betaalt, waardoor de aftrek een fiscaal voordeel oplevert.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Houd er rekening mee dat u aan verschillende voorwaarden dient te voldoen om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Het is sinds 1 januari 2013 bijvoorbeeld verplicht om een hypotheek af te sluiten waarmee u de totale lening in maximaal 30 jaar tijd aflost. Bovendien moet u direct beginnen met de eerste aflossingen. In de praktijk betekent dit dat u gebruik dient te maken van een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Daarnaast kunt u alleen hypotheekrenteaftrek toepassen voor uw eerste woning, die geldt als uw hoofdverblijf.

Bijleenregeling

De bijleenregeling is in 2004 ingevoerd als gevolg van het misbruiken van de hypotheekrenteaftrek bij verhuizing. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat de nieuwe woning volledig wordt gefinancierd door de hypotheek terwijl de overwaarde van het oude huis ergens anders voor wordt gebruikt. Als u uw huis verkoopt geldt dat als u binnen 3 jaar een nieuw huis koopt, de overwaarde van de verkoop van het oude huis geïnvesteerd moet worden. In plaats hiervan kunt u ook een bijleenregeling aangaan. In dit geval gaat u een lening aan voor de aankoopprijs van het nieuwe huis. U heeft dan geen recht op hypotheekrenteaftrek over het deel van de lening ter grootte van de overwaarde.

Overgangsrecht

Als u een hypotheek heeft van voor 31 december 2012 op uw hoofdwoning of als u een hypotheek van voor 31 december 2012 oversluit en er geen aflossing is gedaan na die tijd, valt uw hypotheek onder het overgangsrecht. Voor het bedrag van de hypotheek gelden dan de oude regels zonder de verplichting om de hypotheek annuïtair of lineair af te lossen. Als u een hypotheek afsluit die hoger is dan de hypotheek die u ervoor had, gelden de nieuwe regels voor het hogere hypotheekdeel.

Hypotheekrenteaftrek berekeningen

Ook met de hypotheekberekeningen is het belangrijk rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek. Dit kan u vele voordelige cijfers opleveren. De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook uw hypotheek berekenen met de hypotheekrenteaftrek? Lees snel hieronder verder hoe u de hoogte van de hypotheekrenteaftrek kunt berekenen.

Hoogte van de hypotheekrenteaftrek

De hoogte van de renteaftrek is afhankelijk van de hoeveelheid belasting die u betaalt over uw inkomen. Betaalt u een groot bedrag aan belasting, op basis van 52%? De aftrek vindt dan plaats in de hoogste box, waardoor de hypotheekrenteaftrek relatief hoog is. Heeft u een lager inkomen en betaalt u daar bijvoorbeeld 37% belasting over? In dat geval valt de hypotheekrenteaftrek in de laagste schaal en kunt u rekenen op een beperkte aftrek. De renteaftrek helpt uw belastbare inkomen omlaag te brengen, waardoor de hoogte van dit inkomen bepaalt hoe hoog de hypotheekrenteaftrek uitvalt. De overheid verlaagt de maximale hypotheekrente aftrek ieder jaar een beetje verder, tot maximaal 38% in 2023. Er vindt een daling van 0,5% per jaar plaats; iets dat vooral de hogere inkomens raakt.

Woning verhuren of leegstand

Wilt u uw woning verhuren, bijvoorbeeld omdat het niet goed lukt om deze te verkopen? Houd er rekening mee dat u dan geen recht meer heeft op de aftrek. In dit geval, namelijk, leidt de woning tot inkomen uit beleggen en sparen (box 3), niet meer tot inkomen uit werk en woning (box 1). Pas wanneer u de woning weer zelf betrekt of u de huur opzegt kunt u aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. Staat de woning leeg? Alleen wanneer dit is vanwege uw doel de woning te verkopen kunt u onder voorwaarden gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?