Beoordeel deze pagina
9,2/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Lineaire hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 augustus 2020

De lineaire hypotheek is misschien wel de meest eenvoudige hypotheekvorm. Het belangrijkste kenmerk van de lineaire hypotheek is de vaste aflossing per maand. Het bedrag dat u leent wordt doorgaans in 30 jaar, oftewel 360 maandtermijnen terugbetaald in 360 gelijke aflossingsbedragen.

Snel naar:


Hoe werkt een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek gaat uit van lineaire aflossing. Naast deze maandelijkse aflossingen betaalt u rente over de uitstaande hypotheekschuld. Dat leidt tijdens de eerste jaren van de looptijd tot een relatief hoge bruto en netto maandlast. Gaandeweg zorgen de aflossingen ervoor dat de hypotheekschuld afneemt. Daardoor daalt de rente die u betaalt per maand en daarmee ook de maandelijkse lasten.

Voorbeeld: Stel dat u 300.000 euro leent met een looptijd van 30 jaar, dan lost u die af in 30 jaarlijkse termijnen van 10.000 euro. Dat betekent een aflossing van 833,33 euro per maand. Dit aflossingsbedrag blijft gedurende de hele looptijd gelijk. De rente die u betaalt over de restschuld neemt wel af, omdat u maandelijks aflost. Anders dan bij de annuïteitenhypotheek dalen de bruto maandlasten gedurende de looptijd.

Voordelen van een lineaire hypotheek

Vanaf 1 januari 2013 is het voor mensen die voor het eerst een woning kopen verplicht om de gehele hypotheek in 30 jaar af te lossen. Dit kan worden gerealiseerd door te kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Wij hebben de voordelen van de lineaire hypotheek voor u op een rij gezet.

Uw hypotheekschuld daalt relatief snel.

Omdat u hogere lasten heeft aan het begin daalt de hypotheekschuld ook sneller. Uw schuld zal steeds verder afnemen ten opzichte van de woningwaarde. Zo komt uw woning ook minder snel onder water te staan dan bij bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek.

Aflossing blijft gelijk.

De maandelijkse aflossing blijft gedurende de gehele looptijd gelijk. U weet vooraf waar u aan toe bent.

De hypotheekrente neemt af.

Door de dalende hypotheekschuld zal ook het bedrag dat u maandelijks moet betalen aan hypotheekrente afnemen. De maandlasten dalen daardoor naarmate de looptijd vordert.

Voordeliger over de gehele looptijd.

Hoewel de lineaire hypotheek aan het begin hogere maandlasten heeft dan een annuïteitenhypotheek bent u over de gehele looptijd van een hypotheek goedkoper uit als u kiest voor de lineaire hypotheek.

Nadelen van een lineaire hypotheek

Aan het begin van de hypotheek de hoogste maandlasten.

In vergelijking met een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten bij een lineaire hypotheek hoger aan het begin van de looptijd. Gelukkig nemen de maandlasten af dankzij de dalende hypotheekrente.

Door afnemende rentelast afnemend fiscaal voordeel.

Het is een voordeel dat uw hypotheekrente afneemt door de dalende hypotheekschuld, maar het betekent helaas ook dat u minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Is de lineaire hypotheek de beste keuze voor u?

Wat voor u de beste keuze is als het gaat om hypotheekvormen hangt af van verschillende factoren. De lineaire hypotheek is interessant als u graag relatief snel wil aflossen.

Om een compleet plaatje te krijgen van de maandlasten en de hypotheekvormen kunt u een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur. De hypotheekadviseur kan met u de verschillende aanbieders en hypotheekvormen doornemen. Zo kunt u de beste keuze maken.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen met een lineaire hypotheek?

Dat hangt grotendeels af van het bruto inkomen dat u verdient, eventueel samen met een partner. Houd er daarnaast rekening mee dat u maximaal 100 procent van de waarde van het te kopen huis mag financieren.

U kunt online de maximale hypotheek berekenen. Zowel op basis van een lineaire als een annuïtaire hypotheek.

Wat zijn de verschillen tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek?

De maandlasten bij een lineaire hypotheek zijn aan het begin hoger, maar worden naarmate de looptijd vordert steeds lager door de afnemende rente. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gelijk gedurende de gehele looptijd, maar de netto maandlasten worden wel hoger doordat u steeds minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

Voor veel starters is de annuïtaire hypotheek een goede hypotheekvorm als ze een eerste huis gaan kopen. Het inkomen zal waarschijnlijk gaan stijgen in de komende jaren, waardoor de toenemende netto maandlasten geen probleem zijn.

Bij een lineaire hypotheek zijn de lasten aan het begin iets hoger, maar over de gehele looptijd betaalt u minder rente, omdat u sneller aflost. Met een hypotheekadviseur kunt u kijken welke hypotheekvorm het meest geschikt is voor u.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?