Beoordeel deze pagina
9,2/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

De meest begrijpelijk en meest eenvoudige hypotheekvorm is de lineaire hypotheek. Deze aflosvorm komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Het belangrijkste kenmerk van de lineaire hypotheek is de vaste aflossing per maand. Het bedrag dat u leent wordt in -doorgaans- 30 jaar, oftewel 360 maandtermijnen terugbetaald in 360 gelijke aflossingsbedragen.

De lineaire hypotheek gaat uit van natuurlijk een lineaire aflossing. Stel dat u 252.000 euro leent met een looptijd van 30 jaar, dan lost u die af in 30 jaarlijkse termijnen van 8.400 euro. Dat betekent een aflossing van 700 euro per maand. Tijdens de eerste maand waarin de hypotheek is ingegaan, tot en met de laatste maandlast die u voldoet.

Naast deze maandelijkse aflossingen betaalt u rente over de uitstaande hypotheekschuld. Dat leidt tijdens de eerste jaren van de looptijd tot een relatief hoge bruto en netto maandlast. Gaandeweg zorgen de aflossingen ervoor dat de hypotheekschuld afneemt. Daardoor daalt de rentelast per maand, en daarmee ook de maandlast die u betaalt. De lineaire hypotheek kan voor u de beste beste hypotheek zijn.

Wilt u weten of de lineaire hypotheek de beste hypotheek voor u is? Doe de hypotheekberekening, of maak een afspraak met een hypotheekadviseur.

Wat is een lineaire hypotheek

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek

  • Uw hypotheekschuld daalt relatief snel.
  • U kunt snel een groot deel aflossen in relatief korte tijd.

Wat zijn de nadelen van een lineaire hypotheek

  • Aan het begin van de hypotheek de hoogste maandlasten.
  • Door afnemende rentelast afnemend fiscaal voordeel.

Vanaf 1 januari 2013 is het voor mensen die voor het eerst een woning kopen verplicht om de gehele hypotheek in 30 jaar af te lossen. Dit kan worden gerealiseerd door te kiezen voor ofwel een annuïteitenhypotheek (lagere aanvangslasten) dan wel een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek wordt sneller afgelost, maar liggen de lasten hoger.

Lineaire hypotheek

Let op: de maandlasten van een lineaire hypotheek zijn gedurende de eerste jaren relatief hoog. Naarmate de looptijd vordert neemt dat af. U kunt berekenen hoeveel u kunt lenen, zowel op basis van deze hypotheekvorm als bijvoorbeeld op basis van een annuïtaire hypotheek.

hoeveel kan ik lenen met een lineaire hypotheek

Hoeveel kan ik lenen: maximale hypotheek

Hoeveel kan ik lenen met een lineaire hypotheek? Een vraag die veel huizenkopers zich stellen. Dat hangt grotendeels af van het bruto inkomen dat u verdient, eventueel samen met een partner. Houd er daarnaast rekening mee dat u maximaal 100 procent van de waarde van het te kopen huis mag financieren.

U kunt online de maximale hypotheek berekenen. Zowel op basis van een lineaire hypotheek als een annuïtaire hypotheek, die bij aflossing in maximaal 30 jaar beiden recht geven op hypotheekrenteaftrek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?