Beoordeel deze pagina
9,1/10 (180)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek oversluiten berekenen

  • Garantie: laagste hypotheekrente
  • Kosteloos en vrijblijvend
  • 100% onafhankelijk, 40+ hypotheekverstrekkers
  • Binnen 24 uur duidelijkheid

Bereken wat uw mogelijkheden zijn voor het oversluiten van uw hypotheek. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

"Het oversluiten ging vlot, de kosten werden duidelijk uitgelegd. Enkele banken met elkaar vergeleken en dan gekozen voor de beste. Niks te klagen!"
- Ivo

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4/10!

Hypotheek oversluiten berekenen

Bereken wat uw mogelijkheden zijn voor het oversluiten van uw hypotheek. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

U krijgt via deze berekening antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn uw mogelijkheden bij oversluiten?
  • Wat wordt uw eventuele boeterente?
  • Wat worden uw nieuwe maandlasten?
  • Wat zijn de kosten van het oversluiten?

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Hypotheek oversluiten: maximale hypotheek berekenen bij andere banken

U wilt de hypotheek oversluiten en benieuwd hoe dat werkt en wat erbij komt kijken? Het is dé manier om dezelfde hypotheek te behouden en de maandlasten daarvan toch omlaag te brengen. Of om voor betere voorwaarden te zorgen, waardoor u in de toekomst bijvoorbeeld flexibeler bent en meer mogelijkheden hebt.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat de huidige geldverstrekker een boeterente kan berekenen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de kosten daarvan te berekenen en kan u adviseren over de diverse mogelijkheden. Vanuit een vergelijking, op basis waarvan u de maximale hypotheek bij andere banken kunt berekenen. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij en voorkomen dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Oversluiten van de hypotheek: lagere maandlasten

Het oversluiten van de hypotheek is om verschillende redenen mogelijk. De meeste mensen doen het vooral voor de lagere maandlasten. U zorgt er op die manier voor dat u minder betaalt, voor de financiering van hetzelfde huis. Wat dat betreft hoeft er weinig te veranderen, behalve het bedrag dat u maandelijks betaalt voor uw hypotheek.

De maandlast bestaat uit twee delen, te weten de eventuele aflossingen van hypotheek en de rentebetalingen over de uitstaande hypotheekschuld. Met een aflossingsvrije hypotheek is er geen sprake van verplichte aflossingen tijdens de looptijd. Dat is anders bij een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. In het eerste geval is er sprake van een maandelijkse annuïteit, bestaande uit een deel rente en een deel aflossing. De lineaire hypotheek bestaat uit een vaste aflossing per maand, samen met rente over de uitstaande hypotheekschuld.

Let op: Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en is er sprake van een spaardeel? Houd er dan rekening mee dat de hypotheekrente die u betaalt vaak ook de rente is die u andersom ervaart over de spaarbedragen die u inlegt. Sluit u de hypotheek over naar een lagere rente? Dan ontvangt u ook minder rente op de spaarinleg. Dat kan gevolgen hebben voor de opbouw van kapitaal, waardoor u mogelijk niet voldoende opbouwt om de hypotheek aan het eind van de looptijd af te lossen.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de lagere maandlasten te berekenen. Iets waarvan u zelf alvast een indicatie kunt krijgen, door online een berekening te maken. Vergelijk bijvoorbeeld de mogelijkheden bij ING en de Rabobank, net als bij ABN AMRO. De hypotheekrente bij die banken kan verschillen, vooral op basis van de verschillende rentevaste periodes die er beschikbaar zijn. Denkt u over oversluiten? Dan is het verstandig om alvast te berekenen wat de maandlasten zullen zijn op basis van de nieuwe hypotheekrente. Vergelijk dat met de maandlasten die u op dit moment betaalt. Houd er wel rekening mee dat er sprake kan zijn van een boeterente.

Start berekening voor hypotheek oversluiten

Oversluiten hypotheek berekenen

Betere voorwaarden voor de hypotheek

Er bestaat een tweede mogelijke reden om de hypotheek over te sluiten. Zelfs als het niet lukt om de maandlasten omlaag te krijgen kan het soms interessant zijn om een andere hypotheekverstrekker te kiezen. Het gaat dan meestal om betere voorwaarden, zodat u daarmee bijvoorbeeld flexibeler bent.

Het is bijvoorbeeld interessant om goed te kijken naar een aanwezige verhuisregeling en de mogelijkheid tot extra aflossen. In het eerste geval heeft u de mogelijkheid om de hypotheek zonder extra kosten mee te nemen naar een nieuwe woning, op het moment dat u verhuist. Die voorwaarde is interessant, omdat u anders eerst de oude hypotheek dient af te lossen, om daarna een nieuwe af te sluiten. Dat kan een boete voor het vervroegd aflossen en extra kosten voorheen opnieuw afsluiten betekenen. Daarnaast is de mogelijkheid tot extra aflossen interessant. Hypotheekverstrekkers bieden doorgaans de mogelijkheid om 10 - 20 procent van de hoofdsom per jaar extra af te lossen, zonder dat er sprake is van een boete.

Die extra aflossingen zijn interessant, bijvoorbeeld als u een meevaller heeft of u een erfenis ontvangt. Wilt u op dat moment € 20.000,- of € 30.000,- extra aflossen, om de maandlasten omlaag te brengen? Dat kan alleen als dit valt binnen de gestelde normen. Tenminste, als u daar geen extra kosten voor wilt maken. U kunt de hypotheek oversluiten indien de huidige voorwaarden niet voldoen aan uw wensen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen een goede vergelijking te maken tussen de diverse voorwaarden van hypotheken.

Hypotheek oversluiten: betaal ik een boeterente?

Houd er rekening mee dat het oversluiten van een hypotheek een Boeterente op kan leveren. Dat geldt voor SNS Bank, voor Florius en voor andere hypotheekverstrekkers. Zij berekenen een boeterente als u meer wilt aflossen dan de boetevrije drempel. Doorgaans gaat dat om de genoemde 10 - 20 procent per jaar, ten opzichte van de hoofdsom.

Om de hypotheek te kunnen oversluiten dient u 100 procent daarvan af te lossen, zodat u een andere financiering aan kunt gaan. Bij dezelfde geldverstrekker voor een lagere rente of bij een andere aanbieder. In de beide gevallen is er sprake van 100 procent vervroegde aflossing, waarover de geldverstrekker een boete kan berekenen. De hoogte van die boete hangt af van een aantal verschillende factoren. Vooral de resterende rentevaste periode is van belang. Zette u de rente voor 10 jaar vast en besluit u na 3 jaar dat u de hypotheek wil oversluiten? Dat brengt relatief veel kosten met zich mee. Er is sprake van nog 7 rentevaste jaren. Oversluiten leidt tot 'contractbreuk', waardoor de bank inkomsten mis zal lopen. Die is er immers vanuit gegaan dat u de afgesproken rente nog 7 jaar lang zou betalen. De boeterente geldt als vergoeding daarvoor.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de hoogte van een eventuele boeterente te berekenen. En kan aan de andere kant berekenen wat het aan maandlasten scheelt om de hypotheek over te sluiten. Op die manier krijgt u een goed beeld van welke kosten u nu dient te betalen en wat u daar in de toekomst aan lagere maandlasten voor terugkrijgt.

Tip: de boeterente die de bank berekent is fiscaal aftrekbaar, omdat het gaat om kosten voor de financiering van uw woonhuis. Tenminste, als het gaat om de hypotheek voor uw eigen huis. Dat betekent dat u het bedrag aan boeterente volledig dient te betalen, maar dat u dat mag aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van het belastingtarief waarin u valt levert dat een aantrekkelijk fiscaal voordeel op, iets dat de adviseur mee kan nemen in de berekening van de uiteindelijke voor- en nadelen.

Maximale hypotheek berekenen bij oversluiten

Precies weten wat het kost om de hypotheek over te sluiten en wat u dat op de lange termijn zal opleveren? Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de volledige berekening te houden. Hij of zij gaat uit van een eventuele boeterente en neemt in de berekening ook de extra kosten mee om de nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten. Op basis van een goed advies en aan de hand van de kosten bij de notaris. Met een boeterente als bruto bedrag dat u dient te betalen en het netto bedrag dat u aan daadwerkelijke kosten maakt na het fiscale voordeel. Op die manier ontstaat er een duidelijk beeld van de kosten om de hypotheek over te sluiten, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Aan de andere kant kunt u er met het oversluiten van de hypotheek voor zorgen dat de maandlasten afnemen. Slaagt u erin om een rente af te sluiten die 1 procentpunt of meer lager ligt? Over een looptijd van bijvoorbeeld nog 20 of 25 jaar kan dat een aanzienlijk voordeel opleveren. Stel dat u een lagere rente afsluit met een rentevaste periode van 20 jaar, dan kan dat u bij een hypotheek van € 250.000,- tot € 50.000,- voordeel opleveren. We gaan dan uit van een aflossingsvrije hypotheek. Is er tussentijds sprake van aflossingen? Dan neemt het voordeel af, omdat ook de maandelijkse hypotheeklasten dalen.

Online maximale hypotheek berekenen

U kunt online de maximale hypotheek berekenen, of ga direct naar de pagina 'hoeveel kan ik lenen', om te kijken hoeveel u kunt lenen. Zowel op basis van uw huidige hypotheekrente als op basis van de rente die er mogelijk is na oversluiten. En wilt u de hypotheek verhogen? Ook dan kan oversluiten interessant zijn. Een lagere rente kan leiden tot meer hypotheekmogelijkheden, omdat de maandlasten relatief lager uitvallen. Het is wat dat betreft in meerdere gevallen de moeite waard om een berekening te maken van de mogelijkheden. Als eerste indicatie, op basis waarvan u met een onafhankelijke hypotheekadviseur in gesprek kunt gaan.

Die kan vervolgens een volledige berekening maken. Op basis van de huidige hypotheek, de mogelijkheden bij andere geldverstrekkers en natuurlijk de wensen en voorwaarden die u stelt aan de nieuwe hypotheek. Om die over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Of om er bij dezelfde bank voor te zorgen dat u een hypotheek kunt afsluiten met een betere rente of met betere voorwaarden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u precies vertellen hoe het werkt om een hypotheek over te sluiten, wat u maximaal kunt lenen en met welke kosten u aan de andere kant rekening dient te houden. Voor een compleet overzicht, op basis waarvan u een goede keuze kunt maken.