Beoordeel deze pagina
8,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Netto inkomen als basis

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Je hypotheek berekenen op basis van het netto inkomen? Weten wat je daadwerkelijk betaalt en overhoudt aan het eind van de maand? Via onze handige berekentools weet je in een paar simpele stappen hoe hoog je netto maandlasten worden.

1. Hypotheek berekenen met netto inkomen

Je betaalt de bank altijd bruto maandlasten aangezien zij je de rente en aflossing volledig in rekening zullen brengen. De hypotheekrenteaftrek gaat af van de belasting die je betaalt. Via je loonstrookje bijvoorbeeld. Als je wilt weten hoeveel de koopwoning je maandelijks daadwerkelijk gaat kosten kun je de hypotheek berekenen met je netto inkomen. Zo weet je welk bedrag er onder de streep overblijft op het moment dat de vaste lasten zijn betaald.

2. Bruto inkomen en belasting

Om je maximale hypotheek te berekenen heb je je bruto inkomen nodig. Hypotheekverstrekkers baseren je maximale hypotheek namelijk op je bruto inkomen. Het bruto inkomen is het netto inkomen plus de premies en belastingen die jij of de werkgever afdraagt. Dit bedrag bepaalt wat je maximaal kunt lenen voor je woning.

Tip afbeelding
TIP!
Bereken je maximale hypotheek
Weet wat je kan lenen
Binnen 2 minuten gedaan
Gratis en vrijblijvend
Analyse door een expert

3. Netto maandlast en je inkomen

Wil je de hypotheek berekenen op basis van je netto inkomen om na te gaan wat er per maand over zal blijven? Ga dan uit van de netto maandlast, door van het rentedeel de hypotheekrenteaftrek af te halen (mits u daarvoor in aanmerking komt).

Voorbeeld

De bruto maandlast van je hypotheek is €700, bestaande uit €500 rente en €200 aflossing. Bij een inkomen van €34.000 per jaar val je in de middelste belastingschaal. Dat betekent dat je 42% inkomstenbelasting betaalt. De hypotheekrenteaftrek levert dan 42% voordeel over €500 op, wat goed is voor €210. Dit betekent dat je €290 rente betaalt, plus de aflossing van €200. De netto maandlast bedraagt dan €490. De netto maandlast is €210 lager dan de bruto maandlast.

4. Rente en aflossing

Vooral nieuwe hypotheken(sinds 1 januari 2013) bestaan bijna altijd uit een deel aflossing en een deel rente, aangezien het hierbij verplicht is om gedurende de looptijd de volledige hypotheek af te lossen, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Je kunt de hypotheekrenteaftrek alleen toepassen op de betaalde rente, niet op de aflossingen die je doet. Je kunt de maximale hypotheek berekenen op basis van je netto inkomen, zodat je weet wat je maximaal kunt lenen en wat de maandelijkse lasten zullen zijn.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?