Beoordeel deze pagina
8,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek berekenen op basis van netto inkomen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wilt u een hypotheek berekenen op basis van uw netto inkomen, bijvoorbeeld om na te gaan wat u daadwerkelijk betaalt en wat u aan de andere kant over zal houden per maand? U betaalt de bank altijd een bruto maandlast, aangezien zij u de rente en eventuele aflossing volledig in rekening brengen. De hypotheekrenteaftrek gaat af van de belasting die u betaalt, bijvoorbeeld via uw werkgever. Op het moment dat u een koopwoning heeft kunt u de hypotheek berekenen met uw netto inkomen om na te gaan welk bedrag er onder de streep overblijft op het moment dat u uw vaste lasten voldaan heeft.

Netto inkomen en belasting

Om uw maximale hypotheek te berekenen heeft u uw bruto inkomen nodig. U kunt uw hypotheek berekenen op basis van een netto inkomen, maar er zal dan altijd sprake zijn van een extra stap om terug te rekenen naar het bruto inkomen. De banken hanteren richtlijnen op basis van het bruto inkomen, dat bestaat uit het netto inkomen dat u ontvangt, plus de premies en belastingen die u of uw werkgever afdraagt aan de Belastingdienst. Het bruto inkomen bepaalt wat u maximaal kunt lenen, naast bijvoorbeeld uw eigen middelen of een schenking die u ontvangt.

Netto maandlast en uw inkomen

Wilt u de hypotheek berekenen op basis van uw netto inkomen om na te gaan wat er per maand over zal blijven? Ga dan uit van de netto maandlast, door van het rentedeel de hypotheekrenteaftrek af te halen (mits u daarvoor in aanmerking komt). Stel dat u bijvoorbeeld een maandlast van €700 heeft, bestaande uit €500 rente en €200 aflossing. Bij een inkomen van €34.000 per jaar valt u in de middelste belastingschaal, goed voor 42% inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek levert dan 42% voordeel over €500 op, wat goed is voor €210. Dit betekent dat u €290 rente betaalt, plus de aflossing van €200. De netto maandlast bedraagt dan €490.

Rente en aflossing

Vooral nieuwe hypotheken (sinds 1 januari 2013) bestaan bijna altijd uit een deel aflossing en een deel rente, aangezien het hierbij verplicht is om gedurende de looptijd de volledige hypotheek af te lossen, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. U kunt de hypotheekrenteaftrek alleen toepassen op de betaalde rente, niet op de aflossingen die u doet. U kunt de maximale hypotheek berekenen op basis van uw netto inkomen, zodat u weet wat u maximaal kunt lenen en wat de maandelijkse lasten zullen zijn.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?