Netto inkomen als basis

Tips & vragen

Je hypotheek berekenen op basis van het netto inkomen? Weten wat je daadwerkelijk betaalt en overhoudt aan het eind van de maand? Via onze handige berekentools weet je in een paar simpele stappen hoe hoog je netto maandlasten worden.

1. Hypotheek berekenen met netto inkomen

Je betaalt de bank altijd bruto maandlasten aangezien zij je de rente en aflossing volledig in rekening zullen brengen. De hypotheekrenteaftrek gaat af van de belasting die je betaalt. Via je loonstrookje bijvoorbeeld. Als je wilt weten hoeveel de koopwoning je maandelijks daadwerkelijk gaat kosten kun je de hypotheek berekenen met je netto inkomen. Zo weet je welk bedrag er onder de streep overblijft op het moment dat de vaste lasten zijn betaald

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Bruto inkomen en belasting

Om je maximale hypotheek te berekenen heb je je bruto inkomen nodig. Hypotheekverstrekkers baseren je maximale hypotheek namelijk op je bruto inkomen. Het bruto inkomen is het netto inkomen plus de premies en belastingen die jij of de werkgever afdraagt. Dit bedrag bepaalt wat je maximaal kunt lenen voor je woning.

hypotheek berekenen met netto inkomen

3. Netto maandlast en je inkomen

Wil je de hypotheek berekenen op basis van je netto inkomen om na te gaan wat er per maand over zal blijven? Ga dan uit van de netto maandlast, door van het rentedeel de hypotheekrenteaftrek af te halen (mits u daarvoor in aanmerking komt).

Voorbeeld

De bruto maandlast van je hypotheek is €700, bestaande uit €500 rente en €200 aflossing. Bij een inkomen van €34.000 per jaar val je in de middelste belastingschaal. Dat betekent dat je 42% inkomstenbelasting betaalt. De hypotheekrenteaftrek levert dan 42% voordeel over €500 op, wat goed is voor €210. Dit betekent dat je €290 rente betaalt, plus de aflossing van €200. De netto maandlast bedraagt dan €490. De netto maandlast is €210 lager dan de bruto maandlast.

4. Rente en aflossing

Vooral nieuwe hypotheken(sinds 1 januari 2013) bestaan bijna altijd uit een deel aflossing en een deel rente, aangezien het hierbij verplicht is om gedurende de looptijd de volledige hypotheek af te lossen, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Je kunt de hypotheekrenteaftrek alleen toepassen op de betaalde rente, niet op de aflossingen die je doet. Je kunt de maximale hypotheek berekenen op basis van je netto inkomen, zodat je weet wat je maximaal kunt lenen en wat de maandelijkse lasten zullen zijn.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee