Beoordeel deze pagina
8,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Netto inkomen als basis

Hypotheek berekenen op basis van het netto inkomen

Uw hypotheek berekenen op basis van het netto inkomen? Weten wat u daadwerkelijk betaalt en overhoudt aan het eind van de maand? Via onze handige berekentools weet u in een paar simpele stappen hoe hoog uw netto maandlasten worden.

Ook berekenen hoeveel u kunt lenen op basis van uw netto inkomen?

Doe de berekening

Snel naar:


U betaalt de bank altijd bruto maandlasten aangezien zij u de rente en aflossing volledig in rekening zullen brengen. De hypotheekrenteaftrek gaat af van de belasting die u betaalt. Via uw loonstrookje bijvoorbeeld. Als u wilt weten hoeveel de koopwoning u maandelijks daadwerkelijk gaat kosten kunt u de hypotheek berekenen met uw netto inkomen. Zo weet u welk bedrag er onder de streep overblijft op het moment dat de vaste lasten zijn betaald.

Bruto inkomen en belasting

Om uw maximale hypotheek te berekenen heeft u uw bruto inkomen nodig. Hypotheekverstrekkers baseren uw maximale hypotheek namelijk op uw bruto inkomen. Het bruto inkomen is het netto inkomen plus de premies en belastingen die u of de werkgever afdraagt. Dit bedrag bepaalt wat u maximaal kunt lenen voor uw woning.

Netto maandlast en uw inkomen

Wilt u de hypotheek berekenen op basis van uw netto inkomen om na te gaan wat er per maand over zal blijven? Ga dan uit van de netto maandlast, door van het rentedeel de hypotheekrenteaftrek af te halen (mits u daarvoor in aanmerking komt).

Voorbeeld: De bruto maandlast van uw hypotheek is €700, bestaande uit €500 rente en €200 aflossing. Bij een inkomen van €34.000 per jaar valt u in de middelste belastingschaal. Dat betekent dat u 42% inkomstenbelasting betaalt. De hypotheekrenteaftrek levert dan 42% voordeel over €500 op, wat goed is voor €210. Dit betekent dat u €290 rente betaalt, plus de aflossing van €200. De netto maandlast bedraagt dan €490. De netto maandlast is €210 lager dan de bruto maandlast.

Rente en aflossing

Vooral nieuwe hypotheken (sinds 1 januari 2013) bestaan bijna altijd uit een deel aflossing en een deel rente, aangezien het hierbij verplicht is om gedurende de looptijd de volledige hypotheek af te lossen, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. U kunt de hypotheekrenteaftrek alleen toepassen op de betaalde rente, niet op de aflossingen die u doet. U kunt de maximale hypotheek berekenen op basis van uw netto inkomen, zodat u weet wat u maximaal kunt lenen en wat de maandelijkse lasten zullen zijn.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?