Bouwdepot: geld voor een verbouwing

Tips & vragen

Een bouwdepot is het meest gebruikelijk wanneer je een nieuwbouwwoning gaat kopen. Je kunt er ook gebruik van maken op het moment dat je een bestaande woning aankoopt en deze gaat verbouwen. In dat geval kun je spreken van een verbouwdepot, al is ook dan de algemene term bouwdepot van toepassing.

1. Wat is een (ver)bouwdepot?

Als je een woning wilt (ver)bouwen kun je gebruikmaken van een bouwdepot. Je sluit hiervoor een extra rekening af bij je hypotheek waarmee je de kosten van de verbouwing van het huis kunt betalen.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Hoe werkt een bouwdepot?

Op het moment van aankoop van je nieuwe huis wordt het bedrag voor de financiering in een bouwdepot gezet aangezien niet het gehele bedrag in een keer nodig is. Het is dus eigenlijk een soort potje waaruit je de kosten van de aannemer kunt betalen.Je betaalt dan ook alleen rente over het bedrag wat je hebt opgenomen.

Je kunt vervolgens in de verschillende fases van de verbouwing gebruik maken van de lening. Indien je ervoor kiest een bestaande woning te gaan verbouwen, kun je het bouwdepot op een vergelijkbare manier gebruiken. In dat geval kun je de aannemer vanuit die pot betalen voor de werkzaamheden die er in de woning worden uitgevoerd. Het is vaak wel een voorwaarde dat de verbouwing een structurele verbetering van de woning moet opleveren.

3. Bouwdepot hypotheek

Het bouwdepot wordt door de bank opgezet, zodat je de aannemer, leveranciers of monteurs kunt betalen. Het is hierbij van belang om nota’s van deze bedrijven in te dienen, zodat de geldverstrekker kan controleren of het bouwdepot daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de woning. Dit is bovendien van belang om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen.

Sinds 2018 mag de hypotheek die je afsluit bij het kopen van een huis niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na de verbouwing. Als de verbouwing gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen in het huis, mag de lening 106% van de woningwaarde zijn. Een taxateur moet bepalen wat de waarde voor en na de verbouwing is en stelt een taxatierapport op. Als er na twee jaar geld over is in het bouwdepot wordt dit afgelost op je hypotheek.

Kortom, als indien je een bouwdepot wil berekenen, kun je het verschil maken tussen de waarde na verbouwing en de huidige waarde van de woning.

Rente bouwdepot

4. Bouwdepot hypotheek

De geldverstrekker zal je rente vergoeden over het bedrag in het bouwdepot, dit heet depotrente. De depotrente is meestal gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. In een aantal gevallen zal de hypotheekverstrekker je 1% minder rente vergoeden dan het tarief dat je aan hypotheekrente betaalt. Het verschil tussen de rentevergoeding en de rente die je voor de hypotheek betaalt kun je echter aftrekken van de belasting door middel van hypotheekrenteaftrek.

4. Bouwdepot aanvragen

Op het moment dat je een bouwdepot gaat aanvragen zijn er een aantal stappen die je doorloopt. Allereerst is het natuurlijk belangrijk een specificatie te maken van de verbouwing. Oftewel, voor welk bedrag verwacht je te gaan verbouwen. Daarna raden we altijd aan om met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden. Vervolgens laat je de woning taxeren om te bepalen wat de waarde van de woning is na verbouwing.

Als alles past kun je een vraag doen bij de geldverstrekker. Meestal hoor je na 10 dagen hoeveel je mee kan financieren middels een bouwdepot.

6. Veelgestelde vragen

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening waar je het geleende geld van de bank op kan zetten voor een nieuwbouwwoning of verbouwing. Je betaalt van deze rekening de (ver)bouwkosten. De lening wordt voor maximaal 2 jaar vastgezet.

Hoe hoog is het bedrag in een bouwdepot?

Je kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde of 106% als je de financiering gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Wat is de rente over een bouwdepot?

De rente over het bouwdepot wordt meestal vergoed door de bank. Soms vergoedt de bank echter 1% minder dan de hypotheekrente, dit kun je echter aftrekken van de belasting.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee