Beoordeel deze pagina
7,7/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwdepot

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 5 mei 2020
Bijgewerkt op donderdag 02 april 2020

Een bouwdepot is het meest gebruikelijk wanneer u een nieuwbouwwoning aan gaat schaffen. U kunt er echter ook gebruik van maken op het moment dat u een bestaande woning aankoopt en deze gaat verbouwen. In dat geval kunt u spreken van een verbouwdepot, al is ook dan de algemene term bouwdepot van toepassing. Het is een lening die u afsluit met de bank voor twee jaar waarmee u de kosten van de verbouwing van het huis kunt betalen. De bank vergoedt uw rente over het bouwdepot.

Om het meeste voordeel hierbij te halen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen. Dit doet u samen met een hypotheekadviseur.

Snel naar:


Wat is een (ver)bouwdepot?

Als u een nieuw huis bouwt of uw bestaande huis wilt verbouwen, kunt u gebruik maken van een bouwdepot. Dit is een onderdeel van de bouwfinanciering. Op het moment van aankoop van uw nieuwe huis wordt het bedrag voor de financiering in een bouwdepot gezet aangezien niet het gehele bedrag in een keer nodig is. U kunt vervolgens in de verschillende fases van de verbouwing gebruik maken van de lening in het bouwdepot. Indien u kiest voor een bestaande woning en u deze woning gaat verbouwen, kunt u het bouwdepot op een vergelijkbare manier gebruiken. In dat geval kunt u de aannemer vanuit die pot betalen voor de werkzaamheden die er in de woning worden uitgevoerd. Het is vaak wel een voorwaarde dat de verbouwing een structurele verbetering van de woning moet opleveren.

Gebruik van het bouwdepot

Het bouwdepot wordt door de bank opgezet, zodat u de aannemer, leveranciers of monteurs kunt betalen. Het is hierbij van belang om nota’s van deze bedrijven in te dienen, zodat de geldverstrekker kan controleren of het bouwdepot daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de woning. Dit is bovendien van belang om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Sinds 2018 mag de hypotheek die u afsluit bij het kopen van een huis niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na de verbouwing. Als de verbouwing gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen in het huis, mag de lening 106% van de woningwaarde zijn. Een taxateur moet bepalen wat de waarde voor en na de verbouwing is en stelt een taxatierapport op. Als er na twee jaar geld over is in het depot wordt dit afgelost op uw hypotheek.

Rente over het bouwdepot

De geldverstrekker zal u over het algemeen de rente vergoeden over het bedrag in het bouwdepot, die gelijk is aan de hypotheekrente die u betaalt. In een aantal gevallen zal de hypotheekverstrekker u 1% minder rente vergoeden dan het tarief dat u aan hypotheekrente betaalt. Het verschil tussen de rentevergoeding en de rente die u voor de hypotheek betaalt kunt u echter aftrekken van de belasting door middel van hypotheekrenteaftrek.

Veelgestelde vragen

Wat is een bouwdepot?

Dit is een lening die u voor twee jaar afsluit voor de financiering van de verbouwing van uw woning.

Hoe hoog is het bedrag in een bouwdepot?

U kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde of 106% als u de financiering gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Wat is de rente over een bouwdepot?

De rente over het bouwdepot wordt meestal vergoed door de bank. Soms vergoedt de bank echter 1% minder dan de hypotheekrente, dit kunt u echter aftrekken van de belasting.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?