Beoordeel deze pagina
7,3/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwdepot

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Een bouwdepot is het meest gebruikelijk wanneer u een nieuwbouwwoning aan gaat schaffen. U kunt er echter ook gebruik van maken op het moment dat u een bestaande woning aankoopt en deze gaat verbouwen. In dat geval kunt u spreken van een verbouwdepot, al is ook de algemene term bouwdepot dan van toepassing. Het is een soort spaarrekening, waar u tijdelijk geld op plaatst, om de kosten van een aannemer te kunnen betalen. De bank vergoedt u rente over het bouwdepot.

Om het meest voordeel hierbij te halen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen, dit doet u samen met een hypotheekadviseur.

Wat is een (ver)bouwdepot?

Op het moment dat u een nieuwbouwwoning koopt dient u al bouwrente te gaan betalen vanaf het moment dat de bouw start. De bouw zal worden onderverdeeld in een aantal fases, die stuk voor stuk worden bereikt. Iedere keer dat de bouw een nieuwe fase bereikt zal het bedrag aan bouwrente oplopen. Het bouwdepot gebruikt u om het benodigde bedrag op een rekening te plaatsen, waarvan u de aannemer vervolgens iedere keer kunt betalen. Indien u kiest voor een bestaande woning en u besluit die te gaan verbouwen kunt u het bouwdepot op een vergelijkbare manier gebruiken. In dat geval kunt u de aannemer vanuit die pot betalen, voor de werkzaamheden die er in de woning worden uitgevoerd.

bouwdepot

Gebruik van het bouwdepot

Het bouwdepot wordt door de bank opgezet, zodat u de aannemer, leveranciers of monteurs kunt betalen. Het is hierbij van belang om nota’s van deze bedrijven in te dienen, zodat de geldverstrekker kan controleren of het bouwdepot daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de woning. Dit is bovendien van belang om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen.

Rente over het bouwdepot

De geldverstrekker zal u over het algemeen een rente vergoeden over het bedrag in het bouwdepot, die gelijk is aan de hypotheekrente die u betaalt. In een aantal gevallen zal de hypotheekverstrekker u 1% minder rente vergoeden dan het tarief dat u aan de andere kant aan hypotheekrente betaalt. De bedragen die u vanuit het bouwdepot betaalt kunt u aftrekken van uw inkomen, waardoor u een belastingvoordeel geniet. Het is hiervoor van belang dat u kunt aantonen dat de kosten gemaakt zijn voor de aankoop van een woning, of de verbetering hiervan. Zorg ervoor dat u de kosten die u maakt in ieder geval binnen 2 jaar na dato aftrekt van uw belastbare inkomen. Doet u dat niet, dan is het niet langer mogelijk om in aanmerking te komen voor de belastingaftrek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?