Beoordeel deze pagina
7,7/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwdepot

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Een bouwdepot is het meest gebruikelijk wanneer je een nieuwbouwwoning gaat kopen. Je kunt er ook gebruik van maken op het moment dat je een bestaande woning aankoopt en deze gaat verbouwen. In dat geval kun je spreken van een verbouwdepot, al is ook dan de algemene term bouwdepot van toepassing. Je sluit hiervoor een lening af met de bank voor twee jaar waarmee je de kosten van de verbouwing van het huis kunt betalen. De bank vergoedt je rente over het bouwdepot. Op deze pagina kun je jezelf inlezen over hoe een bouwdepot werkt.

1. Wat is een (ver)bouwdepot?

Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen of je bestaande huis wilt verbouwen, kun je gebruik maken van een bouwdepot. Dit is een onderdeel van de bouwfinanciering. Op het moment van aankoop van je nieuwe huis wordt het bedrag voor de financiering in een bouwdepot gezet aangezien niet het gehele bedrag in een keer nodig is. Het is dus eigenlijk een soort potje waaruit je de kosten van de aannemer kunt betalen.

Je kunt vervolgens in de verschillende fases van de verbouwing gebruik maken van de lening in het bouwdepot. Indien je kiest ervoor kiest een bestaande woning te gaan verbouwen, kun je het bouwdepot op een vergelijkbare manier gebruiken. In dat geval kun je de aannemer vanuit die pot betalen voor de werkzaamheden die er in de woning worden uitgevoerd. Het is vaak wel een voorwaarde dat de verbouwing een structurele verbetering van de woning moet opleveren.

2. Gebruik van het bouwdepot

Het bouwdepot wordt door de bank opgezet, zodat je de aannemer, leveranciers of monteurs kunt betalen. Het is hierbij van belang om nota’s van deze bedrijven in te dienen, zodat de geldverstrekker kan controleren of het bouwdepot daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de woning. Dit is bovendien van belang om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen.

Sinds 2018 mag de hypotheek die je afsluit bij het kopen van een huis niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na de verbouwing. Als de verbouwing gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen in het huis, mag de lening 106% van de woningwaarde zijn. Een taxateur moet bepalen wat de waarde voor en na de verbouwing is en stelt een taxatierapport op. Als er na twee jaar geld over is in het bouwdepot wordt dit afgelost op je hypotheek.

Tip afbeelding
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

3. Rente over het bouwdepot

De geldverstrekker zal je rente vergoeden over het bedrag in het bouwdepot, dit heet depotrente. De depotrente is meestal gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. In een aantal gevallen zal de hypotheekverstrekker je 1% minder rente vergoeden dan het tarief dat je aan hypotheekrente betaalt. Het verschil tussen de rentevergoeding en de rente die je voor de hypotheek betaalt kun je echter aftrekken van de belasting door middel van hypotheekrenteaftrek.

Rente bouwdepot

4. Veelgestelde vragen

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening waar je het geleende geld van de bank op kan zetten voor een nieuwbouwwoning of verbouwing. Je betaalt van deze rekening de (ver)bouwkosten. De lening wordt voor maximaal 2 jaar vastgezet.

Hoe hoog is het bedrag in een bouwdepot?

Je kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde of 106% als je de financiering gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Wat is de rente over een bouwdepot?

De rente over het bouwdepot wordt meestal vergoed door de bank. Soms vergoedt de bank echter 1% minder dan de hypotheekrente, dit kun je echter aftrekken van de belasting.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?