Beoordeel deze pagina
7,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Variabele rente

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Hoe kan ik een hypotheek berekenen met een variabele rente?

Wilt u een hypotheek berekenen met een variabele rente? Op het moment dat u uw hypotheek wenst te berekenen dient u onder andere op te geven welke rente u zal gaan betalen.

U kunt dit niet zomaar vaststellen in het geval van een variabele rente, omdat de rente met de markt mee zal bewegen. U kunt meerdere berekeningen maken om een idee te krijgen van de maximale hypotheek en uw maandlasten. Houd er rekening mee dat de bank wat extra zekerheid van u zal verwachten.

Rente beweegt mee met de markt

Kiest u voor een variabele rente? Dat betekent dat de rente mee zal bewegen met de marktrente. Loopt de rente op? Dan geldt dit ook voor uw maandlasten. Aan de andere kant kunt u op de kosten besparen op het moment dat de rente daalt. U kunt lang niet altijd een volledig variabele rente afsluiten, bij veel van de banken kunt u slechts een deel van uw hypotheek voorzien van een variabele rente, voor de rest van de hypotheek kunt u de rente wel een zeer korte periode vastzetten.

Verschillende rentestanden berekenen

Wilt u uw hypotheek berekenen met een variabele rente? Dan is het verstandig om uit te gaan van zowel een best-case als een worst-case scenario. Bereken wat u maximaal kunt lenen bij deze vaak lagere variabele rente, maar ook wat u zou kunnen lenen indien u de rente gaat vastzetten tegen een hoger rentetarief. U voorkomt daarmee dat de maandlasten te hoog oplopen indien de rente oploopt. Bereken verschillende hypotheken met een zogenaamde vaste rente, om na te gaan wat een variabele rente voor uw maandlasten kan betekenen, in de vorm van rente plus de aflossingen die u doet.

Bereken nu uw hypotheekrente bij onze berekentool: Hypotheekrente berekenen

Extra zekerheid voor de bank

Houd er rekening mee dat u bij een variabele rente extra zekerheid dient te bieden aan de bank. U sluit de hypotheek waarschijnlijk voor 30 jaar af. De bank wenst zekerheid over het feit dat u de maandlasten gedurende die 30 jaar kunt betalen, ook indien de rente in de tussentijd (flink) op zal lopen. Des te meer eigen geld u inbrengt, des te groter het deel van de hypotheek dat u met een variabele rente kunt afsluiten. U kunt wel ten alle tijden kiezen voor zekerheid door op elk gewenst moment (kosteloos) de rente vast te zetten tegen de huidige rentetarieven voor 5-10 of 20 jaar vast.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?