Beoordeel deze pagina
7,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Variabele rente

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Wanneer u een hypotheek wilt afsluiten, komt de keuze aan bod: Een variabele of vaste rente. Op deze pagina kunt u lezen over de variabele rente voor een hypotheek. Daarnaast kunt u hier ook antwoord krijgen op veelgestelde vragen over de rentes.

Snel naar:

Wat is variabele rente?

U kunt bij het afsluiten van een hypotheek kiezen uit een vaste of een variabele rente. Kiest u voor een variabele rente? Dat betekent dat de rente mee zal bewegen met de marktrente. Loopt de rente op? Dan geldt dit ook voor uw maandlasten. Aan de andere kant kunt u op de kosten besparen op het moment dat de rente daalt. U kunt lang niet altijd een volledig variabele rente afsluiten. Bij veel van de banken kunt u slechts een deel van uw hypotheek voorzien van een variabele rente, voor de rest van de hypotheek kunt u de rente wel een zeer korte periode vastzetten.

Hypotheek berekenen met een variabele rente

Wilt u een hypotheek berekenen met een variabele rente? Op het moment dat u uw hypotheek wenst te berekenen dient u onder andere op te geven welke rente u zal gaan betalen.

U kunt dit niet zomaar vaststellen in het geval van een variabele rente, omdat de rente met de markt mee zal bewegen. U kunt meerdere berekeningen maken om een idee te krijgen van de maximale hypotheek en uw maandlasten. Houd er rekening mee dat de bank wat extra zekerheid van u zal verwachten.

Verschillende rentestanden berekenen

Wilt u uw hypotheek berekenen met een variabele rente? Dan is het verstandig om uit te gaan van zowel een best-case als een worst-case scenario. Bereken wat u maximaal kunt lenen bij deze vaak lagere variabele rente, maar ook wat u zou kunnen lenen indien u de rente gaat vastzetten tegen een hoger rentetarief. U voorkomt daarmee dat de maandlasten te hoog oplopen op het moment dat de rente oploopt. Bereken ook verschillende hypotheken met een zogenaamde vaste rente, om na te gaan wat een variabele rente voor uw maandlasten kan betekenen, in de vorm van rente plus de aflossingen die u doet.

Extra zekerheid voor de bank

Houd er rekening mee dat u bij een variabele rente extra zekerheid dient te bieden aan de bank. U sluit de hypotheek waarschijnlijk voor 30 jaar af. De bank wenst zekerheid over het feit dat u de maandlasten gedurende die 30 jaar kunt betalen, ook indien de rente in de tussentijd (flink) op zal lopen. Hoe meer eigen geld u inbrengt, des te groter is het deel van de hypotheek dat u met een variabele rente kunt afsluiten. U kunt wel ten alle tijden kiezen voor zekerheid door op elk gewenst moment (kosteloos) de rente vast te zetten voor 5-10 of 20 jaar tegen de huidige rentetarieven.

Veelgestelde vragen

Wat is variabele rente?

Een hypotheek afsluiten met variabele rente betekent dat de rente meebeweegt met de marktrente.

Hoe bereken ik een hypotheek met een variabele rente?

Als u bepaalt of u een hypotheek afsluit met een variabele of een vaste rente is het handig om uw hypotheek te berekenen met een lage rente en een hoge rente.

Wat is voordeliger: vaste of variabele rente?

Het is moeilijk te zeggen wat voordeliger is omdat het afhankelijk is van de stijging of daling van de rente in het geval van variabele rente. Een hypotheek met variabele rente brengt wel meer risico met zich mee omdat de rente fors zou kunnen stijgen en uw maandlasten dan omhoog gaan.

Kan ik een variabele rente omzetten naar vaste rente?

Ja, het is over het algemeen mogelijk om uw variabele rente om te zetten naar vaste rente voor het rentetarief op dat moment. Bovendien is dit meestal kosteloos.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?