Variabele of vaste rente?

Tips & vragen

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, komt de keuze aan bod: Een variabele of vaste rente. Op deze pagina kun je lezen over de voor- en nadelen van een variabele rente voor de hypotheek. Daarnaast kun je hier ook antwoord krijgen op veelgestelde vragen over de rentes.

1. Wat is variabele rente?

Je kunt bij het afsluiten van een hypotheek kiezen uit een vaste of een variabele rente. Kies je voor een variabele rente? Dan zal de rente meebewegen met de marktrente. Loopt de rente op? Dan geldt dit ook voor je maandlasten. Aan de andere kant kun je op de kosten besparen op het moment dat de rente daalt. Je kunt lang niet altijd een volledig variabele rente afsluiten. Bij veel van de banken kun je slechts een deel van je hypotheek voorzien van een variabele rente, voor de rest van de hypotheek kun je de rente wel een zeer korte periode vastzetten.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Hypotheek berekenen met een variabele rente

Wil je een hypotheek berekenen met een variabele rente? Dit gaat net even iets anders dan bij het berekenen met een vaste rente. Je dient namelijk bij het berekenen van je maximale hypotheek aan te geven welke rente je zal gaan betalen. Zo kan er uitgerekend worden hoe hoog de hypotheeklasten zijn en afhankelijk daarvan kan de hoogte van hypotheek bepaald worden.

Omdat de variabele rente met de markt meebeweegt, kun je niet zomaar een rente vaststellen. Je kunt wel meerdere berekeningen maken om een idee te krijgen van de maximale hypotheek en je maandlasten. Houd er rekening mee dat de bank wat extra zekerheid van je zal verwachten.

Variabele hypotheekrente

3. Verschillende rentestanden berekenen

Wil je jouw hypotheek berekenen met een variabele rente? Dan is het verstandig om uit te gaan van zowel een best-case als een worst-case scenario. Bereken wat je maximaal kunt lenen bij deze vaak lagere variabele rente, maar ook wat je zou kunnen lenen indien je de rente gaat vastzetten tegen een hoger rentetarief. Je voorkomt daarmee dat de maandlasten te hoog oplopen op het moment dat de rente stijgt. Bereken ook verschillende hypotheken met een zogenaamde vaste rente, om na te gaan wat een variabele rente voor je maandlasten (rente+aflossing) kan betekenen.

4. Extra zekerheid voor de bank

Bij een variabele rente dien je vaak extra zekerheid te bieden aan de bank. Je sluit de hypotheek waarschijnlijk voor 30 jaar af. De bank wenst zekerheid over het feit dat je de maandlasten gedurende die 30 jaar kunt betalen, ook indien de rente in de tussentijd (flink) op zal lopen. Hoe meer eigen geld je inbrengt, des te groter is het deel van de hypotheek dat je met een variabele rente kunt afsluiten. Je kunt wel kiezen voor zekerheid door op elk gewenst moment (kosteloos) de rente vast te zetten voor 5-10 of 20 jaar tegen de huidige rentetarieven.

Variabele rente

5. Veelgestelde vragen

Wat is variabele rente?

Een hypotheek afsluiten met variabele rente betekent dat de rente meebeweegt met de marktrente.

Hoe bereken ik een hypotheek met een variabele rente?

Als je de hypotheek met een variabele rente wilt berekenen is het handig om je hypotheek te berekenen met een lage rente en een hoge rente.

Wat is voordeliger: vaste of variabele rente?

Het is moeilijk te zeggen wat voordeliger is omdat het afhankelijk is van de stijging of daling van de rente in het geval van variabele rente. Een hypotheek met variabele rente brengt wel meer risico met zich mee omdat de rente fors zou kunnen stijgen en je maandlasten dan omhoog gaan.

Kan ik een variabele rente omzetten naar vaste rente?

Ja, het is over het algemeen mogelijk om je variabele rente om te zetten naar vaste rente voor het rentetarief op dat moment. Bovendien is dit meestal kosteloos.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee