• Laagste rente
 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en vrijblijvend

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 3,04%

Bereken je hypotheek

Berekenen wat de bruto en netto maandlasten zijn voor uw hypotheek? U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

U krijgt via deze berekening antwoord op de volgende vragen:

 • Wat worden uw bruto en netto maandlasten?
 • Hoeveel kunt u maximaal lenen?
 • In welke prijsklasse kunt u kopen?
 • Wat worden uw maandlasten na oversluiten?

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Hoe komen de maandlasten van de hypotheek tot stand?

De verschuldigde hypotheekrente en de aflossingen zijn belangrijke componenten voor de maandlasten van uw hypotheek, maar er zijn vele andere factoren:

 • De hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van het huis
 • De gekozen hypotheekvorm
 • De looptijd van de hypotheek
 • Wel of geen NHG; Nationale Hypotheek Garantie
 • De aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen
 • De gekozen rentevaste periode

Let op: Bij aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten vóór 2013 is de aflossing niet in de maandlasten verwerkt. In deze hypotheken zit een premie voor een gekoppelde levensverzekering of een storting op een geblokkeerde bankrekening. Op zo'n rekening of in de levensverzekering wordt de gedeeltelijke aflossing bij elkaar gespaard. Op de einddatum van de hypotheekovereenkomst of bij overlijden wordt de aflossing verricht. Er kunnen ook verzekeringen worden gekoppeld aan een hypotheek. Zo worden onverwachte risico's zoals arbeidsongeschiktheid gedekt.

Zelf uw maandlasten berekenen

De meest gekozen hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm. Van deze hypotheek kunt u eenvoudig de maandlasten berekenen. Iedere maand wordt er gedurende de looptijd een vast bedrag afgelost.

Makkelijk de maandlasten hypotheek berekenen

Stel, de hypotheekschuld bedraagt €216.000. Gedurende 30 jaren wordt de schuld afbetaald. Iedere maand lost u dus af: €216.000 / 360 maanden = €600 per maand. Over de hoogte van de resterende hypotheekschuld betaalt u maandelijks hypotheekrente.

Bij de annuïteitenhypotheek is de berekening een stuk complexer. Iedere maand betaalt u een vast bedrag, alleen de samenstelling van het bedrag verandert. Het aandeel van de aflossing wordt steeds groter en de verschuldigde rente steeds kleiner.

Wat kunt u aan hypotheek krijgen?

De maandlasten van uw hypotheek berekenen doet u ook om erachter te komen hoeveel u maximaal kunt besteden aan een koophuis. Het is belangrijk om niet uitsluitend te kijken naar wat de hypotheekverstrekker u maximaal wil geven. De woonlasten moeten goed betaalbaar zijn zonder in te leveren op de kwaliteit van het leven. Het is verstandig om ook rekening te houden met eventuele risico's. U kunt in de toekomst bijvoorbeeld minder gaan verdienen of arbeidsongeschikt raken.

Welke hypotheekvormen kunt u kiezen?

Als we kijken naar nieuw gesloten hypotheken kiezen de meeste huizenkopers voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm heeft als voordeel dat de maandlasten in de eerste jaren lager zijn in vergelijking met de lineaire hypotheek. Over de gehele looptijd van de hypotheek is de annuïteitenhypotheek uiteindelijk duurder. Bij een lineaire hypotheek lost u namelijk sneller af op de hypotheekschuld.

De lasten zijn de eerste jaren hoger, maar kiezen voor de lineaire hypotheek biedt op langere termijn veel voordelen:

 • U lost sneller af en betaalt over de gehele looptijd gerekend minder hypotheekrente.
 • U bent beter bestand tegen dalende huizenprijzen.
 • Iedere maand iets goedkoper.
 • U kunt eenvoudiger extra aflossen.

Hoe kunt u de bruto maandlasten van de hypotheek berekenen?

Vaak wordt er gesproken over bruto en netto maandlasten. De bruto maandlasten bestaan uit het bedrag dat de hypotheekverstrekker maandelijks bij u incasseert. Dit is het bedrag zonder het fiscaal voordeel en exclusief de bijtelling. De bruto maandlast is de aflossing plus de verschuldigde rente en eventuele verzekeringen die zijn gekoppeld aan uw hypotheek. Wij kunnen u helpen met het berekenen van de bruto maandlasten van de beste hypotheek.

Hoe kunt u de netto maandlasten van de hypotheek berekenen?

Het berekenen van de netto maandlasten doet u aan de hand van de berekende bruto maandlasten. De betaalde hypotheekrente voor uw woning mag u aftrekken van het bruto inkomen waarover u belasting betaalt. Tegelijk wordt er ook een bedrag bij uw inkomen opgeteld, namelijk het eigenwoningforfait. De bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,65% van de WOZ-waarde. De uitkomst van deze berekening maakt de bijtelling. Het fiscaal voordeel kunt u berekenen door de aftrek eerst te verrekenen met de bijtelling. Het is een complexe berekening, daarom helpen wij u graag.

Makkelijk de bruto maandlasten berekenen

De netto maandlasten van uw hypotheek zijn afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. De heffing op uw inkomen is namelijk progressief. U betaalt een hogere heffing over de top van uw inkomen. Huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf hebben hierdoor het grootste fiscale voordeel.

De betaalde hypotheekrente kunt u tegenwoordig niet meer tegen dit tarief aftrekken. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente wordt jaarlijks verlaagd. In 2019 kunt u betaalde hypotheekrente nog maximaal aftrekken tegen een tarief van 49%. De komende jaren wordt het fiscaal voordeel in stappen verder afgebouwd.

De extra kosten van uw hypotheek berekenen

Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek komen veel kosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en bemiddelingskosten. Bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn deels aftrekbaar van het inkomen. Ze zijn tegenwoordig alleen nog mee te financieren in een hypotheek als de woningwaarde hoger is dan de hypotheek. U kunt namelijk tot maximaal 100% van de woningwaarde lenen.

Voor een totaaloverzicht van de hypotheeklasten moet u ook de noodzakelijke verzekeringen meerekenen. De inboedelverzekering en de woonhuisverzekering vallen niet onder de hypotheeklasten, maar een eventuele overlijdensrisicoverzekering en/of een woonlastenverzekering wel. Voor de totale berekening kunt u het beste uitgaan van het bedrag dat u iedere maand moet betalen voor de woning; de bruto hypotheeklasten.

Bent u benieuwd wat uw maandlasten worden als u een hypotheek afsluit? Bereken direct hoeveel u per maand kwijt bent aan woonlasten.

Maandlasten hypotheek berekenen

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee