Beoordeel deze pagina
9,1/10 (222)
Bedankt voor uw beoordeling

Uw persoonlijke maandlasten berekening

 • Garantie: laagste hypotheekrente
 • Kosteloos en vrijblijvend
 • 100% onafhankelijk, 40+ hypotheekverstrekkers
 • Binnen 24 uur duidelijkheid

Wilt u ook graag weten wat uw maandlasten worden? U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

"Er wordt goed geluisterd naar de vragen en wensen die je hebt. De adviseur probeerde er altijd bij aan te sluiten en geeft heldere uitleg en advies in een begrijpelijke taal."
- Michael

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4/10!

Bereken uw hypotheek

Berekenen wat de bruto en netto maandlasten zijn voor uw hypotheek? U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

U krijgt via deze berekening antwoord op de volgende vragen:

 • Wat worden uw bruto en netto maandlasten?
 • Hoeveel kunt u maximaal lenen?
 • In welke prijsklasse kunt u kopen?
 • Wat worden uw maandlasten na oversluiten?

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Snel de maandlasten van uw hypotheek berekenen

Als u een hypotheek gaat afsluiten wilt u weten wat uw maandlasten worden. Het is belangrijk dat de kosten van een woning voor u helder en bovendien betaalbaar zijn. Via onze website kunt u snel en gemakkelijk de maximale hypotheek en de maandlasten van de hypotheek berekenen. Met onze handige tools kunt u er achter wat uw droomhuis per maand gaat kosten. Vul het formulier in en ontvang direct een e-mail met de informatie die u nodig heeft.

Naar aanleiding van uw berekening neemt een onafhankelijk adviseur in de buurt contact met u op om de berekening toe te lichten. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Na het invullen van het formulier krijgt u antwoord op de volgende vragen:

 • Wat worden uw bruto en netto maandlasten?
 • Hoeveel krijgt u maandelijks terug van de belastingdienst?
 • Wat is de laagste hypotheekrente?
 • Wat is uw maximale hypotheek?

Na het berekenen van uw hypotheek neemt een onafhankelijk adviseur uit uw regio geheel vrijblijvend contact met u op. U kunt een afspraak maken om samen met u te kijken naar de mogelijkheden en waar nodig kan de adviseur de berekening toelichten.

Hoe komen de maandlasten van de hypotheek tot stand?

De verschuldige hypotheekrente en de aflossingen zijn belangrijke componenten voor de maandlasten van uw hypotheek, maar er zijn vele andere factoren:

 • De hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van het huis
 • De gekozen hypotheekvorm
 • De looptijd van de hypotheek
 • Wel of geen NHG; Nationale Hypotheek Garantie
 • De aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen
 • De gekozen rentevast periode

In hypotheken die zijn afgesloten vóór 2013 zitten de aflossingen niet in de maandlasten verwerkt. In deze hypotheken zit een premie voor een gekoppelde levensverzekering of een storting op een geblokkeerde bankrekening. Op zo'n rekening of in de levensverzekering wordt de gedeeltelijke aflossing bij elkaar gespaard. Op de einddatum van de hypotheekovereenkomst of bij overlijden wordt de aflossing verricht. Er kunnen ook verzekeringen worden gekoppeld aan een hypotheek. Zo worden onverwachte risico's zoals arbeidsongeschiktheid gedekt.

Maandlasten hypotheek berekenen

Zelf uw maandlasten berekenen

De meest gekozen hypotheken zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm. Van deze hypotheek kunt u eenvoudig de maandlasten berekenen. Iedere maand wordt er gedurende de looptijd een vast bedrag afgelost.

Stel, de hypotheekschuld bedraagt €216.000. Gedurende 30 jaren wordt de schuld afbetaald. Iedere maand lost u dus af: €216.000 / 360 maanden = €600 per maand. Over de hoogte van de resterende hypotheekschuld betaalt u maandelijks hypotheekrente.

Bij de annuïteitenhypotheek is de berekening een stuk complexer. Iedere maand betaalt u een vast bedrag, alleen de samenstelling van het bedrag verandert. Het aandeel van de aflossing wordt steeds groter en de verschuldigde rente steeds kleiner.

Wat kunt u lenen aan hypotheek?

De maandlasten van uw hypotheek berekenen doet u ook om erachter te komen hoeveel u maximaal kunt besteden aan een koophuis. Het is belangrijk om niet uitsluitend te kijken naar wat de hypotheekverstrekker u maximaal wil geven. De woonlasten moeten goed betaalbaar zijn zonder in te leveren op de kwaliteit van het leven. Het is verstandig om ook rekening te houden met eventuele risico's. U kunt in de toekomst bijvoorbeeld minder gaan verdienen of arbeidsongeschikt raken.

Welk hypotheekvorm moet u kiezen?

Als we kijken naar nieuw gesloten hypotheken kiezen de meeste huizenkopers voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm heeft als voordeel dat de maandlasten in de eerste jaren lager zijn in vergelijking met de lineaire hypotheek. Over de gehele looptijd van de hypotheek is de annuïteitenhypotheek uiteindelijk duurder. Bij een lineaire hypotheek lost u namelijk sneller af op de hypotheekschuld.

De lasten zijn de eerste jaren hoger, maar kiezen voor de lineaire hypotheek biedt op langere termijn veel voordelen:

 • U lost sneller af en betaalt over de gehele looptijd gerekend minder hypotheekrentes.
 • U bent beter bestand tegen dalende huizenprijzen.
 • Iedere maand iets goedkoper.
 • U kunt eenvoudiger extra aflossen.

Hoe kunt u de bruto maandlasten van de hypotheek berekenen?

Vaak wordt er gesproken over bruto en netto maandlasten. De bruto maandlasten bestaan uit het bedrag dat de hypotheekverstrekker maandelijks bij u incasseert. Dit is het bedrag zonder het fiscaal voordeel en exclusief de bijtelling. De bruto maandlast is de aflossing plus de verschuldigde rente en eventuele verzekeringen die zijn gekoppeld aan uw hypotheek. Wij kunnen u helpen met het berekenen van de bruto maandlasten van de beste hypotheek.

hypotheek maandlasten berekenen

Hoe kunt u de netto maandlasten van de hypotheek berekenen?

Het berekenen van de netto maandlasten doet u aan de hand van de berekende bruto maandlasten. De betaalde hypotheekrente voor uw woning mag u aftrekken van het bruto inkomen waarover u belasting betaalt. Tegelijk wordt er ook een bedrag bij uw inkomen opgeteld, namelijk het eigenwoningforfait. De bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,65% van de WOZ-waarde. De uitkomst van deze berekening maakt de bijtelling. Het fiscaal voordeel kunt u berekenen door de aftrek eerst te verrekenen met de bijtelling. Het is een complexe berekening, daarom helpen wij u graag.

De netto maandlasten van uw hypotheek zijn afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. De heffing op uw inkomen is namelijk progessief. U betaalt een hogere heffing over de top van uw inkomen. Huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf hebben het hierdoor het grootste fiscale voordeel. De heffing in de hoogste schijf bedraagt 51,75%.

De betaalde hypotheekrente kunt u tegenwoordig niet meer tegen dit tarief aftrekken. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente wordt jaarlijks verlaagd. In 2019 kunt u betaalde hypotheekrente nog maximaal aftrekken tegen een tarief van 49%. De komende jaren wordt het fiscaal voordeel in stappen verder afgebouwd.

De extra kosten van uw hypotheek berekenen

Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek komen veel kosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en bemiddelingskosten. Bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn deels aftrekbaar van het inkomen. Ze zijn niet meer mee te financieren in een hypotheek. Bij het berekenen van de maandlasten van uw hypotheek hoeft dus u geen rekening te houden met deze kosten.

De hypotheeklasten berekenen inclusief de aanvullende verzekeringen

Voor een totaal overzicht van de hypotheeklasten moet u ook de noodzakelijke verzekeringen meerekenen. De inboedelverzekering en de woonhuisverzekering vallen niet onder de hypotheeklasten, maar een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering wel. Voor de totale berekening kunt u het beste uitgaan van het bedrag dat u iedere maand moet betalen voor de woning; de bruto hypotheeklasten.