Beoordeel deze pagina
9,2/10 (219)
Bedankt voor uw beoordeling

Uw persoonlijke maandlasten berekening

 • Garantie: laagste hypotheekrente
 • Kosteloos en vrijblijvend
 • 100% onafhankelijk, 40+ hypotheekverstrekkers
 • Binnen 24 uur duidelijkheid

Wilt u ook graag weten wat uw maandlasten worden? U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

"Er wordt goed geluisterd naar de vragen en wensen die je hebt. De adviseur probeerde er altijd bij aan te sluiten en geeft heldere uitleg en advies in een begrijpelijke taal."
- Michael

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4/10!

Bereken uw hypotheek

Berekenen wat de bruto en netto maandlasten zijn voor uw hypotheek? U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

U krijgt via deze berekening antwoord op de volgende vragen:

 • Wat worden uw bruto en netto maandlasten?
 • Hoeveel kunt u maximaal lenen?
 • In welke prijsklasse kunt u kopen?
 • Wat worden uw maandlasten na oversluiten?

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Snel de maandlasten van uw hypotheek berekenen

De maximale hypotheek en ook de maandlasten van de hypotheek kunt u zelf berekenen via onze website. Met een beetje hulp van ons kunt u er ook achter komen wat een aan te kopen huis u per maand gaat kosten.

Als u een hypotheek afsluit, wilt u natuurlijk weten wat dit per maand kost. Het is van belang dat u het niet te duur voor uzelf maakt. Houd er van tevoren rekening mee dat u in de toekomst arbeidsongeschikt kunt raken of minder kunt gaan verdienen. Vul het formulier in en u ontvangt direct een uitgebreide uitslag in uw e-mail.

Naar aanleiding van uw berekening neemt een onafhankelijk adviseur in de buurt contact met u op om de berekening toe te lichten. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend.

In de uitslag krijgt u antwoord op de volgende vragen:

 • Wat worden uw bruto en netto maandlasten?
 • Hoeveel krijgt u maandelijks terug van de belastingdienst?
 • Wat is de laagste hypotheekrente?
 • Wat is uw maximale hypotheek?

Waar zijn de maandlasten voor de hypotheek van afhankelijk?

De belangrijkste componenten voor de hypotheek maandlasten zijn de verschuldigde hypotheekrente en de aflossingen. In veel hypotheken afgesloten vóór 2013 zitten geen aflossingen in de maandlasten verwerkt, maar een premie voor een gekoppelde levensverzekering of een storting op een geblokkeerde bankrekening. Op de rekening of in de levensverzekering wordt de (gedeeltelijke) aflossing bij elkaar gespaard. Op de einddatum wordt de aflossing verricht, of bij eerder overlijden. Aan de hypotheek kunt u verzekeringen koppelen voor het afdekken van bijvoorbeeld het overlijdensrisico en het risico van arbeidsongeschiktheid.

Maandlasten hypotheek berekenen

De maandlasten van de hypotheek zijn onder andere afhankelijk van:

 • De hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van het huis;
 • De gekozen rentevast periode;
 • De looptijd van de hypotheek (bij een kortere looptijd stijgen de maandelijkse aflossingen);
 • Wel of geen NHG;
 • De aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen;
 • De gekozen hypotheekvorm.

Het zelf berekenen van de maandlasten

De meest gekozen hypotheken zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm. Van deze hypotheek kunt u eenvoudig de maandlasten berekenen. Iedere maand wordt er gedurende de looptijd een vast bedrag afgelost. Stel, de hypotheekschuld bedraagt €216.000. Gedurende 30 jaren wordt de schuld afbetaald. Iedere maand lost u dus af: €216.000 / 360 maanden = €600 per maand. Over de hoogte van de resterende hypotheekschuld betaalt u maandelijks hypotheekrente.

Bij de annuïteitenhypotheek is de berekening een stuk complexer. Iedere maand betaalt u een vast bedrag, alleen de samenstelling van het bedrag verandert. Het aandeel van de aflossing wordt steeds groter en de verschuldigde rente steeds kleiner.

Wat kunt u lenen aan hypotheek?

De maandelijkse hypotheeklasten berekenen doet u ook om erachter te komen hoeveel u maximaal kunt besteden aan een koophuis. Het is belangrijk om niet uitsluitend te kijken naar wat de hypotheekverstrekker u aan hypotheek wil geven. De woonlasten moeten goed betaalbaar zijn zonder in te leveren op de kwaliteit van het leven. Het is niet de bedoeling dat u alle vakanties moet overslaan de komende tientallen jaren.

Welk hypotheekvorm is de verstandigste keuze?

Als we kijken naar nieuw gesloten hypotheken kiezen de meeste huizenkopers voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm heeft als voordeel dat de maandlasten in de eerste jaren lager zijn in vergelijking met de lineaire hypotheek. Over de gehele looptijd gerekend is de annuïteitenhypotheek duurder. Dat komt doordat u met een lineaire hypotheek sneller aflost op de hypotheekschuld.

Kiezen voor dalende maandlasten in de hypotheek

Kiezen voor de lineaire hypotheek biedt op langere termijn wel veel voordelen. De lasten zijn de eerste jaren hoger, maar sta ook eens stil bij de voordelen. De grootste voordelen zijn:

 • U lost sneller af en betaalt dus over de gehele looptijd gerekend minder hypotheekrentes;
 • U bent beter bestand tegen dalende huizenprijzen;
 • Door arbeidsongeschikt of werkloosheid kunnen de hypotheeklasten in de toekomst onbetaalbaar worden door het gedaalde inkomen. De lineaire hypotheek wordt iedere maand iets goedkoper;
 • U kunt eenvoudiger extra aflossen. Bij de annuïteitenhypotheek moeten de maandtermijnen herberekend worden na een extra aflossing.

Hoe kunt u de bruto maandlasten van de hypotheek berekenen?

Vaak wordt er gesproken over bruto en netto maandlasten. De bruto maandlast is het bedrag dat de geldverstrekker maandelijks bij u incasseert. Dit is dus het bedrag zonder het fiscaal voordeel en ook exclusief de bijtelling. De bruto maandlast is de aflossing plus de verschuldigde hypotheekrente. Ook de betaling voor de aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen komen daar nog bij. Wij kunnen u helpen met het berekenen van de bruto maandlasten van de beste hypotheek.

hypotheek maandlasten berekenen

Hoe kunt u de netto maandlasten van de hypotheek berekenen?

Het berekenen van de netto maandlasten doet u aan de hand van de bruto maandlasten. De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning mag u aftrekken van het bruto inkomen. Maar u krijgt ook juist weer een bijtelling, namelijk het eigenwoningforfait. De bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,65% van de WOZ-waarde. De uitkomst van deze berekening maakt de bijtelling. Het fiscaal voordeel kunt u berekenen door de aftrek eerst te verrekenen met de bijtelling. Het is een complexe berekening, daarom helpen wij u graag. Vul uw gegevens in en wij voeren de berekening voor u uit.

Het fiscaal voordeel is afhankelijk van de hoogte van het inkomen

Voor het berekenen van de netto hypotheek maandlasten is er een grote afhankelijk van de hoogte van het inkomen. De heffing op het inkomen is namelijk progressief. Dat wil zeggen dat u een hogere heffing betaalt over de top van uw inkomen. Huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf hebben het grootste fiscale voordeel. De heffing in de hoogste schijf bedraagt 51,75%, maar de betaalde hypotheekrente kunt u tegenwoordig niet meer tegen dit tarief aftrekken. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente wordt namelijk in stapjes jaarlijks verlaagd. In 2019 kunt u betaalde hypotheekrente nog maximaal aftrekken tegen een tarief van 49%. De komende jaren wordt het fiscaal voordeel in stappen verder afgebouwd.

Ook de hypotheek kosten kunt u berekenen

Onder de hypotheekkosten kunt u ook verstaan de kosten die u maakt bij het afsluiten van de hypotheek. Bij het kopen van een huis staat u voor hoge kosten. U betaalt bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvies- en bemiddelingskosten. Bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn deels aftrekbaar van het inkomen. Ze zijn niet meer mee te financieren in een hypotheek. Deze kosten vormen dus geen onderdeel van de maandlasten van de hypotheek. Bij de hypotheek maandlasten berekening hoeft u dus geen rekening te houden met deze kosten. De bijkomende lasten betaalt u namelijk van uw spaargeld.

De hypotheeklasten berekenen inclusief de aanvullende verzekeringen

Voor een totaal overzicht van de hypotheeklasten moet u eigenlijk ook de noodzakelijke verzekeringen meerekenen. Bijvoorbeeld de inboedelverzekering en de woonhuisverzekering worden niet als hypotheeklasten gezien, maar bijvoorbeeld wel een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering. Voor de berekening van het totaal kunt u het beste uitgaan van de bruto hypotheeklasten. Dit is immers het bedrag dat u iedere maand moet betalen voor de eigen woning.