Het verduurzamen van de woning

Tips & vragen

Bij het verduurzamen van jouw woning is het niet per se nodig het hele huis te verbouwen. Kleine aanpassingen kunnen al een grote besparing opleveren. Op deze pagina vind je meest gebruikte acties voor het verduurzamen. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden met betrekking tot een hypotheek voor het financieren.

1. Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Er zijn verschillende manieren om een huis te verduurzamen. De meest voorkomende staan hieronder uiteengezet.

Spouwmuur isoleren

 • Besparing: 460 euro per jaar.
 • Eenmalige kosten: ~4500 euro

Dit is een van de makkelijkste manieren om jouw woning te verduurzamen. Het is een relatief kleine verbouwing en geeft weinig rotzooi. Een huis verliest al snel 20% aan energie via de muren.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Zonnepanelen

 • Besparing: 460 euro per jaar
 • Eenmalige kosten: ~ 4600 euro

Als je kiest voor zonnepanelen is het belangrijk goed te weten hoeveel energie dit zal opleveren en hoeveel je nodig hebt. Dit zal bepalend zijn voor hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. De terugverdientijd is over het algemeen lang, dus laat je goed adviseren.

Warmtepomp

 • Besparing: 190 euro per jaar
 • Eenmalige kosten: ~4000 euro

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. De meest voordelige vorm is een hybride warmtepomp, omdat je niet direct alle radiatoren moet vervangen. De CO2 uitstoot wordt gemiddeld 35% minder.

Isoleren schuin dak

 • Besparing: 500 euro per jaar
 • Eenmalige kosten: ~4000 euro

Het isoleren van een dak is vergelijkbaar met het isoleren van de muren van een woning. Als het huidige dak betimmerd is, brengt het meer uitdagingen met zich mee en zal er meer tijd in gaan zitten.

HR++ glas

 • Besparing: 240 euro per jaar
 • Eenmalige kosten: ~3100 euro

Dubbel glas zorgt niet alleen voor het beter reguleren van kou of warmte, maar het helpt ook als demping voor geluid van buitenaf.

Vloer isoleren

 • Besparing: 180 euro per jaar
 • Eenmalige kosten: ~1400 euro

Het effect van de vloer isoleren is beperkt, zeker als je dit vergelijkt met de muren of het dak. Dit komt omdat er in een woning weinig energie verloren gaat via de vloer

Makkelijk uw huis verduurzamen

2. Huis verduurzamen hypotheek

Het is mogelijk om tot 106% (i.p.v. 100% zonder energiezuinige maatregelen) van de woningwaarde te lenen om een huis energiezuinig te maken. Meer dan de helft van alle hypotheekverstrekkers heeft deze regeling en kan er voor zorgen dat je meer kunt lenen dan de woningwaarde.

Indien je geld leent van de bank voor energiebesparende voorzieningen wordt dit geld veelal gestort in een bouwdepot. Uiteraard dien je aan te tonen dat het geld daadwerkelijk gebruikt wordt voor het verduurzamen van de woning.

Een hogere hypotheek

Op het moment dat je een huis koopt die al energiezuinig is, kun je vaak ook een hogere hypotheek krijgen. Dit geldt in de volgende gevallen:

 • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ afgegeven voor 1 januari 2015 of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6. Of een geldig energielabel (ten minste A+++) afgegeven na 1 januari 2022 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
 • Betreft het een nul-op-de-meterwoning? En is er een energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen. Als het gaat om een woning met ECP0 of lager zonder energieprestatiegarantie kun je maximaal € 15.000 extra te lenen.

3. Subsidie verduurzamen woningn

Als je van plan bent een woning te verduurzamen kun je in aanmerking komen voor een subsidie. De overheid heeft hiervoor de Investeringsubsiedie voor duurzame energie (ISDE). Hiervoor is het van belang dat je eigenaar bent van de woning en deze ook gebruikt als hoofdverblijf.

Via de volgende link is het mogelijk, afhankelijk van welke energiebesparende maatregelen de subsidie te berekenen en/of aan te vragen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) | RVO.nl | Rijksdienst

4. Krijg ik bij een duurzaam huis ook rentekorting?

Krijg je ook rentekorting op het moment dat je een duurzaam huis gaat kopen? Dat is zeker mogelijk bij verschillende hypotheekverstrekkers. Ook als je later het huis energiezuiniger maakt en het energielabel omhoog gaat kun je in aanmerking komen voor rentekorting.

Er zijn verschillende banken die rentekorting aanbieden bij een energiezuinige woning. Dit zijn onder andere: Rabobank, Vista Hypotheken, ABN AMRO en Triodos Bank.

5. Veelgestelde vragen

Wat is een energielabel?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een indicatief energielabel gekregen. De zuinigste huizen hebben energielabel A. De minst energiezuinige woningen kregen energielabel G. Het doel is om eigenaren bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken en om mensen aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen. Ook hebben potentiële kopers dankzij het label een indicatie van de toekomstige energierekeningen.

Wat is een groenverklaring?

Voor sommige hypotheken heeft u een groenverklaring nodig. Deze verklaring wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland. Via www.registergroenverklaringen.nl kunt u kijken of uw woning in aanmerking komt voor een groenverklaring. De eisen van de groenverklaring zijn opgesteld met oog op de doelstelling om vanaf 2022 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal op te leveren.

Wat is de Energie Prestatie Coëfficiënt?

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) drukt uit hoe zuinig uw woning is. De waarde geeft aan hoeveel energie er wordt verbruikt om het huis te verwarmen en verlichten. Hoe lager het getal, hoe zuiniger uw woning is. Voor een groenverklaring moet de waarde lager zijn dan 0,26.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee