Het verduurzamen van de woning

Tips & vragen

Als je je woning wilt verduurzamen is het niet altijd nodig om het hele huis te renoveren. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende om besparingen te realiseren. Wij zetten de populairste manieren om je woning te verduurzamen op een rij. Daarnaast bekijken we ook de opties voor de financiering hiervan d.m.v een extra hypotheek- of een hypotheek verhogen voor verduurzaming.

1. Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Er zijn verschillende manieren om een huis te verduurzamen. De meest voorkomende staan hieronder uiteengezet samen met de gemiddelde kosten en gemiddelde besparing. Dit kan uiteraard per huis verschillen.

Spouwmuur isoleren

 • Besparing: tussen de €310,- en €820,-
 • Eenmalige kosten: tussen de €1200,- en €3250,-

Dit is een van de makkelijkste manieren om jouw woning te verduurzamen. Het is een relatief kleine verbouwing en geeft weinig rotzooi. Een huis verliest al snel 20% aan energie via de muren. Sinds september 2019 krijg je ook een subsidie van ongeveer 30% van de kosten. Een van de voorwaarde is wel dat je minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen uitvoert.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Zonnepanelen

 • Besparing: ~ €900 per jaar
 • Eenmalige kosten (10 panelen): ~ €4200

Als je kiest voor zonnepanelen is het belangrijk om te weten hoeveel energie je nodig hebt, dan kan je uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 5-8 jaar. Het is slim om hier een berekening voor te laten doen.

Warmtepomp

 • Besparing: tussen de €180,- en €320,- per jaar
 • Eenmalige kosten: tussen de €4000,- en €16.000,-

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. De meest voordelige vorm is een hybride warmtepomp, omdat je niet direct alle radiatoren moet vervangen. Er zijn ook nog een hoop subsidies voor de warmtepomp, hoeveel dit is hangt af van de soort warmtepomp. Dit kan oplopen tot 40% van de aanschafkosten.

Isoleren schuin dak

 • Besparing: tussen de €400,- en €600,- per jaar
 • Eenmalige kosten: tussen de €2000,- en €4000,- per jaar

Het isoleren van een dak is vergelijkbaar met het isoleren van de muren van een woning. Als het huidige dak betimmerd is, brengt het meer uitdagingen met zich mee en zal er meer tijd in gaan zitten.

HR++ glas

 • Besparing: tussen de €200,- en €730,- per jaar
 • Eenmalige kosten: ~3100 euro

HR++ glas is nog beter dan dubbel glas. Het grote verschil tussen de besparing zit hem in of je nu nog enkel of al dubbel glas hebt. Bij enkel glas is de besparing uiteraard vele malen hoger dan als je dubbel glas vervangt voor HR++.

Vloer isoleren

 • Besparing: tussen de €250,- en €750,- per jaar
 • Eenmalige kosten: tussen de €1.750,- en €3.400 (als je het uitbesteedt)

Het effect van de vloer isoleren is beperkter, maar zeker de moeite met de huidige gas prijzen.

Makkelijk uw huis verduurzamen

2. Huis verduurzamen hypotheek

Met een verduurzaam hypotheek kun je je huis verduurzamen door een extra hypotheek af te sluiten. Deze hypotheek kan tot 106% van de waarde van je woning bedragen, in plaats van de gebruikelijke 100% zonder energiezuinige maatregelen.

Als je geld leent van de bank voor verduurzaming van je huis, wordt dit vaak gestort in een bouwdepot. Je moet dan aantonen dat het geld daadwerkelijk wordt gebruikt voor het verduurzamen van je woning. Een verduurzaam hypotheek kan ook betekenen dat je je huidige hypotheek kunt verhogen voor verduurzaming van je huis.

Hypotheek verhogen voor verduurzaming

Als je een huis koopt dat al energiezuinig is, kun je vaak ook een hogere hypotheek krijgen. Dit geldt in de volgende gevallen:

 • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ afgegeven voor 1 januari 2015 of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6. Of een geldig energielabel (ten minste A+++) afgegeven na 1 januari 2022 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
 • Betreft het een nul op de meter woning? En is er een energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen. Als het gaat om een woning met ECP0 of lager zonder energieprestatiegarantie kun je maximaal € 15.000 extra te lenen.

3. Subsidie verduurzamen woning

Als je van plan bent een woning te verduurzamen kun je in aanmerking komen voor een subsidie. De overheid heeft hiervoor de investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Hiervoor is het van belang dat je eigenaar bent van de woning en deze ook gebruikt als hoofdverblijf.

Via de volgende link is het mogelijk, afhankelijk van welke energiebesparende maatregelen, de subsidie te berekenen en/of aan te vragen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) | RVO.nl | Rijksdienst

4. Krijg ik bij een duurzaam huis ook rentekorting?

Krijg je ook rentekorting op het moment dat je een duurzaam huis gaat kopen? Dat is zeker mogelijk bij verschillende hypotheekverstrekkers. Ook als je later het huis energiezuiniger maakt en het energielabel omhoog gaat kun je in aanmerking komen voor rentekorting. In het laatste geval kan je gebruik maken van subsidie op het verduurzamen van een woning.

Er zijn verschillende banken die rentekorting aanbieden bij een energiezuinige woning. Dit zijn onder andere: Rabobank, Vista Hypotheken, ABN AMRO en Triodos Bank.

5. Veelgestelde vragen

Wat is een energielabel?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een indicatief energielabel gekregen. De zuinigste huizen hebben energielabel A. De minst energiezuinige woningen kregen energielabel G. Het doel is om eigenaren bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken en om mensen aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen. Ook hebben potentiële kopers dankzij het label een indicatie van de toekomstige energierekeningen.

Wat is een groenverklaring?

Voor sommige hypotheken heeft u een groenverklaring nodig. Deze verklaring wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland. Via www.registergroenverklaringen.nl kunt u kijken of uw woning in aanmerking komt voor een groenverklaring. De eisen van de groenverklaring zijn opgesteld met oog op de doelstelling om vanaf 2024 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal op te leveren.

Wat is de Energie Prestatie Coëfficiënt?

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) drukt uit hoe zuinig uw woning is. De waarde geeft aan hoeveel energie er wordt verbruikt om het huis te verwarmen en verlichten. Hoe lager het getal, hoe zuiniger uw woning is. Voor een groenverklaring moet de waarde lager zijn dan 0,26.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee