Beoordeel deze pagina
8,8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Afsluitprovisie aftrekbaar

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

In het verleden betaalde u afsluitprovisie om een hypotheek af te sluiten, tegenwoordig spreken we van kosten voor een hypotheekadvies. In dit geval noemen we dit echter afsluitprovisie, om het zo duidelijk mogelijk te houden.

Is de betaalde afsluitprovisie aftrekbaar?

De afsluitprovisie die u betaalt is aftrekbaar, wat betekent dat u hier fiscaal voordelig gebruik van kunt maken. U betaalt de provisie om uw hypotheek af te kunnen sluiten, waarmee u zorgt voor de financiering van uw woning. De aftrekbaarheid geldt alleen voor de eerste woning die u financiert, door gebruik te maken van de hypotheeklening.

Zowel de afsluitprovisie als de rente aftrekken

Kunt u de afsluitprovisie niet uit eigen zak betalen, of wilt u maximaal gebruik maken van de fiscale voordelen? U kunt de afsluitprovisie zelf aftrekken van uw belastbaar inkomen, maar dit geldt vervolgens ook over de rente die u betaalt over dit deel van de hypotheek. Betaalt u bijvoorbeeld €2.500 afsluitprovisie en besluit u dit mee te nemen in de hypotheek om de woning te financieren? Dan kunt u dit bedrag eenmalig opvoeren als extra aftrekpost, om vervolgens de hypotheekrente over het totale bedrag af te trekken.

Hypotheek oversluiten en afsluitprovisie

Wilt u uw hypotheek oversluiten en betaalt u op die manier opnieuw de afsluitprovisie, omdat u gebruik maakte van een hypotheekadvies? Dan is de provisie opnieuw aftrekbaar, mits u de hypotheek volledig gebruikt om uw eigen woning te financieren. Indien er sprake is van een boeterente of een andere lening die u mee wilt nemen in de hypotheek is dat deel van de hypotheeklening niet aftrekbaar. In dat geval dient u naar rato te berekenen welk deel van de lening aftrekbaar is. De afsluitprovisie is aftrekbaar, mits u de lening gebruikt om uw eerste eigen woning te financieren.

Financieringskosten bij een verhuizing

Heeft u op dit moment al een koopwoning en wilt u gaan verhuizen? Dan krijgt u te maken met financieringskosten, die flink in de papieren kunnen lopen. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om de rente over deze kosten af te trekken, indien u ze betaalt uit de hypotheek. De afsluitprovisie is dus wel gewoon aftrekbaar, maar een hypotheekadviseur kan u precies uitleggen welke rente dat niet is. Op die manier krijgt u een goed beeld van de fiscale mogelijkheden, om maximaal te profiteren van de aftrekbaarheid die er beschikbaar is ten opzichte van uw belastbaar inkomen.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?