Beoordeel deze pagina
7/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

BKR registratie

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wat is het BKR?

BKR staat voor "Bureau Krediet Registratie", dit is een centrale instantie die alle leningen in Nederland registreert. Als u een krediet of hypotheek afsluit wordt dit bij deze instantie geregistreerd.

Let op: een registratie bij het BKR betekend niet dat u geen hypotheek kunt afsluiten! Dit kan wel het geval zijn indien het een zogenaamde "negatieve" registratie betreft, oftewel een registratie van een betalingsachterstand. U kunt meer informatie vinden over de gevolgen van een betalingsachterstand in dit artikel.

BKR Registratie

Kan ik een hypotheek afsluiten ondanks mijn BKR codering?

Heeft u een BKR codering en bent u benieuwd of u ondanks dit toch een hypotheek af kunt sluiten? Het BKR staat voor het Bureau Krediet Registratie, de instelling in Nederland die kredieten van consumenten bijhoudt. Sluit u een krediet af, of vraagt u een creditcard aan? Dan maakt het BKR hier een registratie van. Ook op het moment dat u een abonnement voor uw mobiele telefoon afsluit is de kans groot dat u een BKR codering krijgt.

Neutrale BKR registratie en uw hypotheek

De BKR codering heeft niet automatisch gevolgen voor uw hypotheek, het gaat in eerste instantie immers om een neutrale notering. Er staat vermeld dat u een krediet of een abonnement heeft, maar daarmee houdt het op. De bank zal uw BKR-gegevens opvragen, om een beeld te krijgen van uw financiële positie. Heeft u al een krediet lopen? Houd er rekening mee dat de bank bepaalt hoe de hypotheek past binnen het totale plaatje van inkomsten en uitgaven. Des te meer krediet u al heeft, des te minder goed het mogelijk is om een (hoge) hypotheek af te sluiten.

Achterstandscodering bij het BKR

Heeft u een achterstand opgelopen op de betaling van een krediet? Dan is de kans groot dat u een A-codering heeft bij het BKR, een codering voor een achterstand. Het kan gaan om een A1, A2, A3 of A4 codering, of een H-codering op het moment dat de betalingsachterstand is hersteld. Houd er rekening mee dat u in combinatie met een A-codering doorgaans geen hypotheek af kunt sluiten, de bank vindt het risico dan te groot. Heeft u de achterstand hersteld? Het BKR houdt deze gegevens nog 5 jaar in het systeem, waardoor het ook dan nog lastig kan zijn om een hypotheek af te sluiten.

Verklaring voor uw achterstandscodering

Heeft u een goede verklaring voor uw A-codering bij het BKR, lag het niet (volledig) aan u of heeft u nu alles goed op de rails? De bewijsplicht ligt in dat geval bij u, u dient de bank zelf te overtuigen van het feit dat u voldoende kredietwaardig bent voor de hypotheek. Biedt u de bank voldoende zekerheid? Dan is het ondanks een negatieve BKR-codering mogelijk om een hypotheek af te sluiten, maar houd er rekening mee dat de meeste banken hier niet zomaar in mee zullen gaan.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?