Beoordeel deze pagina
8/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

BKR registratie

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 2 juni 2020
Bijgewerkt op dinsdag 16 juni 2020

BKR staat voor "Bureau Krediet Registratie", dit is een centrale instantie die alle leningen in Nederland registreert. Als u een krediet of hypotheek afsluit wordt dit bij deze instantie geregistreerd.

Snel naar:


Let op: een registratie bij het BKR betekent niet dat u geen hypotheek kunt afsluiten! Dit kan wel het geval zijn indien het een zogenaamde "negatieve" registratie betreft, oftewel een registratie van een betalingsachterstand. U kunt meer informatie vinden over de gevolgen van een betalingsachterstand in dit artikel.

BKR Registratie

Wanneer staat u geregistreerd bij het BKR?

Als u een krediet heeft vanaf €250, bijvoorbeeld voor een kredietlimiet betaalrekening, creditcard of doorlopend krediet, staat u geregistreerd bij het BKR. Ook een ander contract met een financiële verplichting zoals een telefoonabonnement waarbij u uw telefoon afbetaalt of een uitgestelde betaling, betekent een BKR-registratie. Een betalingsachterstand bij de volgende instanties leidt NIET tot een BKR-registratie:

  • Belastingdienst
  • Energieleveranciers
  • Woningcorporaties
  • Zorgverzekeraars

Ook een studieschuld of een hypotheek (zonder betalingsachterstand) leidt NIET tot een BKR-registratie.

Soorten BKR-registraties

Een BKR-registratie kan positief of negatief zijn. In het geval van een positieve registratie heeft dit geen invloed op uw hypotheekaanvraag. Bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen krijgt u echter een negatieve BKR-registratie.

Een A-codering, voor achterstand, betekent dat u een betalingsverplichting niet bent nagekomen of wellicht al vaker niet bent nagekomen. Met deze registratie zult u waarschijnlijk moeite hebben met het aanvragen van een hypotheek. De H-codering staat voor herstelde codering en u krijgt deze registratie als de betalingsachterstand is hersteld. Pas 5 jaar na herstel van de betalingsachterstand verdwijnt de registratie volledig. Soms is het mogelijk met een H-codering een lening te krijgen. Bij zwaardere coderingen, bijvoorbeeld bij oplopende schuld, is het onmogelijk een hypotheek af te sluiten tot de registratie verdwijnt.

Kan ik een hypotheek afsluiten ondanks mijn BKR codering?

Het hangt van de codering af of u een hypotheek af kunt sluiten. Ook is het afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Een positieve BKR-registratie levert u geen problemen op bij de aanvraag van een hypotheek. Een A-codering is vaak een reden voor de hypotheekverstrekker om uw aanvraag te weigeren. Bij een H-codering zijn sommige hypotheekverstrekkers echter bereid om uw hypotheekaanvraag te overwegen.

Positieve BKR registratie en uw hypotheek

De BKR-codering heeft niet automatisch gevolgen voor uw hypotheek, het gaat in eerste instantie immers om een positieve notering. Er staat vermeld dat u een krediet of een abonnement heeft, maar daarmee houdt het op. De bank zal uw BKR-gegevens opvragen om een beeld te krijgen van uw financiële positie. Heeft u al een krediet lopen? Houd er rekening mee dat de bank bepaalt hoe de hypotheek past binnen het totale plaatje van inkomsten en uitgaven. Hoe meer krediet u al heeft, des te moeilijker het is om een (hoge) hypotheek af te sluiten.

Verklaring voor uw achterstandscodering

Heeft u een goede verklaring voor uw A-codering bij het BKR, lag het niet (volledig) aan u of heeft u nu alles goed op de rails? De bewijsplicht ligt in dat geval bij u. U dient de bank zelf te overtuigen van het feit dat u voldoende kredietwaardig bent voor de hypotheek. Biedt u de bank voldoende zekerheid? Dan zou het ondanks een negatieve BKR-codering wellicht mogelijk kunnen zijn een hypotheek af te sluiten, maar houd er rekening mee dat de meeste banken hier niet zomaar in mee zullen gaan.

Uw BKR registratie opvragen

Via de website van het BKR kunt u uw eigen kredietgegevens digitaal opvragen. U ziet dan een overzicht van de uitstaande en van de afbetaalde leningen en of u betalingsachterstanden heeft of in het verleden heeft gehad.

Het is ook mogelijk in te zien of u geregistreerd staat in een extern register in het beheer van BKR. Dit zijn registers om criminaliteit tegen te gaan en zijn in het beheer van BKR vanwege fraudepreventie en identiteitsverificatie. Als u de gegevens van een overleden persoon op wil vragen, kan dit alleen via post met extra controles en documenten.

Veelgestelde vragen

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie houdt een registratie in van een krediet of hypotheek die u heeft afgesloten.

Wanneer krijg ik een BKR-registratie?

U krijgt een BKR-registratie bij het afsluiten van een krediet voor meer dan €250 of een telefoonabonnement met afbetaling. Ook bij een betalingsachterstand krijgt u een BKR-codering.

Wat voor registraties zijn er?

Voor gewone kredieten krijgt u een positieve BKR-registratie. Als u een betalingsachterstand oploopt krijgt u een A-codering. Als deze hersteld is wordt u met een H-codering geregistreerd.

Kan ik een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie?

Met een positieve BKR-registratie kunt u zonder problemen een hypotheek afsluiten. Met een A of een H-codering is het echter goed mogelijk dat de hypotheekverstrekker uw aanvraag weigert. Als u een goede reden heeft voor de achterstand, moet u dit zelf bewijzen aan de hypotheekverstrekker.

Kan ik mijn kredietgegevens inzien?

Het is mogelijk uw gegevens met betrekking tot uitstaande en afbetaalde leningen op te vragen. Ook kunt u hier betalingsachterstanden zien en eventuele registratie bij externe registers.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?