Beoordeel deze pagina
8/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

BKR registratie

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

BKR staat voor "Bureau Krediet Registratie", dit is een centrale instantie die alle leningen in Nederland registreert. Als je een krediet of hypotheek afsluit wordt dit bij deze instantie geregistreerd. Lees je op deze pagina in over wat een BKR registratie voor jou betekent wanneer je een hypotheek wilt afsluiten.

Let op:

Een registratie bij het BKR betekent niet dat je geen hypotheek kunt afsluiten! Dit kan wel het geval zijn indien het een zogenaamde "negatieve" registratie betreft, oftewel een registratie van een betalingsachterstand. je kunt meer informatie vinden over de gevolgen van een betalingsachterstand in dit artikel.

1. Wanneer sta je geregistreerd bij het BKR?

Als je een krediet hebt vanaf €250, bijvoorbeeld voor een kredietlimiet betaalrekening, creditcard of doorlopend krediet, sta je geregistreerd bij het BKR. Ook een ander contract met een financiële verplichting zoals een telefoonabonnement waarbij je jouw telefoon afbetaalt of een uitgestelde betaling, betekent een BKR-registratie. Een betalingsachterstand bij de volgende instanties leidt NIET tot een BKR-registratie:

  • Belastingdienst
  • Energieleveranciers
  • Woningcorporaties
  • Zorgverzekeraars
Tip afbeelding
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

Ook een studieschuld of een hypotheek (zonder betalingsachterstand) leidt NIET tot een BKR-registratie.

2. Soorten BKR-registraties

Een BKR-registratie kan positief of negatief zijn. In het geval van een positieve registratie heeft dit geen invloed op je hypotheekaanvraag. Bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen krijg je echter een negatieve BKR-registratie.

BKR registratie hypotheek

Een A-codering, voor achterstand, betekent dat je een betalingsverplichting niet bent nagekomen of wellicht al vaker niet bent nagekomen. Met deze registratie zul je waarschijnlijk moeite hebben met het aanvragen van een hypotheek. De H-codering staat voor herstelde codering en je krijgt deze registratie als de betalingsachterstand is hersteld. Pas 5 jaar na herstel van de betalingsachterstand verdwijnt de registratie volledig. Soms is het mogelijk met een H-codering een lening te krijgen. Bij zwaardere coderingen, bijvoorbeeld bij oplopende schuld, is het onmogelijk een hypotheek af te sluiten tot de registratie verdwijnt.

3. Kan ik een hypotheek afsluiten ondanks mijn BKR codering?

Het hangt van de codering af of je een hypotheek af kunt sluiten. Ook is het afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Een positieve BKR registratie levert je geen problemen op bij de aanvraag van een hypotheek. Een A-codering is vaak een reden voor de hypotheekverstrekker om je aanvraag te weigeren. Bij een H-codering zijn sommige hypotheekverstrekkers echter bereid om je hypotheekaanvraag te overwegen.

3.1 Positieve BKR registratie en je hypotheek

De BKR codering heeft niet automatisch gevolgen voor je hypotheek, het gaat in eerste instantie immers om een positieve notering. Er staat vermeld dat je een krediet of een abonnement hebt, maar daarmee houdt het op. De bank zal je BKR-gegevens opvragen om een beeld te krijgen van je financiële positie. Heb je al een krediet lopen? Houd er rekening mee dat de bank bepaalt hoe de hypotheek past binnen het totale plaatje van inkomsten en uitgaven. Hoe meer krediet je al hebt, des te moeilijker het is om een (hoge) hypotheek af te sluiten.

Hypotheek adviesgesprek
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

4. Verklaring voor je achterstandscodering

Heb je een goede verklaring voor je A-codering bij het BKR, lag het niet (volledig) aan jou of heb je nu alles goed op de rails? De bewijsplicht ligt in dat geval bij jou. Je dient de bank zelf te overtuigen van het feit dat je voldoende kredietwaardig bent voor de hypotheek. Biedt je de bank voldoende zekerheid? Dan zou het ondanks een negatieve BKR codering wellicht mogelijk kunnen zijn een hypotheek af te sluiten. Houdt er wel rekening mee dat de meeste banken hier niet zomaar in mee zullen gaan.

4.1 Je BKR registratie opvragen

Via de website van stichting BKR kun je jouw eigen kredietgegevens digitaal opvragen. Je ziet dan een overzicht van de uitstaande en van de afbetaalde leningen en of je betalingsachterstanden hebt of in het verleden hebt gehad.

Het is ook mogelijk in te zien of je geregistreerd staat in een extern register in het beheer van BKR. Dit zijn registers om criminaliteit tegen te gaan en zijn in het beheer van BKR vanwege fraudepreventie en identiteitsverificatie. Als je de gegevens van een overleden persoon op wil vragen, kan dit alleen via post met extra controles en documenten.

5. Veelgestelde vragen

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is een notering van van een krediet of hypotheek die je hebt afgesloten.

Wanneer krijg ik een BKR-registratie?

Je krijgt een BKR-registratie bij het afsluiten van een krediet voor meer dan €250 of een telefoonabonnement met afbetaling. Ook bij een betalingsachterstand krijg je een BKR-codering.

Wat voor BKR-coderingen zijn er?

Voor gewone kredieten krijg je een positieve BKR-registratie. Als je een betalingsachterstand oploopt krijg je een A-codering. Als deze hersteld is wordt je met een H-codering geregistreerd.

Kan ik een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie?

Met een positieve BKR-registratie kun je zonder problemen een hypotheek afsluiten. Met een A of een H-codering is het echter goed mogelijk dat de hypotheekverstrekker je aanvraag weigert. Als je een goede reden voor de betalingsachterstand hebt, moet je dit zelf bewijzen aan de hypotheekverstrekker.

Kan ik mijn kredietgegevens inzien?

Het is mogelijk je gegevens met betrekking tot uitstaande en afbetaalde leningen op te vragen. Ook kun je hier betalingsachterstanden zien en eventuele registratie bij externe registers.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?