Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Studieschuld en hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Steeds meer starters op de woningmarkt zullen de komende jaren te maken hebben met een studieschuld. Het is van belang te weten wat de mogelijkheden zijn voor het aanvragen van een hypotheek met een studieschuld. Hier leest u meer over de invloed van de studieschuld op uw maximale hypotheek en andere informatie over een hypotheek aanvragen met een studieschuld.

Snel naar:


Wat is een studieschuld?

Sinds de prestatiebeurs is afgeschaft, hebben vrijwel alle studenten te maken met een studieschuld als ze klaar zijn met hun opleiding. Dit is het bedrag dat ze tijdens hun studie geleend hebben van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit bedrag moet u twee jaar na afronding van de studie terug beginnen te betalen als u een baan heeft. Aangezien deze schuld dus maandlasten met zich meebrengt, heeft het invloed op uw hypotheekaanvraag.

Maximale hypotheek met studieschuld

Er zijn echter wel mogelijkheden voor een hypotheek met een studieschuld. Het bedrag dat u maximaal kan lenen zal echter iets lager uitvallen dan als u geen studieschuld heeft. Als u een lening heeft van voor 1 september 2015 wordt er een maandelijkse last van 0,75% gerekend. Met een lening van hierna is de last 0,45%. Deze percentages zijn van het startbedrag van uw studieschuld en de maandlast wordt dus niet aangepast naarmate de schuld minder wordt. Over het algemeen wordt het bedrag aan studieschuld afgetrokken van uw inkomen op basis waarvan uw maximale hypotheek berekend wordt.

BKR-registratie en meldplicht

Uw studieschuld staat, in tegenstelling tot uw andere schulden, niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het is dus niet mogelijk voor de hypotheekverstrekker om na te gaan of u een studieschuld heeft. Dit is aan u om te vertellen tijdens het adviesgesprek. Door dit toch te vermelden weet u zeker dat u niet met te hoge hypotheeklasten komt te zitten door een te hoge lening. Daarnaast bent u bovendien verplicht om dit te melden bij de hypotheekverstrekker ondanks dat deze het niet kon controleren.

Hypotheek met studieschuld en NHG

U kunt ook als u een studieschuld heeft, een hypotheek afsluiten met NHG. Hierdoor is het mogelijk om een hogere hypotheeklening te ontvangen omdat de bank garantie heeft dat de lening ook in het geval van een restschuld wordt terugbetaald. Als u een hypotheek afsluit met NHG is het echter wel van belang dat u de studieschuld vermeldt. Als u de woning moet verkopen met restschuld en u blijkt dan een studieschuld te hebben die u heeft verzwegen, wordt de restschuld niet betaald.

Oorspronkelijke studieschuld

Zoals hierboven vermeld, worden uw maandlasten uit de studieschuld berekend op basis van het oorspronkelijke bedrag aan schuld. Dus ook als u al bezig bent met aflossen, wordt dit bedrag aangehouden om uw maximale hypotheek te berekenen.

Er is wel een manier om dit bedrag te verlagen namelijk door eenmalig een extra aflossing te doen. Hierdoor wordt uw studieschuld opnieuw berekend door DUO en gaat het bedrag omlaag. Hierdoor heeft u dus een lager bedrag aan schuld wat weer zorgt voor lagere maandlasten en wellicht een hogere hypotheek.

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik een studieschuld?

U heeft een studieschuld als u tijdens uw studententijd van de overheid maandelijks een bedrag heeft geleend. Dit kan volgens het stelsel van voor 1 september 2015 of erna.

Kan ik een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Ja maar de maandlasten die u heeft uit de schuld zorgen ervoor dat de hypotheek lager uit zal vallen.

Wat voor invloed heeft de studieschuld op mijn maximale hypotheek?

Als u een schuld heeft van voor 1 september 2015 wordt er een maandelijkse last van 0,75% gerekend, daarna wordt het voor 0,45% gerekend.

Ben ik verplicht te melden dat ik een studieschuld heb?

Ja u bent hiertoe verplicht. De hypotheekverstrekker kan het niet controleren maar het is beter om het te melden zodat u de maandlasten kunt opbrengen.

Als ik al heb afgelost op mijn studieschuld, telt het dan minder zwaar mee?

Voor het berekenen van de hypotheek wordt het oorspronkelijke bedrag aan studieschuld gebruikt. Alleen als u extra aflost, wordt dit bedrag aangepast.

Kan ik een hypotheek afsluiten met NHG als ik een studieschuld heb?

Ja, maar u moet wel uw studieschuld gemeld hebben bij de hypotheekverstrekker. Als u uw huis met restschuld verkoopt, wordt dit niet door NHG betaald als u uw studieschuld heeft verzwegen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?