Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Pensioen

Hypotheek berekenen pensioen

Nadert u de pensioengerechtigde leeftijd of bent u al met pensioen en wilt u de maximale hypotheek berekenen tijdens uw pensioen? De maximale hypotheek die u kunt afsluiten hangt af van het inkomen dat u verdient. U dient uit te gaan van uw bruto inkomen, maar u moet ook rekening houden met eventuele veranderingen in de nabije toekomst zoals een naderend pensioen.

Als u met pensioen gaat is de kans groot dat uw inkomen vanaf dat moment zal dalen. Veel hypotheekverstrekkers gaan vanaf een bepaalde leeftijd uit van het inkomen dat u na het pensioen nog zal ontvangen voor het berekenen van uw hypotheek in plaats van uw huidige jaarinkomen. U kunt zelf berekenen hoeveel uw maximale hypotheek zal zijn na uw pensioen.

Doe nu de berekening!

Hypotheek berekenen tijdens pensioen

Snel naar:


Maandlasten na pensioen betalen

U kunt uw hypotheek berekenen voor uw pensioen om ervoor te zorgen dat u ook na het bereiken van de AOW-leeftijd voldoende financiële middelen heeft om de maandlasten te blijven betalen. Dit is met name van belang op het moment dat de looptijd van 30 jaar van uw hypotheek tot na uw AOW-leeftijd door zal lopen.

Bent u nu bijvoorbeeld 55 jaar? Dan zal een nieuwe hypotheek met een looptijd van 30 jaar doorlopen tot u 85 bent. Dit betekent dat u 20 jaar lang de maandlasten moet betalen van een AOW-uitkering, eventueel aangevuld met uw pensioen.

Pensioenvoorziening

Of u de mogelijkheid heeft een eigen woning te kopen met een hypotheek hangt in dat geval af van uw pensioenvoorziening. Ontvangt u alleen een AOW-uitkering, of kunt u gebruik maken van een ouderdomspensioen naast een uitkering? Het is van belang om uw totale bruto inkomen uit de pensioenvoorziening bij elkaar op te tellen. U kunt uw hypotheek berekenen tijdens uw pensioen door uit te gaan van dit bedrag, zodat u de maandlasten kunt blijven betalen.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Ook benieuwd hoeveel hypotheek u precies kunt krijgen, dan gaat u naar onze pagina 'hoeveel hypotheek kan ik krijgen'. Op deze pagina kunt u uw hypotheek bepalen met een speciale berekening die wij voor u maken.

Verzilverhypotheek

Als aanvulling op het pensioen kan ook gebruik worden gemaakt van een verzilverhypotheek of opeethypotheek. Dit zijn hypotheekvormen waarbij de overwaarde van het huis kan worden opgenomen. Dit is mogelijk als op een gegeven moment de waarde van uw huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Dit bedrag kan worden opgenomen als aanvulling op het pensioen. Deze hypotheek kan vaak pas worden afgesloten als u 60+ bent.

Maximale hypotheek berekenen voor bij het pensioen

U kunt online de maximale hypotheek berekenen, zodat u een beeld krijgt van wat er op termijn mogelijk is. Bereikt u binnenkort de AOW-leeftijd en wilt u in uw woning blijven wonen, waarop nog een flinke hypotheek rust? Zorg er dan voor dat u voldoende inkomen blijft houden of dat u extra aflossingen doet.

Op het moment dat u de hypotheek verlengt of een nieuwe hypotheek afsluit bestaat de kans dat u geen hypotheekrenteaftrek meer toe kunt passen. Voorkom dat u de woning dient te verkopen, door op tijd af te lossen of voor voldoende inkomen te zorgen tijdens uw pensioen.

Hypotheek gepensioneerde

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?