Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Pensioen

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Hypotheek berekenen pensioen

Nadert u de pensioengerechtigde leeftijd of bent u al met pensioen en wilt u de maximale hypotheek berekenen tijdens uw pensioen? De maximale hypotheek die u kunt afsluiten hangt af van het inkomen dat u verdient. U dient uit te gaan van uw bruto inkomen, maar u moet ook rekening houden met eventuele veranderingen in de nabije toekomst zoals een naderend pensioen.

Tien jaar voordat de pensioendatum in gaat, gaan hypotheekverstrekkers uit van het pensioeninkomen voor het berekenen van de maximale hypotheek. Het pensioeninkomen bestaat uit AOW, werkgeverspensioen en eigen getroffen voorzieningen (denk aan levensverzekering of eigen middelen).

Snel naar:


Maandlasten na pensioen betalen

U kunt uw hypotheek berekenen voor uw pensioen om ervoor te zorgen dat u ook na het bereiken van de AOW-leeftijd voldoende financiële middelen heeft om de maandlasten te blijven betalen. Dit is met name van belang op het moment dat de looptijd van 30 jaar van uw hypotheek tot na uw AOW-leeftijd door zal lopen.

Bent u nu bijvoorbeeld 55 jaar? Dan zal een nieuwe hypotheek met een looptijd van 30 jaar doorlopen tot u 85 bent. Dit betekent dat u 20 jaar lang de maandlasten moet betalen van een AOW-uitkering, eventueel aangevuld met uw pensioen.

Pensioenvoorziening

Of u de mogelijkheid heeft een eigen woning te kopen met een hypotheek hangt in dat geval af van uw pensioenvoorziening. Ontvangt u alleen een AOW-uitkering, of kunt u gebruik maken van een ouderdomspensioen naast een uitkering? Het is van belang om uw totale bruto inkomen uit de pensioenvoorziening bij elkaar op te tellen. U kunt uw hypotheek berekenen tijdens uw pensioen door uit te gaan van dit bedrag, zodat u de maandlasten kunt blijven betalen.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Ook benieuwd hoeveel hypotheek u precies kunt krijgen, dan gaat u naar onze pagina 'hoeveel hypotheek kan ik krijgen'. Op deze pagina kunt u uw hypotheek bepalen met een speciale berekening die wij voor u maken.

Verzilverhypotheek

Als aanvulling op het pensioen kan ook gebruik worden gemaakt van een verzilverhypotheek of opeethypotheek. Dit zijn hypotheekvormen waarbij de overwaarde van het huis kan worden opgenomen. Dit is mogelijk als op een gegeven moment de waarde van uw huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Dit bedrag kan worden opgenomen als aanvulling op het pensioen. Deze hypotheek kan vaak pas worden afgesloten als u 60+ bent.

Maximale hypotheek berekenen voor bij het pensioen

U kunt online de maximale hypotheek berekenen, zodat u een beeld krijgt van wat er op termijn mogelijk is. Bereikt u binnenkort de AOW-leeftijd en wilt u in uw woning blijven wonen, waarop nog een flinke hypotheek rust? Zorg er dan voor dat u voldoende inkomen blijft houden of dat u extra aflossingen doet.

Op het moment dat u de hypotheek verlengt of een nieuwe hypotheek afsluit bestaat de kans dat u geen hypotheekrenteaftrek meer toe kunt passen. Voorkom dat u de woning dient te verkopen, door op tijd af te lossen of voor voldoende inkomen te zorgen tijdens uw pensioen.

Hypotheek gepensioneerde

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?