Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Opeethypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Als u een eigen woning bezit heeft u in feite een groot kapitaal. Via een opeethypotheek kan de woningwaarde liquide worden. Weet u niet wat dat allemaal precies inhoudt? Leest u dan vooral verder om dit te ontdekken.

Snel naar:

Wat is een Opeethypotheek?

Om een opeethypotheek in één zin uit te leggen: u leent een bepaalde hoeveelheid geld die u naar eigen wensen kunt besteden op basis van de overwaarde van uw woning. Aangezien u na verloop van tijd uw hypotheek deels hebt afbetaald, bestaat de kans dat de waarde van uw huis op een gegeven moment hoger is dan het resterende bedrag van de hypotheek, dit heet overwaarde. Een deel van dit bedrag, de waarde van uw huis min de resterende hypotheekschuld, kunt u opnemen met het huis als onderpand terwijl u nog in het huis woont. De hoogte van de lening kunt u met uw hypotheekadviseur bespreken. Hierbij moet u voornamelijk rekening houden met de overwaarde van uw huis en uw leeftijd.

De opeethypotheek wordt door sommige hypotheekverstrekkers aangeboden als verzilverhypotheek. Deze hypotheken zijn verder vergelijkbaar in voorwaarden en voordeel maar let erop dat banken verschillende termen hanteren voor deze hypotheek.


"De Florius Opeethypotheek heeft ons super geholpen, nu kunnen we heerlijk van ons pensioen genieten."
- Klaas en Lenie

De kosten

Omdat een opeethypotheek in feite een lening is, betaalt u er rente over. Omdat uw huis als onderpand gebruikt wordt, is deze rente relatief laag. Het is ook mogelijk om de rente bij de lening op te tellen. Dit maakt de schuld echter hoger.

In de meeste gevallen moet u 60+ zijn om een dergelijke hypotheek af te kunnen sluiten. Veel mensen doen dit als aanvulling op hun pensioen. Zoals eerder genoemd, is ook de waarde van uw huis belangrijk. Hoe meer uw huis waard is, hoe groter de kans is dat u een hoger bedrag (per maand) uitgekeerd kunt krijgen. Bij de opeethypotheek moet u echter wel rekening houden met het einde van het contract. Wanneer de periode van uitbetalingen beëindigd is, door het persoonlijk te eindigen of door een sterfgeval, moet het volledige bedrag dat eerder uitgekeerd is samen met de rente worden betaald. Dit kan soms een zware last zijn voor een oudere die enkel zijn of haar pensioen heeft als inkomen, of voor nabestaanden die dit bedrag moeten afbetalen.

Wat zijn de voordelen van een opeethypotheek/verzilverhypotheek?

  • De hypotheek maakt uw overwaarde liquide. Op deze manier heeft u meer bestedingsruimte.
  • U kunt uw hypotheek ermee betalen. Op deze manier dalen uw vaste lasten. Dit is ideaal als u onvoldoende inkomen heeft.

Wat zijn de nadelen van een opeethypotheek/verzilverhypotheek?

Zoals iedere lening neemt ook deze hypotheek risico's met zich mee. Het kan een voordelige en slimme keuze zijn, maar u moet wel rekening kunnen houden met deze risico's:

  • De waarde van uw huis kan met de tijd minder worden. Als uw overwaarde minder wordt, heeft dit invloed op uw lening. Het maximale bedrag dat u kunt lenen heeft namelijk alles met de waarde van uw woning te maken. Als u de grens van uw hypotheek behaald heeft, heeft u daarom geen inkomen meer en zult u eventueel uw woning moeten verkopen. Dit is natuurlijk het ergste geval, maar wel een mogelijkheid waar rekening mee moet worden gehouden.
  • Het kan ook zo zijn dat de rente van uw lening stijgt. Ook in dit geval behaalt u eerder de maximumgrens, waardoor u uiteindelijk zonder inkomen kunt komen te zitten. Kortom: de minpunten van dit soort leningen hebben te maken met het feit dat het een lening is. Een lening is niet oneindig of levenslang. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van het feit dat u vroeg of laat alles zult moeten terugbetalen.

Wilt u een opeethypotheek afsluiten?

Er zijn verschillende banken die de optie van een opeethypotheek aanbieden, wat vooral voor gepensioneerden een goede oplossing kan bieden. Als u benieuwd bent, kunt u langs bij Rabobank, Florius of SNS, soms onder de naam ‘verzilverhypotheek’. Deze bieden dit aan.

Doe de berekening ontdek hoeveel overwaarde u kunt opnemen.

Overwaarde opnemen berekenen

Een voorbeeld van de opeethypotheek

Om u een duidelijker beeld te geven wat het nou eigenlijk inhoudt, staat hier een voorbeeld van een opeethypotheek of verzilverhypotheek:

Stel, uw huis is getaxeerd op €300.000 en de hypotheek is al ruime tijd afbetaald. Uw huis heeft een flinke overwaarde en uw kleinkinderen gaan bijna studeren. U wilt ze graag een extra zakcentje geven als steun tijdens het studeren. U bent zelf net 70 geworden en vindt het tijd worden om iets met de overwaarde van uw huis te doen. Hier is een opeethypotheek de ideale oplossing. Nu kunt u kiezen of u het bedrag dat u uitgekeerd wilt hebben, bijvoorbeeld €5.000, in één keer wilt ontvangen of elke maand een deel, bijvoorbeeld €500 per maand. Nu kunt u, wanneer u voor maandelijks uitkeren kiest, het bedrag plus de rente aan het einde van de uitkeerperiode afbetalen. Wanneer u echter eerder besluit te verhuizen of als er iets anders gebeurt waardoor u permanent niet meer in uw huis woont, zal het bedrag dat u nog verschuldigd bent, in dit geval €5.000, van de opbrengst van de verkoop van het huis gehaald worden. Nu is €5.000 niet een groot bedrag om te lenen als u kijkt naar de maandelijkse uitkering. U zou hier dan namelijk, bij uitkering van €500 per maand, 10 maanden mee doen. Daarom blijft er vaak na overlijden of verhuizen een grotere schuld over. Deze schuld moet dan binnen 12 maanden, bijvoorbeeld met de opbrengst van het huis, betaald worden.

Veelgestelde vragen

De Opeethypotheek, wat is dat?

Met de Opeethypotheek krijgt u meer bestedingsruimte, u kunt de overwaarde opnemen en met dit bedrag bijvoorbeeld uw woning verduurzamen.

Welke aanbieders hebben de Opeethypotheek?

Er zijn maar een aantal aanbieders van de Opeethypotheek: Florius, ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank en Stekkie.

Wat is het grote voordeel van de Opeethypotheek?

Het grootste voordeel van de Opeethypotheek is dat deze de overwaarde liquide maakt, op deze manier heeft u meer bestedingsruimte.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?