Overwaarde opnemen via een opeethypotheek

Tips & vragen

Als je een eigen woning in bezit hebt, beschik je over een groot kapitaal. Via een opeethypotheek kan de waarde (gedeeltelijk) liquide worden gemaakt. Simpel gezegd, het wordt mogelijk om geld uit stenen te halen.

1. Wat is een Opeethypotheek?

Een opeethypotheek, ook wel verzilver hypotheek, wordt gebruikt als aanvulling op je inkomen. Waar een overwaarde hypotheek / hypotheek verhoging vaak wordt gebruikt om eenmalig een bedrag op te nemen, wordt de opeethypotheek vaak gebruikt ter aanvulling van de maandelijkse inkomsten.

Een opeethypotheek kan vanaf ongeveer de AOW-leeftijd worden afgesloten. Je gaat hierbij een lening aan met jouw huis als onderpand. Het heeft veel weg van een aflossingsvrije hypotheek dus er wordt geen aflossing in rekening gebracht.

Tip icoon

Overwaarde hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

De rente wordt bij de totale schuld opgeteld en betaal je dus niet maandelijks. De totale hypotheek stijgt dus, waar je de overwaarde op de woning opeet (als de waarde van de woning niet stijgt).

waar wordt overwaarde 
of een hypotheek verhoging voor gebruikt

2. Ervaringen opeethypotheek: de voor- en nadelen

Wat zijn de voordelen van een opeethypotheek/verzilverhypotheek?

 • De hypotheek maakt de overwaarde liquide. Op deze manier heb je meer bestedingsruimte.
 • Je kunt de hypotheek ermee betalen. Op deze manier dalen uw vaste lasten. Dit is ideaal als u onvoldoende inkomen heeft.

Wat zijn de nadelen van een opeethypotheek/verzilverhypotheek?

Zoals iedere lening neemt ook deze hypotheek risico's met zich mee. Het kan een voordelige en slimme keuze zijn, maar u moet wel rekening kunnen houden met deze risico's:

 • Er ontstaan risico’s indien de waarde van de woning daalt. Je eet immers een deel van overwaarde op.
 • De rente is relatief hoog omdat de bank een risico loopt.
 • Je betaalt rente op rente, omdat je rente bij je hypotheekschuld wordt opgeteld.
 • De hypotheek moet een keer worden afgelost. Op het moment dat je geen nieuwe hypotheek kan afsluiten om de oude af te lossen kan het zijn dat je het huis moet verkopen.
 • Indien je de overwaarde op de woning als erfenis wil gebruiken, wordt de dit bedrag steeds kleiner.

Over het algemeen is een opeethypotheek een gecompliceerd product en is het belangrijk je goed te laten adviseren.

3. Wilt u een opeethypotheek afsluiten?

Zoals iedere lening neemt ook deze hypotheek risico's met zich mee. Het kan een voordelige en slimme keuze zijn, maar u moet wel rekening kunnen houden met deze risico's:

4. Een voorbeeld van de opeethypotheek

Om u een duidelijker beeld te geven wat het nou eigenlijk inhoudt, staat hier een voorbeeld van een opeethypotheek of verzilverhypotheek:

Stel, uw huis is getaxeerd op €300.000 en de hypotheek is al ruime tijd afbetaald. Uw huis heeft een flinke overwaarde en uw kleinkinderen gaan bijna studeren. U wilt ze graag een extra zakcentje geven als steun tijdens het studeren. U bent zelf net 70 geworden en vindt het tijd worden om iets met de overwaarde van uw huis te doen. Hier is een opeethypotheek de ideale oplossing. Nu kunt u kiezen of u het bedrag dat u uitgekeerd wilt hebben, bijvoorbeeld €5.000, in één keer wilt ontvangen of elke maand een deel, bijvoorbeeld €500 per maand. Nu kunt u, wanneer u voor maandelijks uitkeren kiest, het bedrag plus de rente aan het einde van de uitkeerperiode afbetalen.

Wanneer u echter eerder besluit te verhuizen of als er iets anders gebeurt waardoor u permanent niet meer in uw huis woont, zal het bedrag dat u nog verschuldigd bent, in dit geval €5.000, van de opbrengst van de verkoop van het huis gehaald worden. Nu is €5.000 niet een groot bedrag om te lenen als u kijkt naar de maandelijkse uitkering. U zou hier dan namelijk, bij uitkering van €500 per maand, 10 maanden mee doen. Daarom blijft er vaak na overlijden of verhuizen een grotere schuld over. Deze schuld moet dan binnen 12 maanden, bijvoorbeeld met de opbrengst van het huis, betaald worden.

5. Veelgestelde vragen

De Opeethypotheek, wat is dat?

Met de Opeethypotheek krijgt u meer bestedingsruimte, u kunt de overwaarde opnemen en met dit bedrag bijvoorbeeld uw woning verduurzamen.

Welke aanbieders hebben de Opeethypotheek?

Er zijn maar een aantal aanbieders van de Opeethypotheek: Florius, ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank en Stekkie.

Wat is het grote voordeel van de Opeethypotheek?

Het grootste voordeel van de Opeethypotheek is dat deze de overwaarde liquide maakt, op deze manier heeft u meer bestedingsruimte.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee