Beoordeel deze pagina
8,8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Servicekosten

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 september 2020
Bijgewerkt op donderdag 23 april 2020

Op het moment dat u een appartement koopt is de kans groot dat u servicekosten betaalt, bijvoorbeeld voor een eventuele lift of wellicht de parkeergarage waar u gebruik van kunt maken.

Snel naar:

Waarvoor dienen servicekosten?

De servicekosten dienen voor een aantal verschillende zaken en verschillen per Vereniging van Eigenaren (VvE), waar u verplicht lid van bent. Hiervoor bestaan geen wettelijke richtlijnen, wat betekent dat het verstandig is om dit voorafgaand aan de koop goed na te gaan. U betaalt uw deel in de gemeenschappelijke uitgaven voor het complex, bijvoorbeeld voor de schoonmaak van het trappenhuis, het onderhoud en de reparaties aan de lift.

Daarnaast betaalt u bijvoorbeeld voor de verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes en eventuele collectieve verzekeringen. Met name de opstalverzekering voor het complex speelt een belangrijke rol, dit is de verzekering tegen schade aan het huis. Er kan ook nog sprake zijn van bijvoorbeeld een glasverzekering.

Onderhoud en hoogte van de servicekosten

Er bestaan geen wettelijke richtlijnen voor de elementen die onderdeel uitmaken van de servicekosten, die richtlijnen bestaan wel voor het onderhoud. Iedere VvE is verplicht om te zorgen voor een reservefonds, om grootschalig onderhoud uit te betalen. Het is met dat fonds bijvoorbeeld mogelijk om de riolering of het dak aan te pakken, iets waarvoor flinke investeringen nodig zijn. Een VvE mag zelf beslissen om het reservefonds apart in rekening te brengen, of dit mee te nemen in de servicekosten. De hoogte van de servicekosten is dus voornamelijk afhankelijk van hoe oud het gebouw is, de staat van het gebouw en het onderhoud en de aanwezige voorzieningen.

Huidige stand van betalingen en reserveringen

Op het moment dat u een appartement wilt gaan kopen is het verstandig om na te gaan of er sprake is van eventuele achterstanden, met het oog op de betaling van de servicekosten. Betaalde de vorige eigenaar de servicekosten netjes op tijd, of staat er wellicht nog een rekening open? De kans bestaat dat u daar uiteindelijk voor op moet draaien, dus vraag dit na bij bijvoorbeeld het bestuur van de VvE of direct bij de beheerder. Daarnaast is het verstandig om na te gaan hoe het staat met het reservefonds van de VvE voor grootschalig onderhoud, is er voldoende geld in kas of zal er binnenkort een nieuwe financieringsronde plaatsvinden om het reservefonds op peil te brengen?

Hypotheek berekenen met servicekosten

Houd er rekening mee dat de servicekosten van invloed zijn op uw patroon van inkomsten en uitgaven, wat betekent dat dit invloed kan hebben op de berekening van de maximale hypotheek. Een geldverstrekker gaat uit van uw (bruto) inkomen en kijkt aan de andere kant naar de uitgaven die u heeft, bijvoorbeeld in de vorm van lopende kredieten. Op die manier blijft er een beschikbaar bedrag over voor de maandlasten.

Indien er sprake is van hoge servicekosten is dit van invloed op het maandelijkse budget dat u beschikbaar heeft. De maximale hypotheek kan op basis van hoge servicekosten dus lager uitvallen, iets om rekening mee te houden naast de overige bijkomende kosten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten betaalt u meestal bij appartementsrecht voor het gezamenlijke onderhoud van het gebouw.

Waarvoor worden servicekosten gebruikt?

Servicekosten zijn over het algemeen voor reparaties en onderhoud aan het gebouw en voor collectieve verzekeringen.

Hoe hoog zijn servicekosten?

De hoogte van het bedrag aan servicekosten hangt af van de leeftijd en de staat van het gebouw en wat voor gezamenlijke voorzieningen aanwezig zijn in het gebouw.

Hebben servicekosten invloed op mijn maximale hypotheek?

Aangezien servicekosten uw maandlasten verhogen, kan het zijn dat uw maximale hypotheek lager uitvalt.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?