Beoordeel deze pagina
8,8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Servicekosten

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Bent u van plan een appartementsrecht te kopen en bent u benieuwd hoe de servicekosten in elkaar zitten, hoe hoog deze zijn of hoe u daar rekening mee dient te houden bij de berekening van een maximale hypotheek?

Op het moment dat u een appartement koopt is de kans groot dat u servicekosten betaalt, onder andere voor een eventuele lift of wellicht de parkeergarage waar u gebruik van kunt maken.

Waarvoor dienen de servicekosten?

De servicekosten dienen voor een aantal verschillende zaken en verschillen per Vereniging van Eigenaren (VvE). Hiervoor bestaan geen wettelijke richtlijnen, wat betekent dat het verstandig is om dit voorafgaand aan de koop goed na te gaan. U betaalt uw deel in de gemeenschappelijke uitgaven voor het complex, bijvoorbeeld voor de schoonmaak van het trappenhuis, het onderhoud en de reparaties aan de lift. Daarnaast betaalt u bijvoorbeeld voor de verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes en eventuele collectieve verzekeringen. Met name de opstalverzekering voor het complex speelt een belangrijke rol, al kan er ook sprake zijn van bijvoorbeeld een glasverzekering.

Onderhoud en hoogte van de servicekosten

Er bestaan geen wettelijke richtlijnen voor de elementen die onderdeel uitmaken van de servicekosten, die richtlijnen bestaan wel voor het onderhoud. Iedere VvE is verplicht om te zorgen voor een reservefonds, om grootschalig onderhoud uit te betalen. Het is met dat fonds bijvoorbeeld mogelijk om de riolering of het dak aan te pakken, iets waarvoor flinke investeringen nodig zijn. Een VvE mag zelf beslissen om het reservefonds apart in rekening te brengen, of dit mee te nemen in de servicekosten.

Huidige stand van betalingen en reserveringen

Op het moment dat u een appartement wilt gaan kopen is het verstandig om na te gaan of er sprake is van eventuele achterstanden, met het oog op de betaling van de servicekosten. Betaalde de vorige eigenaar de servicekosten netjes op tijd, of staat er wellicht nog een rekening open? De kans bestaat dat u daar uiteindelijk voor op dient te draaien, dus vraag dit na bij bijvoorbeeld het bestuur van de VvE of direct bij de beheerder. Daarnaast is het verstandig om na te gaan hoe het staat met het reservefonds van de VvE voor grootschalig onderhoud, is er voldoende geld in kas of zal er binnenkort een nieuwe financieringsronde plaatsvinden om het reservefonds op peil te brengen?

Hypotheek berekenen en servicekosten

Houd er rekening mee dat de servicekosten van invloed zijn op uw patroon van inkomsten en uitgaven, wat betekent dat dit invloed kan hebben op de berekening van de maximale hypotheek. Een geldverstrekker gaat uit van uw (bruto) inkomen en kijkt aan de andere kant naar de uitgaven die u heeft, bijvoorbeeld in de vorm van lopende kredieten. Op die manier blijft er een beschikbaar bedrag over voor de maandlasten. Indien er sprake is van hoge servicekosten is dit van invloed op het maandelijkse budget dat u beschikbaar heeft. De maximale hypotheek kan op basis van hoge servicekosten dus lager uitvallen, iets om rekening mee te houden naast de overige bijkomende kosten.

Nu de maximale hypotheek berekenen

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?