Beoordeel deze pagina
4/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Waardering onroerende zaken (WOZ)

Wilt u uw WOZ hypotheek berekenen? De WOZ-waarde geeft een indicatie van de waarde van een woning, die u kunt gebruiken om de hypotheek te berekenen die u nodig heeft. Daarnaast kunt u de WOZ-waarde gebruiken om een WOZ-krediet aan te vragen. Dit is vooral interessant wanneer er veel overwaarde in het huis zit, geld dat u wilt gebruiken om uw dagelijkse uitgaven te kunnen doen.

WOZ-waarde van uw huis

De WOZ-waarde van uw huis wordt vastgesteld door de gemeente. Dit gebeurt ieder jaar. U kunt hier bezwaar tegen maken op het moment dat u het er niet mee eens bent. Op basis van de WOZ-waarde van uw huis betaalt u een aantal verschillende belastingen. U kunt de WOZ-waarde van een huis echter ook gebruiken om na te gaan hoeveel hypotheek u nodig heeft om een bepaalde woning aan te kunnen schaffen, zelfs wanneer u de vraagprijs nog niet weet.

Loan-to-value

Banken gaan bij het berekenen van de hypotheek en de rente die u betaalt niet uit van de WOZ-waarde, maar gebruiken daarvoor de Loan-to-Value-waarde (LTV-waarde). De bank gaat uit van de waarde van de woning en vergelijkt dit met de hypotheek die u wenst af te sluiten. Des te lager deze waarde uitvalt, des te minder risico de bank loopt. U zal tijdens het berekenen van een hypotheek merken dat een lagere hypotheek bij een hogere waarde van de woning tot een lagere maandlast (rente + aflossing) zal leiden. Tegenwoordig zijn er banken die afhankelijk van het leenbedrag t.o.v. de woningwaarde een lagere rente berekenen. Dus als je een hypotheek hebt die maar 60% van de woningwaarde behelst, betaal je minder rente dan dat je 80% van de woningwaarde leent.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.