Waardering onroerende zaken (WOZ)

Tips & vragen

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en geeft de waarde van uw woning aan. De WOZ-waarde van uw huis wordt vastgesteld door de gemeente, dit gebeurt ieder jaar.

1. Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van uw huis wordt vastgesteld door de gemeente, dit gebeurt ieder jaar. U kunt hier bezwaar tegen maken op het moment dat u het er niet mee eens bent. Op basis van de WOZ-waarde van uw huis betaalt u een aantal verschillende belastingen. De WOZ-waarde van uw huis wordt bepaald door de ligging van de woning, gegevens over de inhoud en gegevens over de oppervlakte van de woning. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van alle onroerende zaken binnen de grenzen van de gemeente. De WOZ-waarde is ook belangrijk voor het bepalen van het eigenwoningforfait en de erf- en schenkbelasting.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. WOZ-waarde bepalen en bezwaar maken

1 januari is de waardepeildatum en wordt de waarde van uw woning vastgesteld. Deze waarde is dan geldend dan voor het gehele jaar dat daarop volgt. Het is mogelijk om bezwaar te maken als u het niet eens bent met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld. Dit moet wel binnen 6 weken nadat u de WOZ-waardebeschikking ontvangen heeft. U moet ook kunnen vermelden wat de woning volgens u waard is.

Als u zelf de WOZ-waarde van uw woning wilt controleren zijn er verschillende manieren om dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld op basis van een taxatierapport, door middel van het WOZ-waardeloket van de overheid of door verkoopprijzen van vergelijkbare woningen op te zoeken. Het is belangrijk in de gaten te houden dat voor belastingen een lage WOZ-waarde voordelig is maar bij verkoop van de woning wilt u juist een zo hoog mogelijke WOZ-waarde van uw woning.

toepassing woz-waarde huis

3. WOZ hypotheek berekenen

U kunt de WOZ-waarde van een huis ook gebruiken om na te gaan hoeveel hypotheek u nodig heeft om een bepaalde woning aan te kunnen schaffen, zelfs wanneer u de vraagprijs nog niet weet.

Wilt u uw WOZ hypotheek berekenen? De WOZ-waarde geeft een indicatie van de waarde van een woning, die u kunt gebruiken om de hypotheek te berekenen die u nodig heeft. Daarnaast kunt u de WOZ-waarde gebruiken om een WOZ-krediet aan te vragen. Dit is vooral interessant wanneer er veel overwaarde in het huis zit, geld dat u wilt gebruiken om uw dagelijkse uitgaven te kunnen doen.

4. Loan-to-value

Banken gaan bij het berekenen van de hypotheek en de rente die u betaalt niet uit van de WOZ-waarde, maar gebruiken daarvoor de Loan-to-Value-waarde (LTV-waarde). De bank gaat uit van de waarde van de woning en vergelijkt dit met de hypotheek die u wenst af te sluiten. Hoe lager deze waarde, des te minder risico de bank loopt.

U zult tijdens het berekenen van een hypotheek merken dat een lagere hypotheek bij een hogere waarde van de woning tot een lagere maandlast (rente + aflossing) zal leiden. Tegenwoordig zijn er banken die afhankelijk van het leenbedrag t.o.v. de woningwaarde een lagere rente berekenen. Dus als je een hypotheek hebt die maar 60% van de woningwaarde behelst, betaal je minder rente dan als je 80% van de woningwaarde leent.

5. Veelgestelde vragen

Wat is WOZ-waarde?

WOZ-waarde staat voor Waarde Onroerende Zaken en houdt de waarde van de woning in. Een aantal belastingen worden gebaseerd op de WOZ-waarde.

Wie bepaalt de WOZ-waarde van mijn woning?

De gemeente stelt jaarlijks op 1 januari de WOZ-waarde van uw woning vast.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning bepaald?

De waarde wordt bepaald op basis van de ligging van de woning en op gegevens over inhoud en oppervlakte.

Kan ik bezwaar maken tegen de WOZ-waardebeschikking?

U kunt binnen 6 weken bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waardebeschikking. U moet hierbij zelf vermelden wat u denkt dat de WOZ-waarde van uw woning is.

Kan ik mijn hypotheek berekenen met WOZ-waarde?

Het is mogelijk op basis van de WOZ-waarde van uw woning uw hypotheek te berekenen. U kunt ook WOZ krediet aanvragen, bijvoorbeeld bij overwaarde op de woning.

Wordt mijn hypotheek gebaseerd op de WOZ-waarde?

Nee, de meeste banken gebruiken hiervoor de Loan-to-Value-waarde. Dit is de woningwaarde in verhouding tot de lening die u wilt afsluiten.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee