Belastingvoordeel aankoop eigen woning

Tips & vragen

Jouw inkomen uit werk en woning is essentieel voor het berekenen van de hypotheekrenteaftrek die je kunt behalen met jouw hypotheek. Dit inkomen, oftewel box 1, bestaat uit jouw salaris, winst uit onderneming en inkomsten uit jouw eigen woning. De voorwaarden aftrekken voor de hypotheekrente zijn voornamelijk afhankelijk van de rente die je betaalt. Door gebruik te maken van de fiscale regels, kun je minder belasting betalen over jouw inkomen in box 1

1. Voorwaarden aftrekken: wat kun je aftrekken bij jouw hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek voor jouw eigen huis zijn er belastingvoordelen te behalen. Het is belangrijk te weten welke kosten je kunt aftrekken om optimaal te profiteren. Bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek die je hebt afgesloten na januari 2013, is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Je zult een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek moeten kiezen om in aanmerking te komen voor deze fiscale voordelen.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Tijdens de looptijd: minder inkomstenbelasting betalen

Gedurende de looptijd van jouw hypotheek kun je profiteren van minder inkomstenbelasting door het aftrekken van de hypotheekrente. Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente kunt aftrekken, wordt jaarlijks vastgesteld en is afhankelijk van jouw inkomen. Houd er rekening mee dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in de komende jaren doorgaat, waardoor het maximale aftrekpercentage afneemt.

3. Hypotheekrenteaftrek aanvragen: hoe werkt het?

Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, moet je deze aanvragen bij de Belastingdienst. Dit doe je via jouw aangifte inkomstenbelasting of door het indienen van een belastingteruggave . De hypotheekrenteaftrek geldt maximaal 30 jaar voor de rente en kosten van jouw eigen woning.

4. Veelgestelde vragen

Hoeveel belastingvoordeel krijg ik bij een hypotheek?

Het exacte belastingvoordeel dat je kunt krijgen bij een hypotheek hangt af van verschillende factoren, zoals jouw inkomen, de rente die je betaalt en de hypotheekvorm die je hebt gekozen. Om jouw belastingvoordeel te berekenen, kun je jouw aftrekbare hypotheekrente vermenigvuldigen met het belastingtarief in jouw inkomstenbelastingschijf.

Hoe bereken je het belastingvoordeel van een hypotheek?

Het belastingvoordeel van een hypotheek berekenen doe je als volgt:

  • Bepaal eerst de aftrekbare hypotheekrente (de rente die je betaalt over jouw hypotheekschuld minus eventuele ontvangen rente, bijvoorbeeld van een spaar- of beleggingshypotheek).
  • Vervolgens vermenigvuldig je dit bedrag met het belastingtarief in jouw inkomstenbelastingschijf.
  • Het resultaat is het belastingvoordeel dat je kunt behalen met jouw hypotheek.
Wat zijn de gevolgen van de afbouw van de hypotheekrenteaftrek?

De afbouw van de hypotheekrenteaftrek betekent dat het maximale aftrekpercentage jaarlijks afneemt. Dit heeft gevolgen voor het belastingvoordeel dat je kunt behalen met jouw hypotheek. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de afbouw, zodat je goed voorbereid bent op eventuele veranderingen in jouw fiscale situatie.

Kan ik nog steeds belastingvoordeel krijgen met een aflossingsvrije hypotheek?

Voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken afgesloten na januari 2013 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel, dien je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek te kiezen. Voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór januari 2013 blijft de hypotheekrenteaftrek nog wel van toepassing.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee