Beoordeel deze pagina
9,8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Eigendomsbewijs

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Het Eigendomsbewijs

Het Eigendomsbewijs van een woning bevat waardevolle informatie, die u onder andere kunt gebruiken tijdens de koop of verkoop van een woning of appartement. In het Eigendomsbewijs staan onder andere hoe de eigendomssituatie tot stand is gekomen.

Daarnaast vindt u er bijvoorbeeld informatie over de verkoper, de datum van de aankoop, de koper, de koopsom en de betrokken kadastrale percelen met hun oppervlakte. Wat dat betreft is de Eigendomsbewijs het officiële document waarop een groot aantal van de zaken rondom de verkopen is vastgelegd. Het is mogelijk om een kopie van het Eigendomsbewijs aan te vragen bij het Kadaster. Het gaat om openbare registers, waardoor u deze op ieder moment kunt aanvragen.

Beschikkingsbevoegdheid onderzoeken

Een notaris zal over het algemeen een kopie van het Eigendomsbewijs opvragen om na te gaan of de verkoper inderdaad de beschikkingsbevoegdheid heeft. Houd er rekening mee dat de meest recente akte kan bestaan uit een akte van ruiling, een verklaring van erfrecht of een verkoop van erfpacht of opstal. Het is tevens mogelijk om een oudere akte op te vragen, om op die manier de gewenste kopie van Eigendomsbewijs aan te vragen. Op het moment dat u de beschikkingsbevoegdheid wilt onderzoeken met behulp van de Eigendomsbewijs is het onder andere interessant om goed te kijken naar eventuele erfdienstbaarheden, waar u rekening mee dient te houden.

Kopie Eigendomsbewijs aanvragen

U kunt (online) een kopie Eigendomsbewijs aanvragen, uit de openbare registers van het Kadaster. Op het moment dat u een aanvraag doet ontvangt u de betreffende akte, zoals die op dit moment aanwezig is in de kadastrale boekhouding. Op het moment dat het gaat om een Ruilverkavelingsakte ontvangt u een Kadastraal Bericht Eigenaar. Het is dan niet mogelijk om de originele akte te leveren, u ontvangt daarom een uittreksel van dit document. In alle andere gevallen krijgt u een kopie van het Eigendomsbewijs van de woning.

Levertijd van een Eigendomsbewijs

Het duurt gemiddeld een dag tot u beschikking heeft over de kopie van het Eigendomsbewijs, op het moment dat u gebruik wenst te maken van een papieren versie. Heeft u voldoende aan een digitale variant in uw mailbox? Dan kunt u al binnen maximaal een paar uur rekenen op een kopie van het Eigendomsbewijs, zodat u daar direct de beschikking over heeft. Het is mogelijk om een kopie van het Eigendomsbewijs van iedere woning in Nederland op te vragen, u bent wat dat betreft niet gebonden tot de woning waar u zelf in woont.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?