Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Aanvragen hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Een hypotheek aanvragen en benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? De procedure kan per hypotheekverstrekker verschillen, maar er is doorgaans sprake van min of meer dezelfde werkwijze. Natuurlijk wil iedereen zo voordelig mogelijk kunnen lenen en de beste hypotheek afsluiten.

Het begint met een online berekening van hoeveel u kunt lenen. Dat geeft een goed beeld van de mogelijkheden en zo kunt u ontdekken of een huis betaalbaar is. Het is vervolgens de moeite waard om de verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Dat kunt u zelf doen, maar een onafhankelijke hypotheekadviseur heeft daar meer ervaring mee en weet precies waar u goed op moet letten.

Snel naar:


Hoe werkt een hypotheekaanvraag?

De daadwerkelijke hypotheekaanvraag begint met het aanvragen van een offerte bij de geldverstrekker van uw keuze. Zodra u, bij voorkeur samen met een onafhankelijke hypotheekadviseur, een vergelijking heeft gemaakt, kunt u de aanvraag doen. U vraagt de geldverstrekker wat u kunt lenen, op basis van een aantal belangrijke gegevens:

 • U dient in ieder geval aan te tonen wat u bruto per jaar verdient, eventueel in combinatie met uw partner.
 • Daarnaast dient u aan te geven wat de waarde van de te kopen woning is. Die twee elementen bepalen de maximale hypotheek die u kunt aanvragen.
 • Afhankelijk van uw dienstverband kan de geldverstrekker vragen om een intentieverklaring van uw werkgever, een vast contract of jaarcijfers van een eigen onderneming die u heeft.

Als er voldoende mogelijkheden zijn zal de bank een offerte maken als officiële aanbieding aan u om uw hypotheek af te sluiten.

Offerte

De hypotheekverstrekker doet op basis van uw aanvraag een voorstel voor een hypotheek in de vorm van een offerte. De offerte bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Het bedrag dat zal worden geleend
 • De hypotheekvorm (bijvoorbeeld een lineaire of annuïteitenhypotheek)
 • De looptijd van de hypotheek (in de meeste gevallen maximaal 30 jaar)
 • Het rentepercentage
 • De voorwaarden waaronder de lening wordt afgesloten

Documenten verzamelen

De volgende stap in het proces om een hypotheek af te sluiten is het verzamelen van de benodigde documenten. Zorg dat u deze documenten van tevoren heeft klaarliggen zodat het proces geen vertraging oploopt. Hieronder vindt u een lijst met de benodigde documenten:

 • Taxatierapport
 • Kopie van paspoort van u en uw partner
 • Werkgeversverklaring
 • Loonstrookje(s)
 • Jaaropgaven
 • Recente bankafschriften en afschriften van spaarrekeningen
 • Uitdraai(en) van pensioenoverzicht
 • Lijst met schulden
 • Koopakte

Stappenplan

 1. Online berekening maken op basis van uw bruto jaarinkomen
 2. Verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken
 3. Advies vragen van een onafhankelijke hypotheekadviseur
 4. Aanvragen van een offerte bij de hypotheekverstrekker
 5. Ontvangen van offerte van de hypotheekverstrekker
 6. Offerte accepteren
 7. Documenten verzamelen
 8. Definitief akkoord van de hypotheekverstrekker
 9. Overdracht bij notaris en ondertekening hypotheekakte

Hoeveel kan ik lenen? Online berekenen

Benieuwd naar de vraag: Hoeveel kan ik lenen? U kunt online de maximale hypotheek berekenen voor een eerste indicatie. Zo weet u wat er ongeveer mogelijk is.

Bereken wat u op basis van uw bruto inkomen per jaar of per maand kunt lenen. En houd rekening met de waarde van het huis, omdat dit de maximale hypotheek aangeeft. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen met een meer gedetailleerde berekening en met het vergelijken van de hypotheekverstrekkers, om daar een hypotheek aan te vragen.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?