Beste hypotheek 2024

Tips & vragen

Iedereen wil de beste hypotheek met de laagste rente. Je gaat natuurlijk voor de beste hypotheek tegen de laagste hypotheekrente, maar wat maakt een hypotheek goed en wat zijn de verschillen tussen de hypotheekverstrekkers en de verschillende hypotheekvormen? Bij het kiezen van een hypotheek ga je niet standaard voor de hypotheek met de laagste hypotheekrente. De kwaliteit en voorwaarden zijn ook van groot belang. Besef goed dat de gekozen hypotheek voor een groot deel uw vaste lasten bepaalt voor de komende tientallen jaren.

1. De beste hypotheekvorm

Wat is de beste en gunstigste hypotheekvorm? Het antwoord kan voor jou anders zijn dan voor je buurvrouw. Welke hypotheekvorm het beste is zal namelijk afhangen van je persoonlijke situatie. De meest gekozen hypotheken zijn de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Sinds 2013 worden deze hypotheken het meest afgesloten, omdat men met andere hypotheekvormen geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Voor 1 januari 2013 was de aflossingsvrije hypotheek de meest gekozen hypotheekvorm. De hypotheek wordt pas afgelost bij verkoop van het huis of door op eigen initiatief extra af te lossen. Deze hypotheekvorm wordt tegenwoordig veel minder vaak afgesloten. Bij een nieuwe hypotheek geeft deze hypotheekvorm namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en bovendien is het risico dat je woning onder water komt te staan een stuk groter.

De hypotheekvormen die voor nieuwe hypotheken geen recht meer geven op hypotheekrenteaftrek zijn onder andere:

 • Aflossingsvrije hypotheek
 • Beleggingshypotheek
 • Spaarhypotheek
 • Levenhypotheek

Had je al een hypotheek met een van deze hypotheekvormen? Onder voorwaarden kun je de hypotheekvorm meenemen naar de volgende hypotheek.

Makkelijk uw huis verduurzamen

2. De beste hypotheekadviseur

Onder goed advies verstaan wij een hypotheek die past bij jouw toekomstplannen. Ook als er een gezinsuitbreiding komt of als je eerder wilt stoppen met werken. De beste hypotheekadviseurs houden bij het adviseren nu al rekening met veranderingen in de toekomst. Zo blijft de beste hypotheek voor nu ook de beste hypotheek voor later.

Op onze website laten we zien hoe onze klanten ons beoordelen. Met een gemiddeld rapportcijfer van 9,3 durven wij onze onafhankelijke adviseurs tot het rijtje van beste hypotheekadviseurs te rekenen. Met onze jarenlange ervaring weten wij wat er speelt in hypothekenland. De adviseurs weten welke hypotheken goed of juist niet goed bij je passen.

Kies zelf de beste hypotheekadviseur

Je kunt er uiteraard voor kiezen om zelf de beste hypotheekadviseur te kiezen, maar als je een hypotheekberekening doet op onze website zorgen wij dat je gekoppeld wordt aan de hypotheekadviseur die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Zelf een hypotheek kiezen

Op het internet kun je alles vinden wat je wilt weten over hypotheken. Je kunt in een renteoverzicht de goedkoopste hypotheek of geldverstrekker kiezen en een offerte aanvragen, zonder een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur. Let wel op, want de hypotheek met de laagste hypotheekrente is niet automatisch ook de beste hypotheek voor jou! De beste hypotheek kiezen is nog niet zo eenvoudig. Welke hypotheekrente geldverstrekkers in rekening brengen is namelijk ook weer afhankelijk van verschillende factoren. De rentetarieven zijn dus niet altijd eenvoudig afleesbaar. Daarnaast willen niet alle geldverstrekkers rechtstreeks met jou zaken doen. Sommige hypotheekverstrekkers werken uitsluitend via onafhankelijke hypotheekadviseurs.

3. De beste hypotheekverstrekker

Waar kun je het beste een hypotheek afsluiten? Vaak wordt kwaliteit afgemeten aan de naamsbekendheid, maar dat een bank bekend is wil nog niet zeggen dat ze ook een hypotheek verstrekken die perfect bij jou past. De beste hypotheekverstrekker voor de een hoeft niet de verstandigste keuze te zijn voor de ander. De hoogte van de hypotheekrente en de voorwaarden die ze hanteren zijn veel belangrijker dan de naamsbekendheid.

Hypotheek 2023

4. Wat is de beste hypotheekvorm voor starters?

Ga je voor het eerst een huis kopen? Als starter heb je tegenwoordig nog maar keuze uit twee hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek, maar ondanks de beperkte keuze is er nog steeds een hoop aanbod. Er zijn talloze verschillende hypotheekverstrekkers met wisselende voorwaarden en speciale hypotheken zoals de familiehypotheek. Als starter moet je dus een hoop keuzes maken. Hoe zorg je ervoor dat je de beste startershypotheek kiest?

Als je bij het kiezen van de juiste hypotheek rekening houdt met de volgende punten ben je al een heel eind op weg:

 • Kies bij voorkeur voor een lange rentevaste periode. Zo krijg je langere tijd zekerheid;
 • Bouw eerst een spaarbudget op. De bijkomende kosten bij de aankoop van een woning kun je namelijk niet meer meefinancieren;
 • Voor een stel is het verstandig om vóór het kopen van een huis naar de notaris te gaan;
 • Partners moeten het risico van het overlijden goed verzekeren, zodat je later niet in de problemen komt.

De hypotheek moet goed bij je leven passen, nu en later. Een onafhankelijke hypotheekadviseur neemt de toekomstplannen mee in het advies en kiest samen met jouw beste hypotheek.

Wat is de beste hypotheek voor een zzp’er?

Er zijn geldverstrekkers met speciale hypotheken voor zzp’ers. Deze kun je kiezen, maar je bent als zzp’er niet veroordeeld tot een hypotheek speciaal voor zzp’ers. De beste hypotheek voor een zzp’er, is een hypotheek die goed aansluit bij de wensen en de toekomstplannen. Voor zelfstandigen is het afsluiten van een hypotheek vaak lastiger. Banken zijn soepeler voor werknemers met een vast contract. Het bedrijf waar ze werken kan er financieel slecht voor staan, maar daar wordt verder niet naar gekeken.

Zzp’ers die nog geen cijfers kunnen overleggen van drie afgesloten boekjaren lopen bij sommige banken tegen een muur aan. Maar gelukkig zijn er voldoende geldverstrekkers die toch mogelijkheden bieden. ABN AMRO, Aegon, Florius, ING Bank en de Nationale Nederlanden zijn stuk voor stuk aanbieders die bekend staan om hun soepele regelingen voor zzp’ers. Samen met een onafhankelijk adviseur kun je verschillende aanbieders vergelijken. Zo vind je de beste hypotheek voor zzp’ers.

Wat is de beste hypotheek voor ondernemers?

Wanneer je ondernemer is het afsluiten van een hypotheek vaak lastiger dan wanneer je in loondienst bent. Hypotheekverstrekkers zien je sneller als een risico en daarom wordt er bij het verstrekken van een hypotheek bijvoorbeeld ook gekeken naar hoe de onderneming er financieel voor staat. Er zijn verschillende banken waar ze minder veeleisend zijn. Zo ben je bij onder andere Rabobank, Aegon en BLG aan het goede adres als ondernemer.

De beste hypotheek voor ondernemers is een hypotheek die aansluit op uw wensen als huiseigenaar én als ondernemer. Welke hypotheek dat uiteindelijk is en waar je die afsluit hangt geheel af van jouw eigen financiële situatie.

Wat is de beste verhuurhypotheek?

Wilt je een huis kopen en deze verhuren? Dan is het mogelijk om een verhuurhypotheek af te sluiten. Deze is er speciaal voor mensen die graag extra inkomsten willen genereren uit het verhuren van een huis. Meer informatie over de verhuurhypotheek is te vinden op deze pagina .

Het is ook mogelijk gelijk jouw mogelijke verhuurhypotheek te berekenen.

5. Kun je meer of minder lenen in 2024

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de hypotheeknormen voor 2023 bekend gemaakt. Tweeverdieners kunnen in 2023 meer hypotheek krijgen op basis van het gezamenlijke inkomen. In plaats van 90% mag nu het laagste inkomen voor 100% mee worden genomen bij het toetsinkomen. Een belangrijke update voor starters tussen 18 en 35 jaar is dat de overdrachtsbelasting veelal wordt vrijgesteld. Deze was in 2020 nog 2% over de koopsom van de woning. Let wel op dat de koopsom van de woning onder de 440.000 euro dient te zijn om hiervoor in aanmerking te komen.

Bij het bepalen van de normen houdt het Nibud rekening met de toekomst. De hypotheeklasten moeten op de lange termijn draagbaar zijn voor huishoudens. Ook als er zaken veranderen: promotie, ontslag, kinderen, pensioen of arbeidsongeschiktheid. De hypotheekverstrekker kan ervoor kiezen om in specifieke gevallen af te wijken van de leennormen. Denk bijvoorbeeld aan gevallen waar er sprake is van een inkomensstijging op korte termijn of als iemand door oversluiten zijn hypotheeklasten kan verlagen. De ministeriële Regeling hypothecair krediet biedt ruimte om bij individuele gevallen meer te verstrekken dan volgens de hypotheeknormen toegestaan is, mits er onderbouwd is waarom wordt afgeweken van de norm.

Hoeveel je precies kunt lenen in 2024 hangt af van verschillende factoren. Samen met een hypotheekadviseur kun je berekenen wat je maximale hypotheek zal zijn in 2023. Op onze website kun je ook een online hypotheekberekening maken om alvast een indicatie te krijgen.

6. Beste hypotheek in 2024

In 2022 werd bij de Lotus Awards, NIBC-Direct uitgeroepen tot de beste hypotheekverstrekker. Daarbij waren zowel Florius en Obvion genomineerd. De beste nieuwkomer van 2022 was Lot Hypotheken.

De beste hypotheek is de hypotheek die bij jou past. Dat een bank verkozen is tot beste hypotheekverstrekker met de populairste hypotheek of een hypotheekvorm de meest afgesloten hypotheek is van het moment, maakt het nog niet de beste hypotheek voor jou. Kijk daarom samen met een onafhankelijk adviseur naar een passende hypotheek voor jouw situatie.

7. Veelgestelde vragen

Wat is een energielabel?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een indicatief energielabel gekregen. De zuinigste huizen hebben energielabel A. De minst energiezuinige woningen kregen energielabel G. Het doel is om eigenaren bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken en om mensen aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen. Ook hebben potentiële kopers dankzij het label een indicatie van de toekomstige energierekeningen.

Wat is een groenverklaring?

Voor sommige hypotheken heeft u een groenverklaring nodig. Deze verklaring wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland. Via www.registergroenverklaringen.nl kunt u kijken of uw woning in aanmerking komt voor een groenverklaring. De eisen van de groenverklaring zijn opgesteld met oog op de doelstelling om vanaf 2022 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal op te leveren.

Wat is de Energie Prestatie Coëfficiënt?

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) drukt uit hoe zuinig uw woning is. De waarde geeft aan hoeveel energie er wordt verbruikt om het huis te verwarmen en verlichten. Hoe lager het getal, hoe zuiniger uw woning is. Voor een groenverklaring moet de waarde lager zijn dan 0,26.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee