Hypotheek aflossen

Tips & vragen

Bij het verkrijgen van hypotheek hoort het betalen van rente en natuurlijk ook het aflossen van de hypothecaire lening. Op deze pagina behandelen we onder andere de campagne aflossingsblij en het boetevrij aflossen. U kunt hier meer informatie verkrijgen over de hypotheek aflossen.

1. Aflossingsblij

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u tijdens de looptijd van de lening geen aflossingen te doen. Als de looptijd is afgelopen moet u in één keer de hele lening afbetalen. U kunt op dat moment de lening aflossen met eigen vermogen dat u in de tussentijd heeft opgebouwd, u kunt een nieuwe hypotheek afsluiten om de oude hypotheek af te lossen of u kunt ervoor kiezen u huis te verkopen en hiermee de hypotheek af te lossen.

Tip icoon

Hypotheek aflossen

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

De campagne aflossingsblij is in 2018 in het leven geroepen om te zorgen dat huishoudens die een aflossingsvrije hypotheek hebben maar inmiddels een andere hypotheek zouden willen, daar tijdig over nadenken. Dit is onder meer om te voorkomen dat ze niet aan het eind van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek niet in staat zijn de lening in een keer terug te betalen en in financiële problemen komen.

2. Boetevrij aflossen

Wat is boetevrij aflossen?

Er gelden echter wel regels voor de verzekeraar. Er mag bijvoorbeeld niet zomaar alles worden gevraagd in een gezondheidsverklaring. Ook mag de verzekeraar niet zomaar overgaan tot een medische keuring.

Hoeveel kan ik boetevrij aflossen?

In de meeste gevallen kunt u maximaal 10 - 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen per jaar.

Voorbeeld (met 10%)

Heeft u een hypotheek van €190.000? Dan kunt u tijdens het eerste jaar maximaal €19.000 boetevrij aflossen. Lost u regelmatig af en is er na 5 jaar bijvoorbeeld nog €145.000 van de hypotheekschuld over? Dan kunt u in dat jaar €14.500 boetevrij aflossen, indien we rekenen met 10%.

Het is de moeite waard om met uw hypotheekverstrekker overeen te komen dat u meer boetevrij kunt aflossen, als u de mogelijkheid open wilt houden om uw hypotheek sneller af te betalen.

Waarom zou ik boetevrij extra aflossen?

Het is de moeite waard om gebruik te maken van het boetevrij aflossen, wanneer u wat wilt doen aan uw hypotheekschuld. U zorgt er binnen de maximale boetevrije aflossing voor dat u uw hypotheekschuld omlaag kunt brengen, ten opzichte van de waarde van de woning. Door jaarlijks maximaal 10% van de hypotheekschuld af te lossen zorgt u er behoorlijk snel voor dat uw hypotheek niet zomaar ‘onder water’ komt te staan (als uw hypotheek hoger is dan de waarde van het huis). Bovendien is de kans groot dat uw loan-to-value ratio voldoende afneemt om voor een rentemiddeling in aanmerking te komen. Het boetevrij aflossen op de hypotheek kan de maandlasten op twee manieren drukken, via een lagere hypotheekschuld en een lagere rente die u betaalt.

Voorwaarden voor boetevrij aflossen

Het vervroegd aflossen van uw hypotheek betekent meestal dat u een boete moet betalen aan de hypotheekverstrekker. In sommige gevallen is het echter mogelijk dat u de hypotheek vervroegd kunt aflossen zonder boete te betalen. Hieronder worden enkele voorwaarden genoemd waar u aan moet voldoen om uw hypotheek boetevrij vervroegd af te lossen. Deze voorwaarden kunt u vinden in de hypotheekakte.

 • U kunt soms boetvrij aflossen aan het eind van een rentevaste periode.
 • Als u uw woning verkoopt is het mogelijk dat u boetevrij mag aflossen.
 • Als uw woning verloren gaat, kunt u vaak boetevrij aflossen.
 • Bij uitkering van een overlijdensrisicoverzekering is het soms mogelijk om boetevrij af te lossen.
 • Als de actuele rente hoger is dan de rente in uw contract kunt u meestal boetevrij aflossen.

Er staan wellicht meer of andere voorwaarden in uw hypotheekakte waaraan u moet voldoen om uw hypotheek boetevrij af te lossen.

het volledig aflossen van een hypotheek

3. Veelgestelde vragen

Wat is boetevrije aflossing?

Boetevrije aflossing betekent dat u jaarlijks een deel van uw hypotheek mag aflossen zonder hier een boete voor te betalen.

Hoeveel kan ik boetevrij aflossen?

Meestal kunt u 10% - 20% van uw hypotheeksom boetevrij aflossen per jaar.

Waarom zou ik boetevrij aflossen?

Door uw hypotheekschuld sneller af te lossen wordt de schuld lager en kan u in aanmerking komen voor rentekorting.

Kan ik mijn hypotheek boetevrij vervroegd aflossen?

Onder bepaalde voorwaarden mag u uw hypotheek vervroegd boetevrij aflossen.

Kan ik meer aflossen dan het bedrag dat ik boetevrij af kan lossen?

U kunt meer aflossen dan het bedrag dat u boetevrij mag aflossen maar hier betaalt u een boete over. Overleg met een hypotheekadviseur of dit opweegt tegen het voordeel dat u haalt uit de aflossing.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee