Beoordeel deze pagina
9/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Aankoopkosten

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Koopt u een woning? Dan betaalt u de koopsom aan de verkoper van die woning, maar de kans is groot dat u daarnaast ook aankoopkosten zal maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om taxatiekosten, makelaarskosten en de overdrachtsbelasting.

Waar bestaan de aankoopkosten uit?

De aankoopkosten maakt u om de woning aan te kunnen kopen, het zit wat dat betreft al in de benaming ingesloten. De aankoopkosten bestaan onder andere uit de taxatiekosten, de kosten die u moet maken om de woning te laten taxeren. Dit is gebruikelijk op het moment dat u een bestaande woning wilt kopen. De verkopende partij hanteert een bepaalde vraagprijs, maar komt die overeen met de waarde van de woning? Het is mogelijk om dit na te gaan door een taxatie uit te laten voeren, die u in de meeste gevallen een paar honderd euro zal kosten.

Daarnaast behoren bijvoorbeeld de makelaarskosten tot de aankoopkosten, op het moment dat u besluit een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een makelaar rekent een bepaald courtage, een percentage van de verkoopprijs dat de vergoeding voor de makelaar vormt. Houd er rekening mee dat de makelaarskosten op kunnen lopen tot enkele duizenden euro’s, maar dat de makelaar zichzelf kan terugverdienen. Onderhandelt de makelaar slim en valt de koopprijs daardoor bijvoorbeeld €5.000? Dan bent u bij €3.000 makelaarskosten nog altijd beter af.

Ten derde bestaan de aankoopkosten voor een woning bijvoorbeeld uit de overdrachtsbelasting. Dit is een belasting aan de overheid, die u betaalt op het moment dat u een bestaande woning koopt. Het gaat om een bepaald percentage van de verkoopprijs, waardoor de overdrachtsbelasting doorgaans ook enkele duizenden euro’s bedraagt. De overdrachtsbelasting betaalt u alleen bij de aankoop van een bestaande woning, net als de meeste aankoopkosten.

Zijn de aankoopkosten aftrekbaar?

Nee, de aankoopkosten zijn helaas niet aftrekbaar. Dit betekent dat u de makelaarskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting niet kunt opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Dit in tegenstelling tot de financieringskosten, die u maakt om een hypotheek af te kunnen sluiten. Die kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Het is verstandig om de aankoopkosten op een rij te zetten en bij de hypotheekverstrekker na te gaan in hoeverre u deze mee kunt financieren. Op die manier houdt u meer eigen geld over om de woning mee te financieren, of wellicht om een mooie inrichting van aan te schaffen. De aankoopkosten kunnen in combinatie met de financieringskosten oplopen tot enkele duizenden euro’s, waardoor een financiering het overwegen waard is.

Aankoopkosten samengevat

  • Aankoopkosten bestaan uit taxatiekosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting.
  • Fiscaal aftrekbaar zijn de aankoopkosten helaas niet.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?