Beoordeel deze pagina
9/10 (7)
Bedankt voor uw beoordeling

Aankoopkosten

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Als u een huis koopt en hiervoor een hypotheek afsluit, heeft u te maken met verschillende aankoopkosten. Deze zijn allereerst onder te verdelen in leveringskosten en financieringskosten. Ook is het van belang of u een bestaand huis koopt of een nieuwbouwwoning. In het eerste geval heeft u te maken met kosten koper, bij het laatste koopt u vrij op naam.

Snel naar:


Leveringskosten

Koopt u een bestaand huis? Dan heeft u te maken met kosten koper. Dit zijn de leveringskosten die voor uw rekening komen zoals de akte van levering en de overdrachtsbelasting. Dit laatste is een belasting die u aan de overheid betaalt op het moment dat u een bestaande woning koopt. Het gaat om een bepaald percentage van de verkoopprijs (in 2019 is dit 2%). Als een huis op uw naam komt door in gemeenschap van goederen te trouwen, partnerschap te registreren of bij wettelijk erfrecht door een testament, hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook bij heffing van omzettingsbelasting die samenloopt met de overdrachtsbelasting, bijvoorbeeld bij bedrijfsoverdracht binnen de familie of bij verdeling van een gemeenschap tussen samenwoners, is er geen sprake van overdrachtsbelasting.

Nieuwbouwwoningen zijn meestal vrij op naam wat betekent dat degene die de woning verkoopt de leveringskosten opbrengt. Soms wordt bestaande bouw ook vrij op naam verkocht om het aantrekkelijker te maken voor de koper.

Financieringskosten

Verder krijgt u te maken met financieringskosten. Deze liggen niet vast maar zijn afhankelijk van beslissingen die u neemt zoals het in de arm nemen van een makelaar, wat extra kosten met zich meebrengt. Voor het afsluiten van een hypotheek zijn sommige kosten echter weer onvermijdelijk zoals notariskosten. Hieronder ziet u een lijstje van mogelijke kostenposten die bij de koop van een huis en het afsluiten van een hypotheek komen kijken:

 • Notariskosten: verplicht.
 • Taxatiekosten/bouwkundige keuring: niet altijd nodig.
 • (hypotheek)advies- en bemiddelingskosten: alleen als u een hypotheek afsluit.
 • Borgtochtprovisie (bij NHG): alleen als u NHG afsluit met uw hypotheek.
 • Bereidstellingprovisie: alleen onder bepaalde omstandigheden.
 • Makelaarskosten: alleen als u gebruik maakt van een makelaar.

Notariskosten

U betaalt de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en de akte van levering. Het is van belang om voordat u een notaris kiest, een goede vergelijking te maken tussen de verschillende notarissen. Zij bepalen namelijk hun eigen tarieven dus het kan nogal uiteenlopen hoeveel de notaris kost. Ook is het soms mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten.

Taxatiekosten/bouwkundige keuring

De verkopende partij hanteert een bepaalde vraagprijs, maar komt die overeen met de waarde van de woning? Het is mogelijk om dit na te gaan door een taxatie uit te laten voeren. Taxatiekosten liggen niet vast maar kunnen verschillen per bureau of per makelaar. Vaak geldt dat de kosten voor het taxatierapport een percentage zijn van de waarde van de woning, dus hoe hoger de woningwaarde, des te hoger de taxatiekosten. Soms is dit echter onderhandelbaar.

Het komt steeds vaker voor dat taxateurs een vast tarief vragen voor hun diensten en waardoor u dus van tevoren al weet hoe hoog het bedrag is dat u voor het taxatierapport betaalt. Bijkomende kosten bestaan uit extra onderzoek, dit heet verschotten. Deze kosten verschillen weer per gemeente. Ook moet er worden vastgesteld of de verkoper wel de rechtmatige eigenaar van de woning is door onderzoek naar eigendomspapieren. Tot slot moet ook de taxateur zelf gecontroleerd worden, wat wordt gedaan door een validatie-instituut.

Advies- en bemiddelingskosten

Dit zijn de kosten die u betaalt aan uw hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur helpt u bij het bepalen van de voordeligste hypotheekvorm en -verstrekker voor uw persoonlijke situatie. Vraag hier een gesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur!

Borgtochtprovisie (NHG)

Als u een hypotheek afsluiten kunt u gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit geeft de bank meer zekerheid aangezien door de NHG de restschuld ook wordt betaald als u daar niet toe in staat bent. Om NHG af te sluiten betaalt u echter wel eenmalig een borgtochtprovisie van 0,9% (in 2019) van de koopsom.

Bereidstellingsprovisie

De offerte die een hypotheekverstrekker u aanbiedt, is maar voor een bepaalde tijd geldig aangezien de voorwaarden, zoals het rentepercentage, kunnen veranderen. Het is mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen, maar u betaalt hier dan wel een bereidstellingsprovisie voor. De kosten hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker maar liggen kond de 25% procent van het hele hypotheekbedrag per maand.

Makelaarskosten

Een makelaar rekent een bepaald courtage, een percentage van de verkoopprijs dat de vergoeding voor de makelaar vormt. Houd er rekening mee dat de makelaarskosten op kunnen lopen tot enkele duizenden euro’s, maar dat de makelaar zichzelf kan terugverdienen. Onderhandelt de makelaar slim en valt de koopprijs daardoor bijvoorbeeld €5.000? Dan bent u bij €3.000 makelaarskosten nog altijd beter af. De tarieven verschillen echter en zijn vaak onderhandelbaar. Het is ook mogelijk om in plaats van een percentage een andere regeling aan te gaan. Een voorbeeld hiervan is een vast bedrag plus een percentage over het bedrag dat boven het afgesproken verkoopbedrag uitkomt. Over het algemeen geldt dat de makelaar alleen het bedrag ontvangt als de woning wordt gekocht of verkocht.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Over het algemeen geldt dat de kosten voor de aankoop van het huis niet aftrekbaar zijn maar de kosten die u maakt voor het afsluiten van de hypotheek wel. Dus de notariskosten voor de aankoop van het huis zijn niet aftrekbaar maar de notariskosten voor het afsluiten van een hypotheek wel. Hieronder ziet u een overzicht van de bovenstaande kosten:

 • Notariskosten: niet aftrekbaar als het gaat om notariskosten voor de aankoop, wel als het gaat om kosten voor het afsluiten van de hypotheek.
 • Taxatiekosten: aftrekbaar als het is voor de aanvraag van een hypotheek.
 • Advies- en bemiddelingskosten: aftrekbaar als het gaat om advies en bemiddeling voor een hypotheek.
 • Borgtochtprovisie: aftrekbaar.
 • Bereidstellingsprovisie: aftrekbaar.
 • Makelaarskosten: niet aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Wat zijn aankoopkosten?

Aankoopkosten zijn alle kosten die komen kijken bij de aanschaf van een nieuwe woning.

Waar bestaan aankoopkosten uit?

Aankoopkosten kunt u verdelen in leveringskosten, dit zijn overdrachtsbelasting en de kosten voor de akte van levering, en de financieringskosten. De financieringskosten vallen weer in verschillende onderdelen uiteen, zoals taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten etc.

Zijn alle aankoopkosten verplicht?

De leveringskosten zijn verplicht maar de financieringskosten hangen af van uw situatie, bijvoorbeeld of u wel of niet een makelaar in de arm neemt of NHG afsluit.

Is er een verschil in aankoopkosten als ik een nieuwbouwwoning koop?

Ja, als u vrij op naam koopt zijn de leveringskosten vaak voor de rekening van de verkoper.

Zijn de aankoopkosten aftrekbaar?

Niet alle kosten zijn aftrekbaar maar over het algemeen geldt dat alle kosten die u maakt voor het afsluiten van een hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?