Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Online hypotheek afsluiten

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Steeds meer mensen willen hun hypotheek online afsluiten, maar hoe werkt dat eigenlijk? Een online hypotheek sluit u af bij een online hypotheekverstrekker of een bank die dit aanbiedt. Het contact met de verstrekker en de adviseur heeft u dus alleen telefonisch of online. Online een hypotheek afsluiten doet u met of zonder advies.

U kunt er dus voor kiezen om online een hypotheek af te sluiten zonder hulp van een adviseur (execution only). Daarnaast kunt u ook gewoon online de hypotheek afsluiten en daarbij een adviseur in de arm nemen. Lees hier meer over de voor- en nadelen van online hypotheken en waar u deze kunt afsluiten.

Snel naar:


Aanbieders online hypotheek afsluiten

Bij de volgende aanbieders kunt u onder andere terecht voor het online afsluiten van een hypotheek:


Let op! Niet alle hypotheekverstrekkers bieden hun producten aan via deze partijen. Het aanbod zal verschillen per tussenpersoon. Het is verstandig om vooraf te kijken waar u terecht kan.

U kunt ook online (met of zonder advies) een hypotheek afsluiten bij de volgende banken:


Let op! Bij Florius kunt u alleen voor een verhoging van uw huidige hypotheek terecht. Bij de SNS Bank kunnen alleen starters zelf een hypotheek afsluiten.

Voordelen online hypotheek

 • U kunt waar en wanneer u wilt uw hypotheek afsluiten en advies inwinnen.
 • De kosten zijn lager.
 • Veel ervaring met verschillende situaties door een landelijk klantennetwerk.
 • Rekentools waarmee u zelf berekeningen kunt maken.

Execution only

Een execution only hypotheek is een hypotheek die u helemaal zelf, zonder hypotheekadvies afsluit. U moet hiervoor wel een kennis- en ervaringstoets doen om vast te stellen of u genoeg weet om zelf een hypotheek af te sluiten.

Hoe werkt het zelfstandig afsluiten?

U kunt via een tussenpersoon of direct bij de execution only hypotheekverstrekkers terecht om een hypotheek zelf te gaan afsluiten. Zonder advies en zonder advieskosten. U kunt waar en wanneer u maar wilt beginnen met de hypotheekaanvraag. U verzamelt voor het afsluiten zelf de juiste documenten en informatie en bouwt online zelf een hypotheekdossier op.

Het stappenplan:

 1. Bereken hoeveel u kunt lenen. Bekijk de bruto- en netto maandlasten. Bereken de hoogte van de benodigde hypotheek, uw maximale hypotheek en kijk hoeveel eigen geld u nodig heeft voor de aankoop van de woning.
 2. Kies een hypotheekvorm die bij u past en bepaal hoe lang u de rente wilt vastzetten.
 3. Vergelijk de verschillende hypotheekverstrekkers en hypotheekrentes.
 4. Kijk welke aanvullende verzekeringen u wilt of moet afsluiten om risico’s af te dekken. Denk aan arbeidsongeschikt, werkloosheid over het overlijden van u of uw partner.
 5. Maak een kennis- en ervaringstoets.
 6. Verzamel alle benodigde documenten en gegevens voor het afsluiten van uw hypotheek. Op de website van de hypotheekverstrekker die u kiest, vindt u een overzicht van alle benodigde documenten.
 7. Als de geldverstrekker akkoord gaat, krijgt u een offerte. Na het tekenen van de offerte kunnen de stukken naar de notaris en is uw hypotheek rond.

Voor wie is execution only geschikt?

Hypotheken zijn niet eenvoudig. Er komen veel verschillende zaken bij kijken. U moet rekening houden met allerlei wettelijke normen. Enige kennis van hypotheken is bij het zelfstandig afsluiten van een hypotheek dus vereist. Niemand wil een hypotheek afsluiten met een te hoge rente of slechte voorwaarden. Bovendien kunt u premies en kortingen mislopen als u niet goed op de hoogte bent.

Voor wie is het zelfstandig online afsluiten van een hypotheek interessant?

 • Consumenten met voldoende kennis over hypotheken
 • Consumenten die al hypotheekadvies hebben gehad, maar vervolgens (nog) geen hypotheek hebben afgesloten
 • Consumenten die geld willen besparen op de advieskosten (en voldoende kennis hebben of vergaren)

Kennistoets

Voor het afsluiten van een hypotheek moet u een kennis-en ervaringstoets afleggen. Dit vereist de AFM voor het verstrekken van een hypotheek. De kennistoetsen lopen sterk uiteen per hypotheekaanbieder, omdat de inrichting vormvrij is. In het geval u de eerste keer niet slaagt, kunt u de toets bij sommige hypotheekverstrekkers meerdere keren maken. Wettelijk gezien heeft het falen van een kennistoets geen consequenties. Wel zult u van de bank het advies krijgen om geen hypotheek af te sluiten zonder advies.

Niet zelf afsluiten

In sommige (complexere) situaties kunt u waarschijnlijk niet zelfstandig een hypotheek afsluiten:

 • U heeft een restschuld bij het verkopen van de vorige woning
 • U ontvangt een uitkering
 • U bent met pensioen
 • U bent zzp’er
 • U heeft geen inkomen
 • U wilt een spaar- of beleggingshypotheek oversluiten

Als een van de voorgaande situaties op u van toepassing is, kunt u een afspraak maken met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij kunnen u helpen bij het afsluiten van de juiste hypotheek.

Verschil hypotheek afsluiten met en zonder advies

Zonder advies een hypotheek afsluiten is vaak goedkoper. Advies van een deskundige die uw persoonlijke situatie bekijkt, kost nu eenmaal geld. Het vraagt echter ook meer van u om zonder advies uw hypotheek af te sluiten omdat u zich moet verdiepen in alle mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan u helpen om de juiste regelingen uit te zoeken voor uw persoonlijke situatie. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u de meest voordelige hypotheek afsluit, aangepast op uw wensen. Zo bent u uiteindelijk misschien toch nog goedkoper uit dan als u een hypotheek afsluit zonder adviseur.

Wanneer u geen advies krijgt en zelf uw hypotheek online afsluit, betaalt u nog steeds afsluitkosten. Ook deze kosten lopen uiteen per aanbieder. U moet denken aan een bedrag tussen de €500 en €800.

Voordelen online hypotheek afsluiten Nadelen online hypotheek afsluiten
Lage afsluitkosten Geen advies, dus eigen kennis nodig.
Eigen keuzes Kennis- en ervaringstoets afleggen voor het afsluiten.
Snel proces Zelf verantwoordelijk voor eventuele (negatieve) gevolgen.
Vrijblijvende offerte Kans dat u eventuele voordelen, subsidies, extra’s over het hoofd ziet.
Minder hypotheekaanbod.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?