Online hypotheek afsluiten

Tips & vragen

Steeds meer mensen willen hun hypotheek online afsluiten, maar hoe werkt dat eigenlijk? Een online hypotheek sluit u af bij een online hypotheekverstrekker of een bank die dit aanbiedt. Het contact met de verstrekker en de adviseur heeft u dus alleen telefonisch of online.

1. Aanbieders online hypotheek afsluiten

Bij de volgende aanbieders kunt u onder andere terecht voor het online afsluiten van een hypotheek:

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Let op! Niet alle hypotheekverstrekkers bieden hun producten aan via deze partijen. Het aanbod zal verschillen per tussenpersoon. Het is verstandig om vooraf te kijken waar u terecht kan.

U kunt ook online (met of zonder advies) een hypotheek afsluiten bij de volgende banken:

2. Voordelen online hypotheek

 • U kunt waar en wanneer u wilt uw hypotheek afsluiten en advies inwinnen.
 • De kosten zijn lager.
 • Veel ervaring met verschillende situaties door een landelijk klantennetwerk.
 • Rekentools waarmee u zelf berekeningen kunt maken.
online hypotheek afsluiten

3. Execution only

Een execution only hypotheek is een hypotheek die u helemaal zelf, zonder hypotheekadvies afsluit. U moet hiervoor wel een kennis- en ervaringstoets doen om vast te stellen of u genoeg weet om zelf een hypotheek af te sluiten.

4. Hoe werkt het zelfstandig afsluiten?

U kunt via een tussenpersoon of direct bij de execution only hypotheekverstrekkers terecht om een hypotheek zelf te gaan afsluiten. Zonder advies en zonder advieskosten. U kunt waar en wanneer u maar wilt beginnen met de hypotheekaanvraag. U verzamelt voor het afsluiten zelf de juiste documenten en informatie en bouwt online zelf een hypotheekdossier op.

Het stappenplan:

 1. Bereken hoeveel u kunt lenen. Bekijk de bruto- en netto maandlasten. Bereken de hoogte van de benodigde hypotheek, uw maximale hypotheek en kijk hoeveel eigen geld u nodig heeft voor de aankoop van de woning.
 2. Kies een hypotheekvorm die bij u past en bepaal hoe lang u de rente wilt vastzetten.
 3. Vergelijk de verschillende hypotheekverstrekkers en hypotheekrentes.
 4. Kijk welke aanvullende verzekeringen u wilt of moet afsluiten om risico’s af te dekken. Denk aan arbeidsongeschikt, werkloosheid over het overlijden van u of uw partner.
 5. Maak een kennis- en ervaringstoets.
 6. Verzamel alle benodigde documenten en gegevens voor het afsluiten van uw hypotheek. Op de website van de hypotheekverstrekker die u kiest, vindt u een overzicht van alle benodigde documenten.
 7. Als de geldverstrekker akkoord gaat, krijgt u een offerte. Na het tekenen van de offerte kunnen de stukken naar de notaris en is uw hypotheek rond.

5. Voor wie is execution only geschikt?

Hypotheken zijn niet eenvoudig. Er komen veel verschillende zaken bij kijken. U moet rekening houden met allerlei wettelijke normen. Enige kennis van hypotheken is bij het zelfstandig afsluiten van een hypotheek dus vereist. Niemand wil een hypotheek afsluiten met een te hoge rente of slechte voorwaarden. Bovendien kunt u premies en kortingen mislopen als u niet goed op de hoogte bent.

Voor wie is het zelfstandig online afsluiten van een hypotheek interessant?

 • Consumenten met voldoende kennis over hypotheken
 • Consumenten die al hypotheekadvies hebben gehad, maar vervolgens (nog) geen hypotheek hebben afgesloten
 • Consumenten die geld willen besparen op de advieskosten (en voldoende kennis hebben of vergaren)

Kennistoets

Voor het afsluiten van een hypotheek moet u een kennis-en ervaringstoets afleggen. Dit vereist de AFM voor het verstrekken van een hypotheek. De kennistoetsen lopen sterk uiteen per hypotheekaanbieder, omdat de inrichting vormvrij is. In het geval u de eerste keer niet slaagt, kunt u de toets bij sommige hypotheekverstrekkers meerdere keren maken. Wettelijk gezien heeft het falen van een kennistoets geen consequenties. Wel zult u van de bank het advies krijgen om geen hypotheek af te sluiten zonder advies.

Niet zelf afsluiten

In sommige (complexere) situaties kunt u waarschijnlijk niet zelfstandig een hypotheek afsluiten:

 • U heeft een restschuld bij het verkopen van de vorige woning
 • U ontvangt een uitkering
 • U bent met pensioen
 • U bent zzp’er
 • U heeft geen inkomen
 • U wilt een spaar- of beleggingshypotheek oversluiten

Als een van de voorgaande situaties op u van toepassing is, kunt u een afspraak maken met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij kunnen u helpen bij het afsluiten van de juiste hypotheek.

6. Verschil hypotheek afsluiten met en zonder advies

Zonder advies een hypotheek afsluiten is vaak goedkoper. Advies van een deskundige die uw persoonlijke situatie bekijkt, kost nu eenmaal geld. Het vraagt echter ook meer van u om zonder advies uw hypotheek af te sluiten omdat u zich moet verdiepen in alle mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan u helpen om de juiste regelingen uit te zoeken voor uw persoonlijke situatie. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u de meest voordelige hypotheek afsluit, aangepast op uw wensen. Zo bent u uiteindelijk misschien toch nog goedkoper uit dan als u een hypotheek afsluit zonder adviseur.

Wanneer u geen advies krijgt en zelf uw hypotheek online afsluit, betaalt u nog steeds afsluitkosten. Ook deze kosten lopen uiteen per aanbieder. U moet denken aan een bedrag tussen de €500 en €800.

Voordelen online hypotheek afsluiten Nadelen online hypotheek afsluiten
Lage afsluitkosten Geen advies, dus eigen kennis nodig.
Eigen keuzes Kennis- en ervaringstoets afleggen voor het afsluiten.
Snel proces Zelf verantwoordelijk voor eventuele (negatieve) gevolgen.
Vrijblijvende offerte Kans dat u eventuele voordelen, subsidies, extra’s over het hoofd ziet.
Minder hypotheekaanbod.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee