Beoordeel deze pagina
8,4/10 (9)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenmarkt cijfers

HypotheekBerekenen.nl houd je maandelijks op de hoogte van de trends en ontwikkelingen op/in de huizenmarkt. Afhankelijk hiervan worden o.a. het aantal verkopen van NVM, het aantal woningen die te koop staan op Funda, de gemiddelde koopsom en het aantal executieverkopen van het Kadaster gepresenteerd. De cijfers worden aangeboden door de Taxatheek.


Bijgewerkt op: 28-05-2020

Bron: NVM


Bron: Funda


Bron: Kadaster


Bron: Kadaster


Bron: Taxatheek


Impact coronacrisis op woningmarkt

Volgens de meest actuele verkoopcijfers van NVM ziet het ernaar uit dat het coronavirus de woningmarkt met rust laat. Het aantal verkopen is in april 2020 zelfs gestegen ten opzichte van maart 2020, de maand dat het virus uitbrak. Ten opzichte van 2019 zijn het aantal verkopen wel wat lager in maart en april, maar er is geen grote daling te zien.

NVM liet via een persbericht weten dat de stijging in de verkopen van woningen mogelijk door de nog steeds lage rente komt. Ook werd er in het persbericht gemeld dat mensen in deze tijd veel bezig zijn met verbouwen en de maandlasten willen verlagen. Naast het feit dat de verkopen stijgen zijn ook het aantal woningen dat te koop staan tussen april en mei met 4,9% gestegen, dit blijkt uit de cijfers die de Taxatheek verzameld heeft. Dit is een aanzienlijke groei, het kan aantonen dat de krapte op woningmarkt momenteel wat afneemt. Toch geeft de Rijksoverheid in een artikel over de huidige staat van de woningmarkt aan dat het woningtekort groot blijft en in de toekomst door zal zetten.

De woningmarkt is dus nog op volle gang, dit blijkt ook als je naar de gemiddelde koopsom kijkt. Hierboven kun je in de grafiek zien dat de gemiddelde som die voor een woning betaald wordt in de eerste maanden van 2020 flink hoger is dan dat in 2019. De gemiddelde koopsom in april 2020 bedroeg € 326.232 waar in dezelfde maand 2019 de gemiddelde koopsom € 302.456 was.

De woningprijzen blijven dus stijgen, het aanbod stijgt ook en de rente is laag. Kortom de woningmarkt blijft aanhouden in deze tijden van coronacrisis.

Ben jij na het lezen van dit artikel nu warm geworden bij het idee van eerste woning kopen? Of misschien wel bij het veranderen van woning?

Bereken dan hier hoeveel hypotheek jij kan krijgen en laat je gratis adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur!

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?