Een onafhankelijke adviseur of bank?
De meeste mensen die een huis willen kopen krijgen te maken met een hypotheek. Meer dan 90% van de mensen gaat hiervoor in gesprek met een adviseur. Dit kan bij een bank, of bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wat kies jij?
Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Wij denken dat het, zoals bij de meeste aankopen, altijd goed is om meerdere producten te vergelijken. Hiervoor is een onafhankelijke hypotheekadviseur geschikt.
Wil je jouw huidige hypotheek oversluiten bij dezelfde bank? Dan is het vergelijken van een hypotheek minder van belang. Toch is het goed om te kijken of er andere mogelijkheden zijn.

Waar begin je?
Wanneer je besluit om een hypotheek af- of over te sluiten, begin je vaak met een berekening. Je kunt online een hypotheek berekenen, maar in de praktijk zien we dat dit niet alle benodigde informatie biedt. Wanneer je exact wilt weten wat jouw opties zijn, kun je het beste een hypotheek adviesgesprek inplannen.
Zo kun je samen met een specialist al jouw mogelijkheden in kaart brengen. Met deze informatie is het makkelijker een geschikte keuze te maken. Niet tevreden na het eerste gratis gesprek? Dan kun je altijd een andere adviseur raadplegen voor een second opinion.
Wat kost hypotheekadvies?
De meeste partijen bieden in eerste instantie een kosteloos en vrijblijvend hypotheekadviesgesprek aan. In dit gesprek zal een adviseur uitleggen wat hij rekent voor een hypotheek en waarom. De gemiddelde advieskosten lopen uiteen van €2200 tot €2800.
De kosten voor onafhankelijk advies zijn afhankelijk van de partij en vaak ook van jouw situatie. Zo kan het tarief van een adviseur bijvoorbeeld hoger zijn wanneer je een eigen bedrijf hebt. Ben je een starter, dan zal het tarief weer lager uitvallen.
Waar moet ik op letten?
Wanneer je een hypotheek afsluit spelen de kosten voor het advies een rol, maar het is misschien nog wel belangrijker dat je de best passende hypotheek hebt. Voor de meeste mensen is een hypotheek de grootste lening die wordt afgesloten. Als je kiest voor goedkoop advies, maar daardoor een iets hogere rente betaald, kom je aan het einde van de looptijd vaak duurder uit.
Zorg er dus voor dat je niet alleen kijkt naar de prijs van het advies, maar ook naar de kwaliteit. Hierbij spelen de hypotheekrentes, maar ook de voorwaarden per hypotheekverstrekker een grote rol.
Hebt u een vraag over een hypotheek? Stel deze dan aan één van onze onafhankelijke adviseurs.