Stap 1/3
 • Laagste rente garantie
 • 100% onafhankelijk

Hypotheekofferte aanvragen

Vraag hier direct kosteloos en vrijblijvend een offerte aan.


Stap 1: Jouw situatie

* Elke dag helpen wij 200+ mensen met een offerte op maat. Hoe vollediger je alles invult hoe nauwkeuriger de berekening wordt.

Bereken je hypotheek

Een kosteloos en vrijblijvend hypotheekadviesgesprek aanvragen.

Onze adviseur kan u helpen met onder meer de volgende onderwerpen:

 • Wat is uw maximale hypotheek?
 • U wilt uw hypotheek oversluiten. Wat worden de nieuwe maandlasten? Wat zijn de kosten?
 • U wilt verhuizen. Kunt u de huidige hypotheek meenemen of is het voordeliger om een nieuwe af te sluiten?
 • U wilt verbouwen en u wilt weten wat de mogelijkheden zijn.
 • U gaat scheiden en u wilt weten wat de mogelijkheden zijn voor uw hypotheek.
 • Al uw overige vragen!

Hypotheekofferte aanvragen: zo werkt het

Een hypotheekofferte aanvragen? Daar komt het een en ander bij kijken, maar met de juiste voorbereiding hoeft het niet moeilijk te zijn. Samen met een hypotheekadviseur ziet u niets over het hoofd en kiest u voor een geldverstrekker en hypotheekvorm die bij u en uw situatie past.

Hypotheekofferte aanvragen


De hypotheekofferte is de aanbieding van de hypotheekverstrekker. Let goed op de onderstaande 4 elementen in de offerte, zodat u die goed kunt beoordelen. En vraag uw adviseur gerust om mee te kijken, zodat u alles wat erin staat goed kunt beoordelen.

Tip: de hypotheekadviseur zal de hypotheekofferte die u aanvraagt beoordelen. Zorg er zelf voor dat u die ook doorneemt en goed weet wat er staat. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

4 belangrijke elementen van de hypotheekofferte

Een hypotheekofferte aanvragen? Die bevat belangrijke informatie over het kopen van uw huis. De hypotheek gaat over de financiering, waarbinnen de volgende 4 elementen erg belangrijk zijn:

 • Hypotheek
 • Rente
 • Data
 • Kosten

Controleer bovendien de persoonsgebonden informatie. Let op de persoonlijke gegevens en ga na of die kloppen en compleet zijn. Dat voorkomt vervelende fouten in een later stadium.

Hypotheek

De hypotheek is waar het om draait in de hypotheekofferte die u wilt aanvragen. Kijk in ieder geval goed naar de hypotheeksom die wordt genoemd. Dat is het bedrag dat u gaat lenen. Het bestaat uit de koopprijs van de woning en eventuele bijkomende kosten. De hypotheeksom is het bedrag dat u leent, dus waarover u rente betaalt en waarover u aflossingen zal gaan doen.

Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de aflossingsvorm. Over het algemeen heet u de keuze uit een lineaire en een annuïtaire hypotheek, omdat u daarmee recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Controleer of de bank de hypotheekvorm aanbiedt die u heeft aangevraagd, omdat het invloed heeft op de aflossingen en rentebetalingen die u zal doen. Check bovendien of de totale looptijd overeenkomt met wat u samen met de adviseur hebt aangevraagd.

Rente

De rente is belangrijk in de hypotheekofferte, omdat die mede betaalt wat de kosten voor uw woning zullen zijn. In de offerte komt u een aantal onderdelen tegen:

 • Nominale hypotheekrente
  Dit is het rentepercentage dat u afspreekt met de geldverstrekker. Het is de rente die u ziet in de overzichten met rentes, looptijden en voorwaarden.
 • Effectieve hypotheekrente
  Dit is de hypotheekrente die u daadwerkelijk betaalt, op basis van de hypotheekofferte die u aanvraagt. De rente kan net iets hoger liggen dan de nominale rente. Dat heeft te maken met het feit dat u die 12x per jaar vooraf betaalt. Een nominale rente van 2,5 procent kan daardoor uitmonden in 2,6 procent aan effectieve rente. Het komt door het rente-op-rente effect, zoals u dat op u spaarrekening andersom heeft als u iedere maand rente uitgekeerd krijgt.
 • Vaste of variabele rente
  Afhankelijk van uw aanvraag en keuzes maakt u gebruik van een vaste of een variabele rente. Kijk goed of dit overeenkomt met wat u wilt en check de duur van de rentevaste periode. Na die periode zal de geldverstrekker u opnieuw een rentevoorstel doen.
 • Offerterente, dagrente of dalrente
  Wilt u de rente vastzetten? Dan zal er in de offerte worden aangegeven wanneer de rente ingaat en om welk percentage dit geldt. Het kan gaan om een dagrente op het moment van tekenen, een offerterente uit de offerte of een dalrente als laagste keuze tussen het moment van accepteren en tekenen bij de notaris.

Data

Vraagt u een hypotheekofferte aan? Dan zullen twee data in ieder geval aanwezig zijn. Het gaat allereerst om de offertedatum. Dat is de datum tot wanneer de offerte geldig is. Er is standaard sprake van 14 dagen, maar dit kan variëren. Stuur de offerte voor dat moment ondertekend terug, omdat u er anders niet zomaar (zonder extra kosten) gebruik van kunt maken.

Daarnaast zal de hypotheekverstrekker de passeerdatum noemen, op het moment dat u een hypotheekofferte aanvraagt. Dit is de datum waarop u de offerte uiterlijk mag ondertekenen bij de notaris. Standaard is een geldigheid van 3 maanden, maar ook 6 maanden en zelfs 12 maanden komen voor. Heeft u langer de tijd nodig? Houd er dan rekening mee dat u mogelijk een hogere rente gaat betalen of kosten voor de verlenging dient te voldoen.

Kosten

In de hypotheekofferte staan verschillende kosten genoemd. Het zal gaan om een bereidstellingsprovisie, aflossingskosten, een boeteclausule en annuleringskosten. De bereidstellingsprovisie geldt als kosten voor een verlenging, indien u de uiterste passeerdatum niet zal halen.

Aflossingskosten staan voor de aflossingen die u zal doen, naast de rente die u betaalt. Er kan sprake zijn van boeteclausules, bijvoorbeeld als u in een jaar tijd meer dan 10 procent extra wilt aflossen op de hypotheeksom. De annuleringskosten gelden voor het annuleren van de hypotheek, nadat u de offerte heeft getekend. Dat kan gaan om 0,5 tot 1 procent van de hypotheeksom en kan flink in de papieren lopen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een hypotheekaanvraag?

Vraag mijn hypotheekofferte aan

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee