Beoordeel deze pagina
9,8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Koopkansen 2020

Elk jaar doet Hypotheekberekenen.nl een onderzoek naar de mogelijkheden om een woning te kopen per gemeente in Nederland. Ook dit jaar (2020) is de gemiddelde koopkans weer berekend.

Lees ook de KoopKanskaart per provincie 2020

Snel naar:

1. De Koopkanskaart

De koopkans berekening per gemeente hangt af van verschillende factoren:

 • Gemiddelde woningprijs
 • Hoeveelheid huizen die te koop staan
 • Beschikbaarheid van een starterslening
 • Hoogte van de starterslening

De hoogte van de koopkans is eerst per inkomensgroep berekend en daarna is het gemiddelde hiervan genomen om de koopkans per gemeente te berekenen. De koopkans is berekend voor de periode van het jaar 2020, hierbij moet genoemd worden dat de hoeveelheid huizen die te koop staan een momentopname is geweest van 10 maart 2020. Verder is de gemiddelde woningprijs een gegeven van het CBS uit 2019, er is namelijk nog geen data beschikbaar over 2020. Ook de beschikbaarheid van een starterslening en de hoogte hiervan is een momentopname geweest van 10 maart 2020.

2. Krapte woningmarkt blijft aanhouden

Ook in 2020 blijft de kans om een woning te kopen in Nederland dalen. Het aantal woningen dat op dit moment te koop staat is weer gezakt. Waar er vorig jaar maart nog rond de 60.000 woningen te koop stonden is dit nu naar minder dan 50.000 gezakt. Daarnaast is de gemiddelde vraagprijs ten opzichte van vorig jaar flink gestegen. Gebaseerd op gemiddelde prijs die in maart 2019 is vastgelegd is de gemiddelde woningprijs gestegen met 5,85%. De gemiddelde vraagprijs voor een woning in maart 2019 was €399.981, begin maart 2020 was de gemiddelde woningprijs 423.374.

Verder hebben de eerste hypotheekverstrekkers in maart hun rente geleidelijk verhoogd. De stijging in rente is een gevolg van de coronacrisis, verstrekkers ervaren namelijk een krimp in de hoeveelheid werkend personeel. Met de renteverhoging proberen de verstrekkers de hoeveelheid aanvragen lichtelijk tegen te gaan en daardoor de werkdruk voor het personeel te verminderen. Dit zorgt ervoor dat de koopkans ook iets lager wordt. Doordat de hypotheekrentes stijgen zullen de hypotheeklasten per maand hoger worden.

Voorbeeld:

Je kunt in de periode van lage rente een hypotheek aanvragen van €310.000 (100% lenen) met een looptijd van 30 jaar tegen een rente van 2,1%. Hierbij zijn de maandlasten exclusief aflossing €542,50. Bij een stijging van de rente naar bijvoorbeeld 2,2% zal de kostenpost exclusief aflossing stijgen naar €568,33. Bij beide gevallen zijn de aflossing niet in acht genomen, bij een annuïteiten hypotheek los je af en zullen de maandlasten naar mate minder worden.

Als de maandlasten voor een hypotheek stijgen zal er minder geleend kunnen worden en dus daalt de koopkans. Toch is de rente nog vrij laag en zijn er genoeg gemeentes die een starterslening aanbieden. Bekijk in de jaarlijkse koopkanskaart van Hypotheekberekenen.nl jouw koopkans in Nederland.

3. Waar liggen de kansen in 2020?

Ben jij benieuwd in welke gemeente de koopkans het hoogst of het laagst ligt? Wij zetten dit op een rijtje.

Laagste koopkans top 5

 1. Bloemendaal, Noord-Holland
 2. Blaricum, Noord-Holland
 3. Laren, Noord-Holland
 4. Wassenaar, Zuid-Holland
 5. Rozendaal, Gelderland

Met een gemiddelde woningprijs van € 831.578 is Bloemendaal weer uitgeroepen tot duurste gemeente van Nederland. Daarop volgen respectievelijk Blaricum (€775.909) en Laren (€768.056). De koopkans in Wassenaar is iets hoger dan de top 3 doordat er meer woningen (233) worden aangeboden. Daarnaast is de gemiddelde prijs van woningen in Wassenaar € 711.264. En met maar 7 woningen te koop op het moment van opname en een gemiddelde woningprijs van € 667.428 heeft Rozendaal een welverdiende plek verdiend in de top 5 gemeenten met laagste koopkans.

Hoogste koopkans top 5

 1. Delfzijl, Groningen
 2. Den Helder, Noord-Holland
 3. Brunssum, Limburg
 4. Oldambt, Groningen
 5. Kerkrade, Limburg

De hoogste koopkans in 2020 ligt weer in Delfzijl, Groningen. Met een gemiddelde woningprijs van € 155.120 en een maximale starterslening van €50.000 is kans om een woning te kopen (zeker als starter) wel heel hoog. De gemeente die de tweede plek heeft verdiend als gemeente met de hoogste koopkans is Den Helder. Met een gemiddelde huizenprijs van € 175.079 en een maximale starterslening van €65.720 kun je gaan beginnen met het vinden van een nieuwe plek in Den Helder.

In de provincie Limburg zijn de gemeenten Brunssum en Kerkrade vertegenwoordigd als gemeenten met de hoogste koopkans. Brunssum staat op de derde plek van gemeenten met de hoogste koopkans vanwege een gemiddelde woningprijs van € 174.186 en een maximale starterslening van €37.000. In de gemeente Kerkrade ligt de gemiddelde woningprijs wat hoger, namelijk: € 181.691. Toch is deze gemeente op de vijfde plek van de gemeenten met de hoogste koopkans geëindigd. Er is namelijk een maximale starterslening van €37.000 mogelijk en staan er zo’n 295 woningen te koop. Ook in Oldambt, Groningen is de gemiddelde woningprijs laag (€175.832) en kun je een starterslening van maximaal €25.000 aanvragen.

Om een beter beeld te krijgen van de koopkans qua gemiddelde woningprijs, hebben wij de top 5 minst- en best betaalbare gemeenten onder elkaar gezet. In de grafiek hieronder kun je de gemiddelde woningprijzen per gemeente (zonder starterslening) zien. Daarbij is ook de gemiddelde woningprijs in Nederland aangegeven.

Het is opvallend dat waar Bloemendaal vorig jaar op plaats 3 van minst betaalbare gemeenten nu naar nummer 1 is gestegen. Dit komt omdat de gemiddelde woningprijs in Bloemendaal met bijna €100.000 gestegen is. Verder is de gemiddelde prijs van de woningen in de gemeente Blaricum met ongeveer €75.000 gezakt. De gemiddelde woningprijs in Laren vrijwel gelijk gebleven. Daar tegenover zijn de woningprijzen in Wassenaar en Rozendaal met ongeveer een €100.000 gestegen.

Ook in 2020 blijft Delfzijl de nummer 1 gemeente als het gaat om betaalbaarheid. Ondanks de stijging van de gemiddelde woningprijs met ongeveer €60.000, blijft de gemeente Delfzijl het goedkoopste van Nederland. Nieuwkomers in het rijtje, vergeleken met 2019, zijn Den Helder en Pekela (gemeente in provincie Groningen). Met een gemiddelde huisprijs van €175.079 en €161.257 zijn deze gemeenten de top 5 best betaalbare gemeentes binnengedrongen. Oldambt en Brunssum staan net als 2019 in het rijtje maar zijn beide met zo’n €40.000 gestegen in gemiddelde woningprijs.

Volgens het onderzoek van Hypotheekberekenen.nl blijkt dus dat de gemiddelde woningprijzen in Nederland flink gestegen zijn en dat de koopkans hierdoor in bepaalde gemeentes is gezakt. Toch zijn er gemeentes die een uitstekende starterslening beschikbaar stellen, met als voorbeeld Den Helder: €65.720. Ben jij een starter en wil je weten of je een starterslening kunt aanvragen? Kijk dan op SVn.nl voor meer informatie.

4. Het coronavirus en de koopkans

Het coronavirus heeft ook een impact op de woningmarkt. Nieuwbouwprojecten worden vertraagd doordat er minder werknemers aan de projecten werken. Veel buitenlandse werknemers zijn tijdelijk naar hun thuisland vertrokken. Dit zorgt ervoor dat er minder nieuwbouwwoningen bijkomen in 2020.

Toch liggen er ook kansen door het coronavirus, velen zullen namelijk hun grote financiële uitgaven vooruitschuiven. Dat geldt dus ook voor het aankopen van een nieuw huis. Het bezichtigen van huizen is door het coronavirus ook beperkter en dit zal woningzoekers in een afwachtende fase brengen. Kortom, werkloosheid neemt (mogelijk) toe, kopers af, afhankelijk van de duur van alle maatregelen zal dit effect hebben op kopers en dus prijzen.

5. Hoe kan ik mijn koopkans verhogen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een woning te kopen te verhogen. Hypotheekberekenen.nl geeft de volgende tips om jouw koopkans in 2020 te verhogen:

 • Ga na bij svn.nl of de gemeente waar jij wilt wonen een starterlening aanbiedt (voor de starters). Elke gemeente heeft andere voorwaarden voor het aanvragen van een starterslening
 • Kijk in de koopkanskaart waar de koopkans hoger is en probeer daar een huis te vinden
 • Laat een berekening op maat maken, hieruit blijkt dat vaak meer mogelijk is
 • Ga in gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur, hij of zij kan inzien waar voor jou de kansen liggen
 • Als het mogelijk is: Kopen zonder voorbehoud. Dit brengt risico met zich mee, maar verkopers zijn geneigd eerder een bod te accepteren als er geen voorbehoud is

Bronnen:

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?