Beoordeel deze pagina
7,8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Boeterente

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wat is een boeterente en waarom betaal ik deze?

Wilt u uw hypotheek oversluiten, of de rentevaste periode openbreken en profiteren van een lagere rente? Dan bestaat er een risico dat de bank u een boeterente in rekening zal brengen. Dit is een vergoeding voor de rente-inkomsten die de bank mis zal lopen. Vergelijk de hoogte van de boeterente met het voordeel dat u kunt behalen, om na te gaan of het toch verstandig is om de hypotheek over te sluiten of vroegtijdig een nieuwe rentevaste periode af te spreken.

Boeterente

Waarom berekent de bank boeterente?

De bank sluit met u een contract, op basis van een rentevaste periode. Komt u bijvoorbeeld een rentevaste periode van 10 jaar overeen? Dan gaat de bank er gedurende 10 jaar vanuit dat er bepaalde rente-inkomsten binnen zullen komen. Zou u de rentevaste periode openbreken, om een lagere rente met de bank overeen te komen? Dan betekent dit dat de bank inkomsten mis zal lopen, waarvoor u een boeterente dient te betalen. Ondanks deze boete is het in veel gevallen toch interessant om de hypotheek over te sluiten of een nieuwe rentevaste periode af te spreken.

Lagere marktrente dan hypotheekrente die u betaalt

Betaalt u op dit moment een hogere rente dan de marktrente, bijvoorbeeld omdat deze historisch laag staat? In dat geval kunt u besluiten een hypotheek over te sluiten of de rentevaste periode open te breken. De bank berekent echter het verschil tussen de huidige marktrente en de rente die u betaalt, op basis van het aantal resterende jaren dat uw rente ‘vast’ zou staan. Op die manier berekent de bank de boeterente, een vast bedrag dat u eenmalig dient te betalen om vervolgens gebruik te kunnen maken van de lagere rente, om maandelijks geld te besparen op uw maandlasten.

Hypotheekrente berekenen

Wilt u de hypotheekrente snel berekenen, gebruik dan onze hypotheekrente berekentool.

Boeterente is fiscaal aftrekbaar

Houd er rekening mee dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, mits u dit niet meeneemt in uw nieuwe hypotheek. Betaalt u de boeterente aan de bank en blijft u verder gebruik maken van dezelfde hypotheek? Dan is dit bedrag fiscaal aftrekbaar en kunt u dus rekenen op een netto meer voordelige situatie. Besluit u de boeterente mee te nemen in een nieuwe hypotheek, door het hypotheekbedrag hiermee te verhogen? Dan kunt u de boeterente eenmalig aftrekken van uw belasting, maar is de rente die u hierover betaalt vervolgens niet meer fiscaal aftrekbaar. Uiteraard kan een hypotheekadviseur u hier meer over vertellen.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?