Beoordeel deze pagina
8,2/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Boeterente

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wilt u uw hypotheek oversluiten of de rentevaste periode openbreken en profiteren van een lagere rente? Dan bestaat er een risico dat de bank u een boeterente in rekening zal brengen. Dit is een vergoeding voor de rente-inkomsten die de bank mis zal lopen. Vergelijk de hoogte van de boeterente met het voordeel dat u kunt behalen, om na te gaan of het toch verstandig is om de hypotheek over te sluiten of vroegtijdig een nieuwe rentevaste periode af te spreken.

Snel naar:


Waarom rekent de bank boeterente?

De bank sluit met u een contract, op basis van een rentevaste periode. Komt u bijvoorbeeld een rentevaste periode van 10 jaar overeen? Dan gaat de bank er gedurende 10 jaar vanuit dat er bepaalde rente-inkomsten binnen zullen komen. Zou u de rentevaste periode openbreken om een lagere rente met de bank overeen te komen? Dan betekent dit dat de bank inkomsten mis zal lopen, waarvoor u een boeterente dient te betalen. Ondanks deze boete kan het soms toch interessant zijn om de hypotheek over te sluiten of om een nieuwe rentevaste periode af te spreken.

Lagere marktrente dan hypotheekrente die u betaalt

Betaalt u op dit moment een hogere rente dan de marktrente, bijvoorbeeld omdat deze historisch laag staat? In dat geval kunt u besluiten een hypotheek over te sluiten of de rentevaste periode open te breken. De bank berekent echter het verschil tussen de huidige marktrente en de rente die u betaalt, op basis van het aantal resterende jaren dat uw rente ‘vast’ zou staan. Op die manier berekent de bank de boeterente, een vast bedrag dat u eenmalig dient te betalen om vervolgens gebruik te kunnen maken van de lagere rente, om maandelijks geld te besparen op uw maandlasten.

Berekening van de renteboete

Voor de bepaling van de boeterente kunt u het beste contact opnemen met uw bank of met een hypotheekadviseur. Het is in ieder geval van belang om uit te gaan van het juiste type hypotheek, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.

Vervolgens dient u op de hoogte te zijn van het nog uitstaande hypotheekbedrag, de resterende rentevaste periode en het rentepercentage dat u betaalt. Het is op basis van die factoren mogelijk om de boete bij oversluiten te berekenen, door te bepalen welke inkomsten de hypotheekverstrekker zal missen en welk bedrag u dus dient te voldoen om de hypotheek over te kunnen sluiten.

Boeterente is fiscaal aftrekbaar

Houd er rekening mee dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, mits u dit niet meeneemt in uw nieuwe hypotheek. Betaalt u de boeterente aan de bank en blijft u verder gebruik maken van dezelfde hypotheek? Dan is dit bedrag fiscaal aftrekbaar en kunt u dus rekenen op een netto meer voordelige situatie.

Besluit u de hypotheek over te sluiten en de boeterente mee te nemen in een nieuwe hypotheek door het hypotheekbedrag te verhogen met het bedrag van de boeterente? Dan kunt u de boeterente eenmalig aftrekken van uw belasting maar is de rente die u betaalt over de verhoging van de hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar. Uiteraard kan een hypotheekadviseur u hier meer over vertellen, vraag hier een adviesgesprek aan!

Rentemiddeling

Sommige hypotheekverstrekkers bieden rentemiddeling regeling. Dit betekent dat er een nieuwe rente wordt bepaald door een gemiddelde te nemen van uw oude en nieuwe rentepercentage. Met deze regeling betaalt u dus niet in een keer een bedrag renteboete maar wordt dit verdeeld over de nieuwe periode. In dit geval kunt u jaarlijks de hogere rente van uw belasting aftrekken.

Meer informatie over rentemiddeling leest u hier!

Hoe hoog is de boete bij oversluiten?

De boete bij het oversluiten van de hypotheek is een compensatie voor de inkomsten die de oorspronkelijke hypotheekverstrekker mist. De rente op langdurige overeenkomsten is over het algemeen behoorlijk scherp, dankzij de inkomsten waar de hypotheekverstrekker langere tijd gebruik van kan maken. Hoe langer de nog resterende rentevaste periode op het moment dat u de hypotheek wil oversluiten, des te hoger de boete over het algemeen uit zal vallen.

Hulp van de hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur kan op basis van de boete het mogelijke voordeel van oversluiten voor u berekenen, op basis van een lagere rente of betere voorwaarden bij een andere hypotheekverstrekker. Door de kosten en baten tegen elkaar af te zetten kunt u nagaan of het verstandig is om over te gaan tot het oversluiten van de hypotheek.

Veelgestelde vragen

Wat is een boeterente?

Boeterente is een vergoeding voor de bank als u uw hypotheek oversluit of de rentevaste periode openbreekt.

Waarom berekent de bank een boeterente?

De bank loopt inkomsten mis als u de afgesproken rentevaste periode openbreekt voor een lagere rente of een andere hypotheek. De boeterente compenseert de misgelopen inkomsten van de bank.

Hoe wordt de boeterente berekend?

U kunt de boete berekenen op basis van het uitstaande hypotheekbedrag, de resterende rentevaste periode en het rentepercentage.

Is de boeterente fiscaal aftrekbaar?

De boeterente mag u aftrekken van de belasting als u het in een keer betaalt en dezelfde hypotheek behoudt. Bij oversluiten mag u de boeterente eenmalig aftrekken maar de rente over de verhoging van de hypotheek niet.

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling wordt een nieuw rentepercentage bepaald op basis van het gemiddelde van de oude en de nieuwe rente. U betaalt op deze manier de renteboete verspreid over een lagere periode in plaats van in een keer. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden deze regeling aan.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?