Beoordeel deze pagina
8,6/10 (16)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek berekenen ZZP

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wilt u uw hypotheek berekenen als ZZP'er, bijvoorbeeld als zelfstandige of freelancer? Houd er dan rekening mee dat men de inkomsten van een eenmanszaak of onderneming anders beoordeelt dan een inkomen op basis van een vast contract. Het is niet voldoende om uw bruto inkomen op te geven en uw verdere financiële situatie te schetsen. U kunt uw hypotheek berekenen als ZZP'er of ondernemer door uit te gaan van de jaarcijfers.

De jaarcijfers

ZZP’ers, zelfstandigen, freelancers, eenmanszaken en ondernemers dienen in principe de jaarcijfers van de laatste drie jaar te overleggen, om op die manier een ‘stabiel’ en gemiddeld inkomen aan te tonen. Geldverstrekkers zullen het laatste jaar daarbij over het algemeen aanmerken als ‘leidend’, wat betekent dat het uitgangspunt op basis van het gemiddelde nooit hoger mag worden dan de nettowinst van dat derde jaar. Bovendien weegt men de laatste jaren over het algemeen zwaarder mee dan de eerste jaren. Indien u nog geen drie jaar jaarcijfers heeft, bestaat er sinds 1 december 2016 nog een alternatief.

Het is sindsdien mogelijk om al bij 1 jaar jaarcijfers een hypotheek met NHG aan te vragen en daarna uw hypotheek te berekenen als ZZP'er. Houd er rekening mee dat banken in veel gevallen rekenen met bijvoorbeeld 80% of 90% van het inkomen, om wat extra zekerheid in te bouwen. Om een NHG-hypotheek als ZZP’er aan te vragen dient één van de twee door de WEW aangestelde partijen een officiële berekening van het toetsinkomen te maken.

Inschatten risico

Het verstrekken van een hypotheek brengt risico met zich mee, zowel voor u als voor de hypotheekbank. U kunt een hypotheek berekenen als ondernemer door het risico dat u loopt in ieder geval goed in te schatten. Kijk goed naar de nettowinst van de periode waarin u actief bent en de stabiliteit hiervan. Maak bovendien een prognose voor het komende jaar of zelfs de komende jaren. Hoe zeker bent u van uw winst, hoe kan de marktsituatie veranderen en hoe is dat van invloed op uw inkomen? Dit zijn factoren die bij de bank mee zullen wegen, wanneer u een hypotheek wilt berekenen als ondernemer.

hypotheek berekenen zzp

Hypotheek berekenen voor ZZP'er op basis van beroep

Als ZZP’er is het bovendien mogelijk om uw hypotheek te berekenen als ondernemer, op basis van uw beroep. Het inkomen dat u vergaart is hier sterk afhankelijk van, aangezien de marktsituatie voor een groot deel bepaalt in hoeverre u opdrachten zal krijgen en u winst kunt maken. De hypotheekbank zal kijken naar de vooruitzichten binnen uw branche of beroep. U kunt op basis daarvan een hypotheek berekenen als ondernemer, aangezien dit een stuk (on)zekerheid zal bieden.

Loondienst en zekerheid

Men zal tenslotte goed kijken naar de mogelijkheden die u heeft om in loondienst aan het werk te gaan. Kunt u als ZZP’er, zelfstandige of eenmanszaak het hoofd niet langer boven water houden? Wat is dan de kans dat u weer in loondienst terecht komt en u daar een inkomen kunt vergaren? Ook dit biedt de hypotheekbank een vorm van zekerheid of onzekerheid, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt op basis van deze factoren uw hypotheek berekenen als ondernemer, ook wanneer u op dit moment nog niet beschikt over drie jaar jaarcijfers, wat de norm vormt voor hypotheekberekeningen voor zelfstandigen. Houd er wel rekening mee dat u alleen als u aan die norm voldoet in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek.

Hypotheek voor ZZP'ers in 2019

Het is voor zelfstandigen nog altijd relatief lastig om een hypotheek af te sluiten. Zij dienen goede jaarcijfers te overleggen en kunnen pas na minimaal 3 jaar rekenen op de volledige hypotheekmogelijkheden. Toch zijn er verschillende hypotheekverstrekkers die wat proberen te doen om hypotheekmogelijkheden voor ZZP'ers in 2019 uit te breiden. Zij spelen daarmee in op de groeiende groep zelfstandigen en flexwerkers.

NIBC Direct introduceert bijvoorbeeld een hypotheek speciaal voor zelfstandigen. Het is al mogelijk om na 12 maanden zelfstandig ondernemerschap een hypotheek aan te vragen. ABN AMRO biedt vergelijkbare mogelijkheden, waardoor verschillende banken in beweging lijken te komen.

hypotheek berekenen zzp

Doe nu de hypotheekberekening als ZZP'er

Op onze website heeft u nu de mogelijkheid om als ZZP'er een hypotheekberekening te maken. Door de professionele tool op de website kunt u in enkele stappen berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Vervolgens krijgt u de berekening via de mail en hier na wordt u teruggebeld om eventueel een vrijblijvende afspraak te maken met één van de hypotheekadviseurs. Voor meer informatie over de tool 'hypotheek berekenen voor ZZP'ers' kunt u terecht op onze website.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?