Beoordeel deze pagina
6,5/10 (14)
Bedankt voor uw beoordeling

Koopsubsidie

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

De koopsubsidie was tot 1 januari 2010 een regeling waarbij u als koper voor uw eerste koophuis een tegemoetkoming kon krijgen tot ongeveer €120,- per maand. Dit was ingesteld voor het bevorderen van eigenwoningbezit.

Van deze regeling hebben ongeveer zo'n 30.000 mensen geprofiteerd. De overheid moest gaan besparen dus de koopsubsidie is afgeschaft voor nieuwe aanvragen.

Snel naar:

Wat als ik nu nog koopsubsidie ontvang?

Indien u nu de koopsubsidie ontvangt, kunt u wel een vervolgaanvraag indienen om de koopsubsidie te blijven ontvangen. Er is een vijfjarige toets ingesteld waarbij wordt gekeken of u nog steeds in aanmerking komt voor het maandelijkse bedrag. De peildatum is de dag nadat de periode van vijf jaar is verstreken. Voor de peildatum moet u de vervolgaanvraag hebben ingediend. Doet u dit niet? Dan vervalt het recht op de koopsubsidie volledig.

Als wordt besloten dat u de komende vijf jaar geen recht heeft op koopsubsidie, kan dit bij de volgende periode worden teruggedraaid als u dan wel weer recht heeft op het maandelijkse bedrag. Het is dus belangrijk dat u de aanvraag elke vijf jaar vóór de peildatum blijft indienen.

Hoogte van de koopsubsidie

De hoogte van het bedrag aan koopsubsidie dat u ontvangt is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Uw toetsingsinkomen
  • Uw eigen vermogen
  • De koopsom van uw huis
  • De hypothecaire lening die u heeft afgesloten
  • Uw leeftijd
Er is geen maximum inkomen voor de koopsubsidie maar u ontvangt wel een lager bedrag naarmate u meer gaat verdienen.

Vervolgaanvraag koopsubsidie indienen

Als u nu koopsubsidie ontvangt krijgt u een servicebrief op het moment dat de vervolgaanvraag ingediend moet worden. U moet vervolgens zelf de aanvraag op tijd doen. Dit kan via Mijn RVO waar u ook meer informatie en instructies kunt vinden.

Veelgestelde vragen

Wat is koopsubsidie?

Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage die tot 1 januari 2010 werd verstrekt aan kopers van hun eerste huis.

Heb ik recht op koopsubsidie?

Er worden geen nieuwe aanvragen meer geaccepteerd maar als u al koopsubsidie ontvangt, kunt u een vervolgaanvraag indienen om koopsubsidie te blijven ontvangen.

Hoe werkt een vervolgaanvraag voor koopsubsidie?

Na vijf jaar kunt u een vervolgaanvraag indienen waarna wordt gekeken of u nog steeds recht heeft op koopsubsidie. Ook als wordt bepaald dat u geen recht hierop heeft, kan het zijn dat u vijf jaar later wel weer recht heeft op de bijdrage.

Hoe hoog is de koopsubsidie?

De hoogte van het bedrag aan koopsubsidie is afhankelijk van verschillende factoren waaronder inkomen, leeftijd en de hoogte van uw hypotheek.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?