NIBUD hypotheek berekenen

Tips & vragen

Wil je jouw hypotheek berekenen op basis van de richtlijnen van het NIBUD? Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting hanteert richtlijnen die aangeven welk deel van je inkomen je aan jouw woning mag besteden.

1. Over het NIBUD

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting doet onderzoek naar en geeft voorlichting over het uitgeven, sparen en lenen in de praktijk. Door middel van advies op de website, boeken en cursussen informeert het NIBUD over de omgang met geldzaken. Het NIBUD publiceert ook rapporten zoals het 'Financieringslastnormen 2020' rapport waarmee advies wordt gegeven aan de Tweede Kamer.

Met als doel het voorkomen van geldproblemen bij consumenten onderzoekt de onafhankelijke non-profit stichting hoe mensen hun geld beheren en adviseert het NIBUD over de financiën van huishoudens. Adviesrapporten worden geschreven op basis van een kennisdatabank, wetenschappelijke kennis, recente literatuur en actuele cijfers en inzichten. NIBUD-professionals bieden hen onder andere referentiecijfers, rekentools, opleidingen en voorlichtingsmateriaal aan.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Hypotheeknormen van het NIBUD

De normen van het NIBUD zorgen ervoor dat je niet teveel van je inkomen aan jouw woning besteedt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er te weinig geld overblijft voor andere dagelijkse kosten of maandelijkse uitgaven.

Je moet bij de kosten voor je woning denken aan de huur of de hypotheeklasten, maar ook aan gas, water en licht. Je kunt jouw hypotheek berekenen op basis van het door NIBUD bepaalde percentage, dat je maximaal uit kunt geven aan huur of een bepaalde hypotheeklast. Deze normen zijn echter gebaseerd op gemiddelde budgetten dus het is mogelijk dat de maandlasten toch niet goed passen binnen jouw financiële situatie. Beoordeel dus altijd zelf of de maandlasten in jouw budget passen en laat je goed adviseren.

wat zijn de nibud richtlijnen voor het berekenen van een hypotheek?

3. Maximale hypotheek berekenen

Je kunt de maximale hypotheek berekenen door uit te gaan van de percentages van het NIBUD, maar het is uiteindelijk de bank die beslist of je een bepaald krediet krijgt. Gebruik de richtlijnen van het NIBUD daarom altijd waarvoor ze bedoeld zijn: als indicatie.

De indicatie kan in ieder geval aangeven of het verstandig is om geld te lenen voor een eigen woning, bijvoorbeeld wanneer je 40% of meer van je inkomen zou gebruiken voor de maandlasten. Op onze website kan je met de richtlijnen van het NIBUD de hypotheek berekenen en nagaan wat er haalbaar is op basis van je inkomen.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee