Beoordeel deze pagina
7,8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

NIBUD hypotheek berekenen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wilt u uw hypotheek berekenen op basis van de richtlijnen van het NIBUD? Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting hanteert richtlijnen die aangeven welk deel van uw inkomen u aan uw woning zou moeten mogen besteden.

Snel naar:


Over het NIBUD

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting doet onderzoek naar en geeft voorlichting over het uitgeven, sparen en lenen in de praktijk. Door middel van advies op de website, boeken en cursussen informeert het NIBUD over de omgang met geldzaken. Het NIBUD publiceert ook rapporten zoals het rapport 'Financieringslastnormen 2020' waarmee advies wordt gegeven aan de Tweede Kamer.

Met als doel het voorkomen van geldproblemen bij consumenten onderzoekt de onafhankelijke non-profit stichting hoe mensen hun geld beheren en adviseert het NIBUD over de financiën van huishoudens. Adviesrapporten worden geschreven op basis van een kennisdatabank, wetenschappelijke kennis, recente literatuur en actuele cijfers en inzichten. Ook adviseert het NIBUD-professionals en biedt hen onder andere referentiecijfers, rekentools, opleidingen en voorlichtingsmateriaal aan.

Normen van het NIBUD

De normen van het NIBUD zorgen ervoor dat u niet teveel van uw inkomen aan uw woning besteedt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er te weinig geld overblijft voor andere dagelijkse kosten of maandelijkse uitgaven.

U moet bij de kosten voor uw woning denken aan de huur of de hypotheeklasten, maar ook aan gas, water en licht. U kunt uw hypotheek berekenen op basis van het NIBUD door uit te gaan van het door hen bepaald percentage, dat u maximaal uit kunt geven aan huur of een bepaalde hypotheeklast. Deze normen zijn echter gebaseerd op gemiddelde budgetten dus het is mogelijk dat de maandlasten toch niet goed passen binnen uw financiële situatie. Beoordeel dus altijd zelf of de maandlasten in uw budget passen en laat u goed adviseren.

Maximale hypotheek berekenen

U kunt uw maximale hypotheek berekenen door uit te gaan van de percentages van het NIBUD, maar het is uiteindelijk de bank die beslist of u een bepaald krediet krijgt. Gebruik de richtlijnen van het NIBUD daarom altijd waarvoor ze bedoeld zijn: als indicatie.

Het kan in ieder geval aangeven of het onverstandig is om geld te lenen voor een eigen woning, bijvoorbeeld wanneer u 40% of meer van uw inkomen zou gebruiken voor de maandlasten. Wat dat betreft kunt u bij ons uw hypotheek berekenen met de richtlijnen van het NIBUD en nagaan wat er haalbaar is op basis van uw inkomen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?