Beoordeel deze pagina
7,8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

NIBUD hypotheek berekenen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wilt u uw hypotheek berekenen op basis van de richtlijnen van het NIBUD? Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting hanteert richtlijnen, die aangeven welk deel van uw inkomen u aan uw woning zou moeten mogen besteden.

Ontdek hoeveel hypotheek u kunt krijgen

Normen van het NIBUD

De normen van het NIBUD zorgen ervoor dat u niet teveel van uw inkomen aan uw woning besteed, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er te weinig geld overblijft voor andere dagelijkse kosten of maandelijkse uitgaven. U moet bij de kosten voor uw woning denken aan de huur of de hypotheeklasten, maar ook aan gas, water en licht. U kunt uw hypotheek berekenen op basis van het NIBUD door uit te gaan van het percentage dat zij noemen, dat u maximaal uit kunt geven aan huur of een bepaalde hypotheeklast.

Maximale hypotheek berekenen

U kunt uw maximale hypotheek berekenen door uit te gaan van de percentages van het NIBUD, maar het is uiteindelijk de bank die beslist of u een bepaald krediet krijgt. Gebruik de richtlijnen van het NIBUD daarom altijd waarvoor ze bedoeld zijn: als indicatie. Het kan u in ieder geval aangeven of het onverstandig is om geld te lenen voor een eigen woning, bijvoorbeeld wanneer u 40% of meer van uw inkomen zou gebruiken voor de maandlasten. Wat dat betreft kunt bij ons uw hypotheek berekenen met de richtlijnen van het NIBUD en nagaan wat er haalbaar is op basis van uw inkomen.

NIBUD hypotheek berekenen

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?