Beoordeel deze pagina
7,8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

NIBUD hypotheek berekenen

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wil je jouw hypotheek berekenen op basis van de richtlijnen van het NIBUD? Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting hanteert richtlijnen die aangeven welk deel van je inkomen je aan jouw woning mag besteden.

1. Over het NIBUD

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting doet onderzoek naar en geeft voorlichting over het uitgeven, sparen en lenen in de praktijk. Door middel van advies op de website, boeken en cursussen informeert het NIBUD over de omgang met geldzaken. Het NIBUD publiceert ook rapporten zoals het 'Financieringslastnormen 2020' rapport waarmee advies wordt gegeven aan de Tweede Kamer.

Met als doel het voorkomen van geldproblemen bij consumenten onderzoekt de onafhankelijke non-profit stichting hoe mensen hun geld beheren en adviseert het NIBUD over de financiën van huishoudens. Adviesrapporten worden geschreven op basis van een kennisdatabank, wetenschappelijke kennis, recente literatuur en actuele cijfers en inzichten. NIBUD-professionals bieden hen onder andere referentiecijfers, rekentools, opleidingen en voorlichtingsmateriaal aan.

2. Hypotheeknormen van het NIBUD

De normen van het NIBUD zorgen ervoor dat je niet teveel van je inkomen aan jouw woning besteedt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er te weinig geld overblijft voor andere dagelijkse kosten of maandelijkse uitgaven.

Je moet bij de kosten voor je woning denken aan de huur of de hypotheeklasten, maar ook aan gas, water en licht. Je kunt jouw hypotheek berekenen op basis van het door NIBUD bepaalde percentage, dat je maximaal uit kunt geven aan huur of een bepaalde hypotheeklast. Deze normen zijn echter gebaseerd op gemiddelde budgetten dus het is mogelijk dat de maandlasten toch niet goed passen binnen jouw financiële situatie. Beoordeel dus altijd zelf of de maandlasten in jouw budget passen en laat je goed adviseren.

3. Maximale hypotheek berekenen

Je kunt de maximale hypotheek berekenen door uit te gaan van de percentages van het NIBUD, maar het is uiteindelijk de bank die beslist of je een bepaald krediet krijgt. Gebruik de richtlijnen van het NIBUD daarom altijd waarvoor ze bedoeld zijn: als **indicatie**.

De indicatie kan in ieder geval aangeven of het verstandig is om geld te lenen voor een eigen woning, bijvoorbeeld wanneer je 40% of meer van je inkomen zou gebruiken voor de maandlasten. Op onze website kan je met de richtlijnen van het NIBUD de hypotheek berekenen en nagaan wat er haalbaar is op basis van je inkomen.

Tip afbeelding
TIP!
Bereken je maximale hypotheek
Weet wat je kan lenen
Binnen 2 minuten gedaan
Gratis en vrijblijvend
Analyse door een expert

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?