Beoordeel deze pagina
9/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoeveel kan ik lenen?

Bent u benieuwd hoeveel u kunt lenen, om uw nieuwe woning te financieren? U kunt een hypotheek afsluiten op basis van uw inkomen, al is het daarnaast van belang om bijvoorbeeld de overwaarde van uw huidige woning mee te nemen. Ook vormen de leningen en eventuele alimentatie een belangrijk aspect, aangezien deze van invloed zijn op de financiële ruimte die u heeft. Combineer de verschillende elementen in de online rekentool en ga op die manier na hoeveel u maximaal kunt lenen.

Hoogte van het inkomen

Vul allereerst uw inkomen in, aangezien dit voor een groot deel bepaalt wat u maximaal kunt lenen. De banken maken hiervoor gebruik van de woonquote vanuit het NIBUD, al gebruiken ze daarnaast natuurlijk ook hun eigen richtlijnen. Ga uit van het bruto inkomen dat u jaarlijks verdient, op basis van een vaste aanstelling. Werkt u als zelfstandige? Middel dan het inkomen van de laatste 3 jaren en neem het laatste jaar als een maximum voor het gemiddelde.

Overwaarde huidige woning

Heeft u op dit moment al een eigen woning? Ga na wat de waarde van uw woning is, in vergelijking tot de eventuele hypotheekschuld die hierop rust. U bent sinds 2004 verplicht om de winst uit overwaarde mee te nemen in uw financiering voor de nieuwe woning. Bereken de overwaarde en houd hier rekening mee op het moment dat u van plan bent om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Op het moment dat u geen gebruik wenst te maken van de overwaarde dient u er rekening mee te houden dat u niet volledig kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Leningen en alimentatie

Tenslotte dient u rekening te houden met eventuele andere leningen en alimentatie die u dient te betalen, wanneer u de maximale hypotheek wilt berekenen. U dient andere consumptieve kredieten in mindering te brengen op het hypotheekbedrag waarvoor u in aanmerking komt. Dit heeft te maken met het feit dat u hierdoor minder financiële ruimte heeft, iets dat u nodig heeft om een hypotheek aan te kunnen gaan. Uiteraard zorgt ook de alimentatie voor een flinke beperking in uw financiële mogelijkheden, waardoor u ook dat mee dient te nemen op het moment dat u gaat berekenen wat u maximaal kunt lenen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.