Hypotheek voor een woonboot

Tips & vragen

Op het moment dat een schip of woonboot geregistreerd staat in het scheepsregister is het mogelijk een hypotheek af te sluiten met de boot als onderpand. Lees verder over de woonboothypotheek.

1. Hypotheekvormen voor woonboten

Op het moment dat een schip of woonboot geregistreerd staat in het scheepsregister is het mogelijk een hypotheek af te sluiten met de boot als onderpand. Er bestaan dus hypotheekvormen voor woonboten of watervilla's, zelfs een hypotheek afsluiten op een zeiljacht is mogelijk. De financiering van een boot of watervilla moet wel aan meer voorwaarden voldoen dan de financiering van een huis. Er zijn tegenwoordig echter maar weinig banken die deze hypotheek aanbieden.

Tip icoon

Hypotheek woonboot

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

2. Eisen voor een woonboothypotheek

Indien u een woonboothypotheek af kunt sluiten, levert u dat belangrijke fiscale voordelen op ten opzichte van andere financieringsmethoden. U komt met een woonboothypotheek bijvoorbeeld in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.

Voor een woonboothypotheek gelden wel strengere regels en voorwaarden. Hieronder vindt u de basisvoorwaarden waar u aan moet voldoen:

 • Inschrijving bij het Kadaster: De boot moet ingeschreven worden in het scheepsregister van het Kadaster. U legt de boot dan vast als uw eigendom en de boot krijgt een brandmerk.
 • De ligplaats moet legaal zijn en ingeschreven zijn bij het kadaster. Verder moet deze ligplaats uw eigendom zijn, of u moet een vergunning hebben voor het permanente gebruik van de ligplaats.
 • De woonboot moet aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen.
 • De boot moet in goede staat zijn en geschikt voor permanente bewoning.
 • Een erkend taxateur voor woonschepen moet de boot taxeren.
 • Een allriskverzekering is een andere vereiste.

Dit zijn slechts de basisvoorwaarden, wanneer u voor uzelf een stappenplan maakt om de aanschaf van uw woonboot of watervilla te realiseren, houd dan ook rekening met eigen geld. De financiering mag in 2019 bij schepen in de meeste gevallen nog maar 90% van de verkoopwaarde zijn. Als de ligplaats uw eigendom is dan kan dit anders zijn, maar net als bij hypotheken voor gewone huizen mag het nooit boven de 100% komen. Eigen geld voor de overige kosten en verbouwing is zeker aan te bevelen. Het kan bovendien een vereiste voor de hypotheek zijn. De geldverstrekker kan als voorwaarde stellen dat een gedeelte van de aankoopwaarde met eigen geld gefinancierd moet worden.

hypotheek voor een woonboot

3. Hypotheekaanbieders voor een boothypotheek

De keuze voor hypotheekvormen is beperkter, aflossingsvrij is namelijk niet mogelijk en het meenemen van een bankspaar- of levenhypotheek ook niet. De vormen waaruit u wel kunt kiezen, zijn een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Voor deze hypotheken mag ook gewoon gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek.

Let op: Houd er rekening mee dat de hypotheekrente voor boothypotheken hoger ligt. Vaak wordt er een renteopslag gerekend voor deze hypotheken. Dit is een extra rente die u betaald bovenop de hypotheekrente.

4. Maximale looptijd van de hypotheek op een boot

De maximale looptijd van de hypotheek is gekoppeld aan de verwachte levensduur van de woonboot met een maximum van 30 jaar. Deze maximale levensduur is omschreven in het taxatierapport. Indien u ook een financiering afsluit voor de ligplaats moet deze binnen een kortere tijd afgelost worden.

5. Hypotheek op een zeiljacht

Wilt u extra hypotheek opnemen op uw huis voor het kopen van een zeiljacht? Ook dat is mogelijk, het gaat hierbij dan niet om een woonboothypotheek, maar om overwaarde opnemen. Doe de berekening hiervan op de pagina: Overwaarde opnemen berekenen!

Laat u goed adviseren

Naast de hypotheek voor een boot zult u met verschillende verplichte en optionele verzekeringen te maken krijgen. Verschillende verzekeraars bieden passende verzekeringen aan voor woonboten, maar per situatie is verschillend wat passend is. Laat u dus goed adviseren door een professional die kennis heeft van de speciale regelingen en voorwaarden in deze specialistische markt. Vraag hier een gesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur!

6. Veelgestelde vragen

Kan ik een hypotheek krijgen op mijn woonboot?

Ja, het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten op uw boot waarbij de boot geldt als onderpand. Op dit moment zijn er echter weinig hypotheekverstrekkers die deze hypotheekvorm aanbieden.

Zijn er voorwaarden voor het afsluiten van een boothypotheek?

Ja, er gelden vaak strengere regels voor een boothypotheek zoals dat de boot in goede staat. Verder moet de boot onder andere aangesloten zijn op nutsvoorzieningen en allrisk verzekerd zijn.

Wat is de looptijd van een boothypotheek?

De looptijd van een boothypotheek is afhankelijk van de levensduur van de boot. Vaak geldt echter een minimum van 30 jaar.

Zijn er andere manieren om mijn boot te financieren?

Het is ook mogelijk om overwaarde op uw bestaande hypotheek op te nemen en hiermee uw boot te financieren.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee