Beoordeel deze pagina
10/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek afsluiten voor een boot

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wonen op het water. Wonen met vrijheid, ruimte en altijd het rustgevende water rondom u. Voor veel mensen een droom, maar voor sommigen dient de gelegenheid zich aan om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Hypotheekvormen voor woonboten

Gelukkig bestaan er ook hypotheekvormen voor woonboten of watervilla's, of zelfs een hypotheek afsluiten op een zeiljacht. De financiering van een boot of watervilla moet wel aan meer voorwaarden voldoen, dan de financiering van een stenen huis.

Wilt u direct in contact komen met een hypotheekadviseur? Vraag dan direct een adviesgesprek aan en krijg kosteloos alle informatie van een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Woonboothypotheek

In dit stappenplan beschrijven wij de voorwaarden voor een hypotheek op een boot.

Boothypotheek of Jachthypotheek

Een hypotheek voor een boot, wordt ook wel jachthypotheek genoemd. Deze jachthypotheek heeft vaak een aantal uitgebreide voorwaarden, omdat een hypotheek voor een jacht altijd weer anders is dan een huis. Wilt u een jachthypotheek afsluiten? Neem dan contact op met de Rabobank, zij zijn de enige aanbieder die een hypotheek afsluiten voor een jacht.

Eisen voor een woonboothypotheek

Indien u een woonboothypotheek af kunt sluiten, levert u dat belangrijke fiscale voordelen op ten opzichte van andere financieringsmethoden. U komt met een woonboothypotheek in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.

Voor een woonboothypotheek gelden wel strengere regels en voorwaarden. Hieronder vindt u de basisvoorwaarden waar u aan moet voldoen.

  • Inschrijving bij het kadaster: De boot moet ingeschreven worden in het scheepsregister van het kadaster. U legt dan de boot vast als uw eigendom en de boot krijgt een brandmerk.
  • De ligplaats moet legaal zijn en ingeschreven zijn bij het kadaster. Verder moet deze ligplaats uw eigendom zijn, of u moet een vergunning hebben voor het permanente gebruik van de ligplaats.
  • De woonboot moet aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen.
  • De boot moet in goede staat zijn en geschikt voor permanente bewoning.
  • Een erkend taxateur voor woonschepen moet de boot taxeren.
  • Een allriskverzekering is een andere vereiste.

Dit zijn slechts de basisvoorwaarden, wanneer u voor uzelf een stappenplan maakt om de aanschaf van uw woonboot of watervilla te realiseren, houd dan ook rekening met eigen geld.

De financiering mag bij schepen in de meeste gevallen nog maar 90% van de verkoopwaarde zijn. Is de ligplaats uw eigendom dan kan dit anders zijn, maar net als bij hypotheken voor gewone huizen mag het nooit boven de 100% komen. Eigen geld voor de overige kosten en verbouwing is zeker aan te bevelen, het kan bovendien een vereiste voor de hypotheek zijn. De geldverstrekker kan als voorwaarde stellen om een gedeelte van de aankoopwaarde met eigen geld te financieren.

Hypotheekaanbieders voor een boothypotheek

Op dit moment is er nog maar één aanbieder van een boothypotheek, dat is de Rabobank. De andere aanbieders zijn in de afgelopen jaren of overgenomen, of bieden deze hypotheekvorm vanwege de lage vraag hiernaar niet meer aan.

De keuze voor hypotheekvormen is beperkter, aflossingsvrij is niet mogelijk en het meenemen van een bankspaar- of levenhypotheek ook niet. De vormen waaruit u wel kunt kiezen, zijn een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Voor deze hypotheken mag ook gewoon gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek in box 1.

Houd er rekening mee dat de hypotheekrente voor boothypotheken hoger ligt. De Rabobank rekent een renteopslag voor deze hypotheken. Dit is een extra rente die u betaald bovenop de hypotheekrente.

Maximale looptijd van de hypotheek op een boot

De maximale looptijd van de hypotheek is gekoppeld aan de verwachte levensduur van de woonboot met een maximum van 30 jaar. Deze maximale levensduur is omschreven in het taxatierapport. Indien u ook een financiering afsluit voor de ligplaats moet deze binnen een kortere tijd afgelost worden.

Hypotheek op een zeiljacht

Wilt u extra hypotheek opnemen op uw huis voor het kopen van een zeiljacht? Dat is ook mogelijk, het gaat hierbij dan niet om een woonboothypotheek, maar om overwaarde opnemen. Doe de berekening hiervan op de pagina: Overwaarde opnemen berekenen.

hypotheek-voor-zeiljacht

Laat u goed adviseren

Naast de hypotheek voor een boot zult u met verschillende verplichte en optionele verzekeringen te maken krijgen. Verschillende verzekeraars bieden passende verzekeringen aan voor woonboten, maar per situatie is verschillend wat passend is. Laat u dus goed adviseren door een professional die kennis heeft van de speciale regelingen en voorwaarden in deze specialistische markt. Zo kunt u uw woondroom van wonen op het water, met een gerust hart werkelijkheid laten worden.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?