Beoordeel deze pagina
8,7/10 (15)
Bedankt voor uw beoordeling

Bedrijfspand

Hypotheek berekenen voor bedrijfspand

Heeft u een bedrijfspand nodig voor het opzetten of voortzetten van uw onderneming, of wilt u het bedrijfspand financieren? U kunt op zoek gaan naar een zakelijke hypotheek, maar het is ook mogelijk om voor objectfinanciering te kiezen. In beide gevallen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Net als wanneer u privé een hypotheek gaat afsluiten.

Hypotheek voor bedrijfspand

Uw maximale hypotheek als ondernemer berekenen? Doe de berekening.

Hypotheek voor ondernemers

Snel naar:


Zakelijke hypotheek afsluiten voor bedrijfspand

Als u een zakelijke hypotheek wil om een bedrijfspand te kopen zijn er verschillende mogelijkheden. Onder andere Rabobank, ING Bank en de SNS Bank bieden een bedrijfshypotheek aan.

De voorwaarden van een zakelijke hypotheek zijn beperkt. Bij de meeste banken die een zakelijke hypotheek verstrekken moet u in 20 tot 25 jaar de hypotheek aflossen. Bovendien moet u bij de meeste geldverstrekkers minimaal 30% van de marktwaarde van het pand met eigen middelen betalen. U kunt dus voor maximaal 70% van de marktwaarde een zakelijke hypotheek afsluiten.

Om een zakelijke hypotheek af te sluiten bij de bank moet u eerst aan de bank bewijzen dat uw onderneming voldoende gezond is om te investeren in een pand. Met de cashflow cijfers en een prognose voor de komende jaren kunt u de bank hiervan overtuigen. Net als bij een particulieren hypotheek wil een bank graag weten wat voor inkomen u heeft, zodat ze een risico analyse kunnen maken. De bank wil weten of uw onderneming op de lange termijn in staat is om de lasten van een zakelijke hypotheek te dragen.

Objectfinanciering bij gespecialiseerde hypotheekbank

Het is ook mogelijk om een bedrijfspand te financieren met objectfinanciering. Het verschil met de bedrijfshypotheek is dat bij objectfinanciering niet zozeer wordt gekeken naar het inkomen van de onderneming, maar naar de waarde van het pand. Een taxatierapport is daarbij van belang.

De voordelen van objectfinanciering zijn de lage rente en de gunstige overstapkosten. Bij zakelijke hypotheek moet vaak aan meer voorwaarden worden voldaan, omdat het een hypotheek op maat is. Zo willen veel hypotheekverstrekkers deze hypothecaire lening alleen verstrekken als het bedrijf minimaal drie jaar bestaat. Welke manier van financieren het beste is hangt af van uw persoonlijke wensen en de zakelijke situatie.

Als ondernemer de hypotheek berekenen? Doe de ondernemersberekening:

Ondernemersberekening

hypotheek berekenen bedrijfspand

Bedrijfshypotheek voor bedrijfspand of huren?

Denkt u nog na over de mogelijkheid tot kopen of huren van een bedrijfs- of winkelpand? Er zijn verschillende redenen om te investeren in een bedrijfspand. Wellicht is uw onderneming snel aan het groeien of wilt u beter bereikbaar zijn. Kopen is op lange termijn erg aantrekkelijk, maar ook huren heeft zo zijn voordelen.

Huren geeft u veel flexibiliteit door de (relatief) kortlopende verplichting, maar brengt daarentegen vaak wel hogere maandlasten met zich mee. Een zakelijke hypotheek of objectfinanciering vraagt om een investering op de lange termijn, maar zorgt er aan de andere kant voor dat u na volledige aflossing eigenaar bent van het pand. Dat geeft veel zekerheid in de toekomst.

Laat u goed adviseren over de mogelijkheid tot een hypotheek voor bedrijfs- of winkelpanden, zodat u een goede keuze kunt maken en u de bank kunt overtuigen van uw mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een bedrijfshypotheek?

Of u een bedrijfshypotheek kan aanvragen hangt af van de omzet, winst en de reserves van uw onderneming. Bij het beoordelen van de hypotheekaanvraag zal een bank beoordelen of de onderneming nu en in de toekomst in staat is om aan de verplichtingen te voldoen.

Wat zijn de kosten van een bedrijfshypotheek?

Net als bij een particuliere hypotheek hangen de kosten af van verschillende factoren. De hypotheekrente bestaat uit de basisrente van de hypotheekverstrekker en risico-opslag. De hypotheekverstrekker bepaalt de risciocategorie waarin uw onderneming valt. De rente is dus afhankelijk van de financiële positie van uw bedrijf, hoeveel jaren het bedrijf bestaat en hoeveel winst u maakt. Zo zal een startende ondernemer vaak een veel hogere risico-opslag hebben dan een goedlopend familiebedrijf. De meeste banken financieren maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. U zult dus naast de hypotheek ook nog een deel van het pand moeten kopen met eigen middelen.

Is financiering van nieuwbouw projecten mogelijk?

Ook als het bedrijfspand wat u op het oog heeft een nieuwbouw project betreft is het mogelijk om dit te financieren met een zakelijke hypotheek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?