Beoordeel deze pagina
7/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek berekenen met restschuld

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

U kunt uw hypotheek berekenen met een restschuld, door de restschuld op te tellen bij het bedrag dat u nodig heeft om een woning aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het in ieder geval niet zomaar mogelijk zal zijn een flinke restschuld mee te financieren, bovenop de waarde van uw nieuwe woning.

De ING Bank financiert maximaal 115%, net als AEGON. Bij andere banken ligt dit percentage lager of is het zelfs helemaal niet mogelijk om een restschuld mee te financieren op het moment dat u uw woning met verlies heeft moeten verkopen.

Wat is een restschuld?

Er ontstaat een restschuld op het moment dat de hypotheekschuld hoger is dan het bedrag waarvoor u uw woning heeft kunnen verkopen. Stel dat u in 2005 een huis heeft gekocht en u daar een hypotheek van €250.000 voor heeft afgesloten. Indien u de woning voor €225.000 heeft kunnen verkopen, blijft er een schuld over van €25.000. U komt dit bedrag tekort om de volledige hypotheek af te lossen, waardoor de bank dit om zal zetten in een reguliere schuld. In bepaalde gevallen kunt u dit bedrag meefinancieren in een nieuwe hypotheek, mits uw inkomen toereikend is.

Kan ik mijn restschuld meefinancieren?

Ook al wordt dat in veel gevallen heel erg lastig, bij bepaalde hypotheekverstrekkers is het toch nog mogelijk om een hypotheek te berekenen met een restschuld. Stel dat u bijvoorbeeld een nieuwe woning op het oog heeft van € 225.000, dan kunt u op basis van 115% maximaal € 258.750 financieren. Dit betekent dat u de restschuld volledig mee kunt nemen, mits de bijkomende kosten niet te hoog oplopen. Uiteraard dient uw inkomen hoog genoeg te zijn om deze volledige hypothecaire lening te kunnen dragen. Indien het niet mogelijk blijkt om de restschuld mee te financieren dient u daar eerst vanaf te komen, door deze af te lossen. Vanaf dat moment kunt u weer in aanmerking komen voor een nieuwe hypotheek. Maar u kunt natuurlijk ook deze berekening neerleggen bij een van onze adviseurs die u meteen duidelijkheid kunnen geven. U kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen.

Hoe kan ik een restschuld voorkomen?

Wilt u een restschuld voorkomen? Zorg er dan voor dat u de waarde van uw woning goed in de gaten houdt, ten opzichte van de hypotheeklening zoals u die heeft. Is de schuld momenteel hoger dan de waarde van uw woning of de waarde waarvoor anderen uit de buurt hun woning hebben kunnen verkopen? Dan is het verstandig om daar waar mogelijk een aflossing te doen. U kunt de hypotheekschuld naar beneden brengen, om te voorkomen dat er een restschuld ontstaat op het moment dat u de woning dient te verkopen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?