Beoordeel deze pagina
7/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Koopgarant

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Met de Koopgarant regeling kunnen starters op de woningmarkt en huurders goedkoper een woning kopen. De regeling wordt ook wel ‘kopen onder voorwaarden’ genoemd. Woningcorporaties en projectontwikkelaars bieden woningen met koopgarant aan en krijgen hun licentie van Stichting OpMaat. De huizen worden dan voor een lagere verkoopprijs en met terugkoopgarantie aangeboden. Zowel nieuwbouwhuizen als bestaande woningen kunnen met koopgarant worden aangeboden. Hiermee wordt het kopen van een woning mogelijk voor lagere- en middeninkomens.

Snel naar:

Wat is terugkoopgarantie?

Bij terugkoopgarantie zal de verkoper de woning altijd weer terugkopen op het moment dat u de woning wilt verkopen. Volgens een vaste formule wordt vervolgens de verdeling van de waardeontwikkeling berekend. Hoe hoger de korting bij aankoop van de woning was, hoe lager het deel dat de verkoper ontvangt van de waardeontwikkeling. De verhouding tussen deze korting en het aandeel in de waardeontwikkeling wordt vastgesteld door de overheid. U bent ondanks deze regeling volledig eigenaar van de woning totdat u besluit over te gaan op verkoop en u heeft recht op hypotheekrenteaftrek.


Ook als starter een berekening uitvoeren?

Voordelen van koopgarant

  • Als u de woning weer wilt verkopen dan kunt u hem weer aanbieden aan de huidige verkoper en deze koop/verkoop van uw woning binnen 3 maanden afwikkelen. Dit is terugkoopgarantie.
  • Als er bij verkoop een tekort is of een overwaarde dan wordt dit bedrag met elkaar gedeeld volgens een bepaalde formule.
  • U kunt met de steun van deze koopgarant regeling een groter of mooier huis kopen omdat u een flinke korting krijgt.
  • Indien u de woning onverhoopt weer wil verkopen dan heeft u direct een koper en bij verlies betaalt de oude verkoper een gedeelte mee.

Deze regeling wordt aangeboden door enkele woningcorporaties in Nederland in samenwerking met stichting OpMaat, die de kwaliteit en rechtszekerheid voor kopers en verkopers waarborgt. De beschikbaarheid van deze regeling is verschillend per woningcorporatie.

Belang van onafhankelijke taxatie

Bij de Koopgarantregeling is de taxatie erg belangrijk omdat op basis daarvan de te verdelen waardeontwikkeling wordt berekend. De woning wordt bij verkoop door de woningcorporatie getaxeerd door een taxateur die de woningcorporatie heeft aangewezen.

Bij de terugkoop kunt u kiezen voor een taxateur uit een lijst van drie opgesteld door de woningcorporatie, of voor een taxateur die u zelf kiest waarvoor u dan wel zelf de kosten moet opbrengen. Er zijn in het verleden problemen geweest rond vragen over de onafhankelijkheid van de taxateurs en of er sprake was van sturing vanuit de woningcorporatie. Omdat de waardeontwikkeling tussen de woningcorporatie en de verkoper wordt verdeeld, heeft dit veel invloed op de kosten of winst voor beide partijen. Er zijn inmiddels extra maatregelen genomen om de onafhankelijkheid van de taxatie te controleren en te waarborgen.

Veelgestelde vragen

Wat is koopgarant?

Koopgarant is een regeling waarbij u van een woningcorporatie een korting ontvangt op de aankoopprijs van een woning en er sprake is van terugkoopgarantie.

Hoe werkt terugkoopgarantie?

Bij terugkoopgarantie weet u zeker dat de woningcorporatie uw woning terugkoopt op het moment dat u wilt verhuizen. Daarnaast wordt de waardeontwikkeling verdeeld volgens een vaste formule die afhangt van de korting die u op de aankoopsom heeft ontvangen.

Wat zijn de voordelen van koopgarant?

U krijgt korting en bent zeker van een koper als u de woning wilt verkopen. Het eventuele verlies aan waarde wordt verdeeld tussen u en de woningcorporatie.

Waarom is het taxatierapport belangrijk?

Het taxatierapport bij de koop en verkoop van de woning bepaalt de te verdelen waardeontwikkeling. Het is dus van belang dat de taxatie correct wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?