Koopgarant: wat is een koopgarant woning

Tips & vragen

Met de Koopgarant regeling kunnen starters op de woningmarkt en huurders goedkoper een woning kopen. De regeling wordt ook wel ‘kopen onder voorwaarden’ genoemd. Woningcorporaties en projectontwikkelaars bieden woningen met koopgarant aan en krijgen hun licentie van Stichting OpMaat. De huizen worden dan voor een lagere verkoopprijs en met terugkoopgarantie aangeboden. Zowel nieuwbouw huizen als bestaande woningen kunnen met koopgarant worden aangeboden. Hiermee wordt het kopen van een woning mogelijk voor lagere- en middeninkomens.

1. Voorlopig koopcontract

Bij terugkoopgarantie zal de verkoper de woning altijd weer terugkopen op het moment dat je de woning wilt verkopen. Volgens een vaste formule wordt vervolgens de verdeling van de waardeontwikkeling berekend. Hoe hoger de korting bij aankoop van de woning was, hoe lager het deel dat de verkoper ontvangt van de waardeontwikkeling.

De verhouding tussen deze korting en het aandeel in de waardeontwikkeling wordt vastgesteld door de overheid. Je bent ondanks deze regeling volledig eigenaar van de woning totdat je besluit over te gaan op verkoop en recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Voordelen van koopgarant

  • Als je de woning weer wilt verkopen dan kun je hem weer aanbieden aan de huidige verkoper en deze koop/verkoop van jouw woning binnen 3 maanden afwikkelen. Dit is terugkoopgarantie.
  • Als er bij verkoop een tekort is of een overwaarde dan wordt dit bedrag met elkaar gedeeld volgens een bepaalde formule.
  • Je kunt met de steun van deze koopgarant regeling een groter of mooier huis kopen omdat je een flinke korting krijgt.
  • Indien je de woning onverhoopt weer wil verkopen dan heb je direct een koper en bij verlies betaalt de oude verkoper een gedeelte mee.

Deze regeling wordt aangeboden door enkele woningcorporaties in Nederland in samenwerking met stichting OpMaat, die de kwaliteit en rechtszekerheid voor kopers en verkopers waarborgt. De beschikbaarheid van deze regeling is verschillend per woningcorporatie.

3. Belang van onafhankelijke taxatie

Bij de Koopgarantregeling is de taxatie erg belangrijk omdat op basis daarvan de te verdelen waardeontwikkeling wordt berekend. De koopgarant woning wordt bij verkoop door de woningcorporatie getaxeerd door een taxateur die de woningcorporatie heeft aangewezen.

Bij de terugkoop kun je kiezen voor een taxateur uit een lijst van drie opgesteld door de woningcorporatie, of voor een taxateur die je zelf kiest waarvoor je dan wel zelf de kosten moet opbrengen.

Er zijn in het verleden problemen geweest rond vragen over de onafhankelijkheid van de taxateurs en of er sprake was van sturing vanuit de woningcorporatie. Omdat de waardeontwikkeling tussen de woningcorporatie en de verkoper wordt verdeeld, heeft dit veel invloed op de kosten of winst voor beide partijen. Er zijn inmiddels extra maatregelen genomen om de onafhankelijkheid van de taxatie te controleren en te waarborgen.

4. Veelgestelde vragen

Wat is koopgarant?

Koopgarant is een regeling waarbij u van een woningcorporatie een korting ontvangt op de aankoopprijs van een woning en er sprake is van terugkoopgarantie.

Hoe werkt terugkoopgarantie?

Bij terugkoopgarantie weet u zeker dat de woningcorporatie uw woning terugkoopt op het moment dat u wilt verhuizen. Daarnaast wordt de waardeontwikkeling verdeeld volgens een vaste formule die afhangt van de korting die u op de aankoopsom heeft ontvangen.

Wat zijn de voordelen van koopgarant?

U krijgt korting en bent zeker van een koper als u de woning wilt verkopen. Het eventuele verlies aan waarde wordt verdeeld tussen u en de woningcorporatie.

Waarom is het taxatierapport belangrijk?

Het taxatierapport bij de koop en verkoop van de woning bepaalt de te verdelen waardeontwikkeling. Het is dus van belang dat de taxatie correct wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee