Beoordeel deze pagina
3/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie (2015)

Wat zijn in 2015 de voorwaarden voor Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG voorwaarden voor 2015 zijn iets strenger dan die voor 2014, dus het is van belang daar goed rekening mee te houden. Dit heeft te maken met het feit dat de regels eerder verruimd werden om de woningmarkt te ondersteunen, de maatregelen worden nu teruggeschroefd nu het weer wat beter gaat om de markt voor woningen in Nederland. Dit betekent onder andere dat de maximale hypotheek met NHG wat lager is en de maximale koopsom van een woning lager mag zijn.

Maximale hypotheek met NHG

De maximale hypotheek, inclusief de kosten voor de aankoop van de woning, mag tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 nog €265.000 bedragen. Na dat moment gaat de maximale hypotheek, inclusief de kosten, omlaag naar maximaal €245.000. Dat betekent dat minder woningen in aanmerking zullen komen voor de Nationale Hypotheek Garantie, wat kan leiden tot een wat hogere rente bij de bank. Vanwege de 6% bijkomende kosten op het moment dat u een woning koopt kan de maximale koopsom van een woning zo’n €250.000 bedragen.

Oversluiten en maximale koopsom

Wilt u een hypotheek oversluiten? Dan kunt u binnen de gestelde periode gebruik blijven maken van het maximale bedrag van €265.000. U hoeft dan geen rekening te houden met 6% kosten, omdat er geen sprake is van de aankoop van een woning. Wilt u uitgaan van een nieuwe woning die u wilt kopen, binnen de bestaande bouw of nieuwbouw? Houd er rekening mee dat de koopsom en financieringskosten samen uit mogen komen op het maximale bedrag, wat betekent dat de koopsom €250.000 mag bedragen. Dit is het bedrag exclusief maximaal 6% bijkomende kosten, die het totaal op mogen laten lopen tot de eerder genoemde €265.000.

Taxatierapport of waarborgcertificaat

U dient de waarde van de woning aan te tonen met een taxatierapport of een waarborgcertificaat, om in aanmerking te komen voor de NHG. Op het moment dat u een bestaande woning koopt dient de waarde, vrij van huur en gebruik, te blijven uit een taxatierapport, dat afkomstig is van een gecertificeerd validatie-instituut. Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan dient u een waarborgcertificaat te kunnen overleggen, van een instelling met het keurmerk van de Stichting Garantiewoning. Op die manier kunt u ook in 2015 in aanmerking komen voor NHG en profiteren van een scherpe hypotheekrente bij de bank.

Naar de website

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.