Beoordeel deze pagina
7/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie (2016)

De Nationale Hypotheek Garantie helpt meer mensen een woning te kopen, door een aanvullende zekerheid te bieden die banken over de streep kan trekken voor de financiering te zorgen. De grens voor de maximale hypotheek met NHG werd de laatste jaren flink opgehoogd om de woningmarkt te stimuleren, nu dat is gelukt is er sprake van dalingen. De NHG in 2016 is beschikbaar voor woningen die nog maximaal €245.000 kosten, inclusief de 6% bijkomende kosten.

Grens maximale hypotheek bij NHG naar €225.000

De grens voor een maximale hypotheek met NHG in 2015 bedraagt nog €245.000, per 1 juli 2016 zou er sprake van een daling naar €225.000, maar dat is inmiddels van de baan. Dus ook in 2016 bedrag het bedrag voor een maximale hypotheek nog € 245.000. Houd er rekening mee dat het gaat om zowel de koopsom van de woning als 6% bijkomende kosten. Dat betekent in de praktijk dat een nieuwe woning nog maximaal ca.€230.000 mag kosten, om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Kost een woning meer dan dit bedrag? Dan is het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van NHG, wat in veel gevallen betekent dat er een belangrijke rentekorting zal komen te vervallen.

Rentekorting bij NHG hypotheek

Een duurdere woning biedt binnen de NHG in 2016 geen mogelijkheid meer om hier gebruik van te maken. Dat betekent dat er geen sprake is van het NHG-vangnet, maar het betekent bovendien dat er een rentekorting verdwijnt. Banken kunnen dankzij de Nationale Hypotheek Garantie rekenen op een belangrijke mate van zekerheid, in ruil waarvoor zij een lage hypotheekrente aanbieden. Zonder NHG ligt de rente vaak hoger, bij veel banken scheelt dit 0,3 - 0,7 procentpunt. De maandlasten voor de hypotheek kunnen daardoor flink oplopen.

Honderden euro’s per jaar duurder

Ter voorbeeld bekijken we een hypotheek van €235.000. Met NHG bedragen de hypotheeklasten zo’n €10.368 per jaar, op basis van een rente van 2,5% per jaar. Zonder NHG berekent dezelfde bank een rente van 3,2% per jaar. Dat betekent dat de hypotheeklasten €10.992 bedragen. De verlaging van de maximale grens voor een hypotheek met NHG zorgt er wat dat betreft voor dat de kosten per jaar €624 duurder uitvallen, wat een extra maandlast betekent van €52 bruto.

Naar de website

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.